Р Е Ш Е Н И Е

 

 

23.04.2018 год.

 

 

Номер 34. . . . . . . . . . .    Година 2018                   Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Великопреславският районен съд                                    четвърти състав

На 23 /двадесет и трети/ април                                                  Година 2018

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Дияна Петрова

Секретар Мюжгян Ахмедова,

Прокурор Калоян Вълков,

като разгледа докладваното от съдия Д.Петрова

АН дело номер 124 по описа за 2018 година, въз основа на закона и данните по делото, на основание чл. 378, ал. 4, т. 1 от НПК

 

Р    Е    Ш    И :

 

    ПРИЗНАВА обвиняемия Р.Д.И. с ЕГН **********,***, български гражданин, с настоящ адрес ***, неграмотен, неженен, неосъждан,  ЗА ВИНОВЕН в това, че за периода от 01.03.2016 г. до 04.02.2017 г. в гр.**** обл.Шумен, без да е сключил брак, заживял на съпружески начала с лице от женски пол ненавършило 16 – годишна възраст – ****с ЕГН ********** – престъпление по чл. 191, ал. 1 от НК.

          На основание чл. 78а, ал. 1 от НК, ОСВОБОЖДАВА обвиняемия Р.Д.И. ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ и му налага АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ “ГЛОБА” в размер на  ХИЛЯДА ЛЕВА.

          ОТМЕНЯ взетата по отношение на обвиняемия Р.Д.И. МЯРКА ЗА НЕОТКЛОНЕНИЕ “ПОДПИСКА”.

            Решението може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок от днес пред Шуменски окръжен съд.

         

 

 

                                                                                    Районен съдия:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

МОТИВИ на решение по АНД № 124/2018 г. по описа на Районен съд гр. Велики Преслав

 

            Производство по чл. 375 и сл. от НПК.

     Във ВПРС е внесено постановление №398/26.03.2018 г. на ВПРП, ведно с ДП№214/2017 г. по описа РУ-В.Преслав, с което се прави предложение за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл. 78а от НК на обвиняемия Р.Д.И. с ЕГН **********,***, български гражданин, с  постоянен адрес *** и с настоящ адрес ***, неграмотен, неженен, неосъждан,  за това, че за периода от 01.03.2016 г. до 04.02.2017 г. в гр.**** обл.Шумен, без да е сключил брак, заживял на съпружески начала с лице от женски пол ненавършило 16 – годишна възраст – ****с ЕГН ********** – престъпление по чл. 191, ал. 1 от НК. Като основание за това се излага, че са налице предпоставките на чл. 78а от НК, а именно: наказателното производство било образувано за престъпление по чл.191, ал. 1 от НК, за което се предвижда наказание “лишаване от свобода” до две години или “пробация”, както и “обществено порицание”, обвиняемият към датата на извършване на престъплението не е осъждан за престъпление от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК, от престъплението не са причинени имуществени вреди.

            Обвиняемият, редовно призован се явява лично и със защитник. Не оспорва фактическите констатации в постановлението и признава вината си. Изразява искрено съжаление за извършеното. Защитникът пледира за минимално наказание, предвид многобройните смекчаващи отговорността на подсъдимия обстоятелства, включително и готовността му да сключи брак с жената, с която живее, но поради обективни причини не е могъл да го стори до момента.

            Прокурорът, в съдебно заседание поддържа изводите си, направени в постановлението по чл. 375 от НПК и пледира на обвиняемия да бъде наложено наказание, на осн. чл. 78а, ал. 1 от НК – „Глоба” в минималния предвиден в закона.

От приложените по делото писмени доказателства (по ДП №214/2017 г. по описа на РУ гр. В.Преслав), преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: През есента на 2015 г. пострадалата ****и обв. Р.И. се запознали покрай родителите си, с които работели като дървосекачи. По време на срещите им двамата изпитали симпатии един към друг и имали сексуални контакти. През месец март 2016 г. след съгласие на родителите заживели като съпрузи в дома на родителите на обвиняемия в гр.Смядово. През месец октомври 2016 г. им се родило дете, за което полага грижи майката , обвиняемият работел като дървосекач и осигурявал доходите в семейството.  

С деянието си като заживял без да е сключил брак съпружески с ненавършилата 16-годишна възраст ****в периода от 01.03.2016 г. до 04.02.2017 г. в гр.**** обл.Шумен, обвиняемият осъществил от обективна страна състава на престъплението по чл.191, ал. 1 от НК. Понастоящем двамата продължавали съвместното си съжителство в гр. **** на адрес ул. .

            От субективна страна престъплението е извършено с пряк умисъл.

            Съдът намира, че в случая са налице предпоставките по чл. 78а от НК за освобождаване на Р.Д.И. с ЕГН **********,***, български гражданин, с настоящ адрес ***, неграмотен, неженен, неосъждан от наказателна отговорност и налагане на същия на административно наказание: 1. За престъплението по чл.191, ал. 1 от НК, което е умишлено, се предвижда наказание “Лишаване от свобода” до две години или “пробация”, както и “обществено порицание”; 2. Видно от приложената по делото справка за съдимост, деецът към датата на извършване на престъплението не е осъждан и не се е ползвал от разпоредбата на чл. 78а от НК; 3. От деянието не са причинени имуществени вреди.

При определяне на наказанието съдът отчете като смекчаващи отговорността обстоятелства младата възраст на обвиняемия, съдействието за разкриване на обективната истина, раждане на дете от съвместното съжителство, за което продължават да се грижат, трудовата му заетост. Съдът не намери отегчаващи отговорността обстоятелства. С оглед гореизложеното, съдът счита, че на обвиняемия следва да бъде наложено наказание по чл. 78а, ал. 1 от НК при изключителен превес на смекчаващите отговорността обстоятелства в минимален размер, а именно “Глоба” в размер на 1 000.00 лева. 

            В този смисъл съдът постанови решението си.

 

 

                                                                                              Районен съдия: