Р Е Ш Е Н И Е

 

 30              

 

04.04.2018г., гр.Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Районен съд -  Велики Преслав, I-ви състав,

На осми март през две хиляди и осемнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:

Председател: М.Марков

Секретар:  М.Ахмедова

Като разгледа докладваното от Председателя

Административно-наказателно дело № 402 по описа за 2017г.

За да се произнесе взе предвид следното:

 

 

Съдебно производство по чл.59 и сл. от ЗАНН.

          Обжалвано е: Наказателно постановление №27-0000287 от 08.09.2017г. на Директора на Дирекция “Инспекция по труда” - гр.Шумен,  с което за нарушение на чл.63, ал.2 от КТ,  на основание чл.416, ал.5 от КТ, във вр. чл.414, ал.3 от КТ на ЗП „А.К.Д.“, ЕИК **********, със седалище и адрес на управление ***, представлявано от А.К.Д. с ЕГН ********** е наложена глоба в размер на 1500 /хиляда и петстотин/ лева.

Жалбоподателят оспорва констатациите в АУАН и НП. В жалбата се излагат доводи за необоснованост и незаконосъобразност на обжалваното НП, както и твърдения, че е издадено при съществени нарушения на административнопроизводствените правила. Претендира се неговата отмяна като постановено в нарушение на закона, със законните за това последици. В съдебно заседание, чрез процесуален представител поддържа жалбата на посочените основания.

Административнонаказващият орган, призован на основание чл.61, ал.1 от ЗАНН  изпраща процесуален представител и взема становище по жалбата. Представителят на въззиваемата страна счита, че атакуваното НП е законосъобразно и правилно, като моли съда същото да бъде потвърдено.

За Р.п.– В.П. редовно уведомени, с оглед чл.62 от ЗАНН не се явява представител.

Съдът намира, че жалбата е била подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН.  Същата отговаря на изискванията на 84 от ЗАНН, във връзка с чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустими.  По основателността на жалбата, съдът взе предвид следните съображения:

          От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна:

     На 02.08.2017г., в 13:45 часа, била извършена проверка по спазване на трудовото законодателство от компетентни длъжностни лица към Дирекция “Инспекция по труда” - гр.Шумен, в обект – 22 дка. нива с маточина в землището на с. ***, общ. ***, където жалбоподателят осъществявал дейност като ЗП „А.К.Д.“. В последствие била извършена и проверка на документи, като на 08.08.2017 г. работодателят е предоставил в Дирекция „ИТ“ гр. Шумен трудов договор № 001/02.08.2017г., сключен на основание чл. 68, ал. 1, т. 2 от КТ и Справка от ТД на НАП за приети и отхвърлени уведомления с Вх. № 27388173022083 от 17:45 часа на 02.08.2017 г. В рамките на реализираната на 02.08.2017г. и 08.08.2017г. проверка било установено, че на 02.08.2017г., в 13:45 часа, лицето: А.А.М., осъществявала дейност – сезонен работник, без работодателят да й е предоставил преди постъпването й на работа документи по чл. 63, ал. 1 от КТ, а именно: екземпляр от сключения с нея трудов договор, подписан от двете страни и копие от уведомлението по чл. 62, ал. 3 от КТ, заверено от ТД на НАП Варна, офис Шумен. На основание чл.402, ал.1, т.2 от КТ, А.К.Д. е попълнил декларация, в която излага своето обяснение. Резултатите от проверката са обективирани в Протокол за извършена проверка. За констатираното нарушение на 02.08.2017г., в гр.Шумен е съставен акт за установяване на административно нарушение № 27-0000287/08.08.2017г., като актосъставителят е посочил, че с горното деяние е нарушена разпоредбата на  чл.63, ал.2 от КТ,  като е била допусната до работа А.А.М., без работодателят да й е предоставил преди постъпването й документи по чл. 63, ал. 1 от КТ, а именно: екземпляр от сключения с нея трудов договор, подписан от двете страни и копие от уведомлението по чл. 62, ал. 3 от КТ, заверено от ТД на НАП Варна, офис Шумен. Актът бил съставен в присъствието на  нарушителя и подписан от него без възражения. Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административнонаказателната преписка е издадено процесното наказателно постановление от Директора на Дирекция “Инспекция на труда” - гр.Шумен, с което на основание чл.416, ал.5 от КТ, във вр. чл.414, ал.3 от КТ на жалбоподателя е било наложено посоченото наказание.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени доказателства и от разпита в съдебно заседание на актосъставителя М.М.М. и на С.Р.К. - свидетели при установяване на нарушението и при съставяне на акта. От страна на жалбоподателя е разпитана свидетелката Д.К..

В хода на административнонаказателното производство не е  допуснато съществено нарушение на процесуалните правила, което да е довело до накърняване  на правото на защита на санкционираното лице. АУАН и НП са издадени от оправомощени за това длъжностни лица, в рамките на определената им компетентност и са били надлежно предявени и връчени на жалбоподателя. Притежават необходимото съдържание по чл.42 и чл.57 от ЗАНН.

Административнонаказателната отговорност на жалбоподателя е ангажирана правилно. Нарушението е квалифицирано по чл.63, ал.2 от КТ. Извършването на нарушението, самоличността на нарушителя, качеството му на работодател и неговата вина са били установени по безспорен начин. В тази връзка съдът споделя мнението, че в настоящия случай именно търговеца - жалбоподател се явява работодател по смисъла на §1 от ДР на КТ.

От показанията на св. С.Р.К. – актосъставител и на М.М.М. се установява, че при извършената проверка на посочените дата и място, са установили работника да извършва трудова дейност. По-късно установили, че е бил допуснат до работа, без да са му предоставени документите по чл.63, ал.2 от КТ. Показанията на разпитаната по делото свидетелка Д.К., по същество не променят установената фактическа обстановка.

С оглед установеното по делото от фактическа страна съдът намира за безспорно установено извършването от жалбоподателя на вмененото му нарушение от КТ. Посочената трудово правна разпоредба е императивна, като предвижда, че работодателят няма право да допуска до работа работника или служителя, преди да му предостави сключения трудов договор и уведомлението до НАП. По делото не се спори, че лицето А.А.М. е било допуснато до работа на посочената дата от жалбоподателя на посочения обект.  С оглед на това, като е  допуснал работник до работа, без да му предоставил изискуемите документи, жалбоподателят е осъществил състава на вмененото му нарушение. Съдът намира, че дейността осъществявана от А.А.М., по съществото си представлява трудова дейност. 

Наказващият орган правилно е квалифицирал нарушението и го е санкционирал съобразно административнонаказателната разпоредба на чл.414 ал.3 от КТ, тъй като, както е посочено по-горе извършването на нарушението, самоличността на нарушителя и неговата вина са били установени по безспорен начин. Съдът не споделя становището на жалбоподателя, посочено в жалбата, за наличието на съществени нарушения на императивните разпоредби на ЗАНН при съставянето на акта и издаването на НП, водещи до неговото опорочаване.

Наложеното наказание на жалбоподателя е в минималния размер на наказанието предвидено за съответното нарушение в чл. 414, ал.3 от КТ, който е бил в сила към момента на деянието.

Административнонаказващият орган е обсъдил и възможността за приложение разпоредбата на чл.415в от КТ, като правилно е преценил, че липсват основания за нейното прилагане. В настоящият случай не може да бъде приложена нито разпоредбата на чл.415в от КТ, нито разпоредбата на чл.28 от ЗАНН, с оглед изричното посочване в чл.415в, ал.2 от КТ. Цитираната норма на кодекса е озаглавена "Отговорност за маловажно нарушение" и предвижда по – леки санкции за нарушения на КТ, които могат да бъдат отстранени веднага след установяването им и от които не са произтекли вредни последици за работници и служители. Към момента на извършване на нарушението е била в сила ал.2 на чл. 415в от КТ, която изрично регламентира, че нарушението на чл. 63, ал.2 от КТ не е маловажно.

          Водим от горното, съдът на основание чл.63, ал.1, предл.1-во от ЗАНН

 

Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление №27-0000287 от 08.09.2017г. на Директора на Дирекция “Инспекция по труда” - гр.Шумен,  с което за нарушение на чл.63, ал.2 от КТ,  на основание чл.416, ал.5 от КТ, във вр. чл.414, ал.3 от КТ на ЗП „А.К.Д.“, ЕИК **********, със седалище и адрес на управление ***, представлявано от А.К.Д. с ЕГН ********** е наложена глоба в размер на 1500 /хиляда и петстотин/ лева

Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд на основанията предвидени в Наказателно-процесуалния кодекс, и по реда на глава дванадесета от Административнопроцесуалния кодекс  в 14-дневен срок от деня на съобщението, че решението е  изготвено.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: