Р Е Ш Е Н И Е

 

33                          

 18.04.2018г., гр.Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Районен съд – Велики Преслав,  Първи състав

На двадесети март през две хиляди и осемнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:

Председател: М. Марков

Секретар:  М. Ахмедова

Като разгледа докладваното от Председателя

Административно-наказателно дело № 333 по описа за 2017 г.

За да се произнесе взе предвид следното:

 

Производство по чл.59 и сл. от ЗАНН.

С Наказателно постановление № 17-0323-000321 от 22.05.2017 г., издадено от Началника на РУ - Велики Преслав на Д.Г.Х. с ЕГН ********** - за нарушение на чл. 103 от ЗДвП и на основание чл. 175, ал. 1, т. 4 от ЗДвП му е наложено наказание глоба в размер на 200.00 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 месеца. 

Жалбоподателят оспорва констатациите в акта и наказателното постановление. В жалбата се излагат доводи за необоснованост и незаконосъобразност на обжалваното НП. Претендира се неговата отмяна като постановено в нарушение на закона, със законните за това последици. В съдебно заседание жалбоподателят се явява лично и с процесуален представител, моли съда да отмени наказателното постановление като незаконосъобразно и неоснователно. Същият отново оспорва фактическите констатации в акта и наказателното постановление, като твърди, че наказващият орган не се е съобразил с всички обстоятелства. Иска от съда да се отмени наказателното постановление изцяло.

 Административнонаказващият орган, призован на основание чл.61, ал.1 от ЗАНН не изпраща процесуален представител, като в придружителното писмо  изразява становище, че жалбата следва да бъде оставена без последствия и да бъде потвърдено наложеното наказание на водача.

За Районна прокуратура – Велики Преслав, редовно уведомени, с оглед чл.62 от ЗАНН не се явява представител.

Съдът намира, че жалбата е била подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН.  Същата отговаря на изискванията на чл. 84 от ЗАНН във връзка с чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима. Разгледана по същество жалбата е неоснователна по следните съображения:

Съдът, след като обсъди по отделно и в тяхната съвкупност събраните и проверени в хода на съдебното следствие доказателства по делото приема за установена следната фактическа обстановка:

На 15.05.2017 г. около 22:20 часа полицейските служители Т.Й. и С.С. изпълнявали служебните си задължения в района на бензиностанция „РОУ-БАК“, гр. Върбица. През това време там пристигнал лек автомобил, който се управлявал от жалбоподателя Х., като в автомобила е имало още две лица – А. А.ов и С. Х.. Предвид това, че е имало връчена призовка на едно от лицата, намиращи се в автомобила, а именно А.ов и той не се е явил в ПУ-Върбица, полицейският служител Й. пристъпил към автомобила, управляван от жалбоподателя, за да вземе отношение по случая. Последвали словесни реплики от страна на А.ов, при което двамата полицейски служители използвали физическа сила и се опитали да го задържат. Останалите двама, измежду които е и жалбоподателят Х., попречили на органите на реда да изпълнят служебните си задължения, след което жалбоподателят Х., А. А.ов и С. Х. се качили в автомобила си и потеглили. Автомобилът е бил управляван от жалбоподателя Х., в посока изхода на бензиностанцията. На същият му е било отправено полицейско разпореждане да спре, което той не е изпълнил и с това е осуетил извършването на полицейската проверка.

На 17.05.2017 г. от служител на РУ гр. В.Преслав срещу жалбоподателя бил съставен АУАН № 343/17.05.2017 г. за нарушение на чл. 103 от ЗДвП. Актът е съставен в присъствието на нарушителя, подписан е от него, като в полето за възражения е изложил своите обяснения. На основание съставеният акт и материалите, съдържащи се в административнонаказателната преписка е издадено процесното наказателно постановление, с което Началника на РУ гр. Велики Преслав е наложил на жалбоподателя административно наказание – глоба в размер на 200 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 месеца. Наказателното постановление е връчено на жалбоподателя на 02.08.2017 год.

При така установената фактическа обстановка съдът прави следните правни изводи:

От събраните по делото доказателства по безспорен начин се установява, че на посочената в акта и наказателното постановление дата, жалбоподателят е допуснал нарушението посочено в АУАН, вменяващо задължение на водачите на МПС, след отправено разпореждане от контролен орган да спрат, за да може да им бъде извършена проверка. С допуснатото нарушение, жалбоподателят е осъществил  състава на чл. 103 от ЗДвП. 

Изложената фактическа обстановка, се установява от свидетелските показания на разпитаните по делото свидетели, които съдът кредитира, както и от събраните по делото писмени доказателства.

          При съставянето на АУАН и НП, съдът не намира  нарушения, които да са от категорията на съществените, както и такива, които да водят до опорочаването им.

Ето защо наказващият орган правилно е издал НП, тъй като безспорно са установени извършването на нарушението, самоличността на нарушителя и неговата вина.  

Съдът намира, че при така установената фактическа обстановка, наказателното постановление следва да бъде потвърдено изцяло, както по същество, така и по отношение на наложените наказания

Водим от горното  и  на  основание  чл.63, ал.1,  предл. 1-ро от ЗАНН, съдът

 

 

Р  Е  Ш  И :

 

 ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 17-0323-000321 от 22.05.2017г., издадено от Началника на РУ - Велики Преслав на Д.Г.Х. с ЕГН **********, с което за нарушение на чл. 103 от ЗДвП, на основание чл. 175, ал. 1, т. 4 от ЗДвП му е наложено наказание глоба в размер на 200.00 лева и лишаване да управлява МПС за срок от 6 месеца. 

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд на основанията предвидени в Наказателно-процесуалния кодекс, и по реда на глава дванадесета от Административнопроцесуалния кодекс  в 14-дневен срок от деня на съобщението, че решението е  изготвено.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: