Р Е Ш Е Н И Е

 

11.05.2018 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                                  Година 2018                  Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Великопреславският районен съд                                             четвърти състав

На 11 (единадесети) април                                                           Година 2018

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Дияна Петрова

Секретар Женя Проданова,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Д.Петрова

гражданско дело номер 245 по описа за 2018 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производство по чл.16в   от Закона за социално подпомагане.

Производството по делото е образувано по молба от АСП-Дирекция “Социално подпомагане“, гр. Велики Преслав за настаняване на поставеното под пълно запрещение лице Е.Б.М. с ЕГН ********** в специализирана институция – Дом за пълнолетни лица с психични разстройства с. Черни връх, общ. Смядово с правно основание чл.16в вр. с чл.16б и чл.16а от ЗСП, за срок от 3 години, считано от датата на влизане в сила на решението.

     В молба се излага, че Е.Б.М. поради влошено здравословно състояние е поставена под пълно запрещение и за настойник е определена Т.Б.Ц.. Със Заповед № РД 09/352/21.11.2011 г. Д“СП“-В.Преслав, Е.Б.М. е била временно настанена по административен ред до произнасянето на съда в специализирана институция, предвид на което и след като е установено, че същата няма близки, които да полагат грижи за нея в семейна среда и моли същата да бъде настанена в Дом за пълнолетни лица с психични разстройства с. Черни връх, общ. Смядово, обл. Шумен, ул. „Дом душевно болни“ № 1 за срок от три години.

Молителят - Дирекция “СП” гр.Велики Преслав, в съдебно заседание чрез процесуалния си представител – Юрисконсулт  в Регионална дирекция за социално подпомагане гр. Шумен, поддържа  депозираната молба и моли да бъде уважена, като излага, че лицето получава в специализираната институция всички необходими грижи съобразно здравословното му състояние.

Заинтересованата страна – Е.Б.М. се явява лично в съдебно заседание и изразява становище да бъде настанена в посочената специализирана институция, където и към настоящия момент живее.  

Настойникът Т.Б.Ц. моли да бъде уважена молбата, която е в интерес на лицето.

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът прие за установено от фактическа и правна страна следното: С решение по гр.д. № 2066/2006 г. по описа на Варненски окръжен съд Е.Б.М. е поставена под пълно запрещение поради установено заболяване –шизофрения параноидна форма, холюцинаторно – параноиден синдром, пристъпно прогресиращо протичане, което я поставя в невъзможност да взема самостоятелни решения, да разбира свойството и значението на постъпките си и да ги ръководи. За настойник на Е.М. е назначена Т.Б.Ц.. С експертно решение от № 0570 от 073/10.06.1976г. на  Спец. Псих.ТЕЛК гр. Варна е определена неработоспособност на Е.М. – ІІ група във връзка с поставената й диагноза –Шизофрения, параноидна форма,пристъпно прогресиращо протичане. По делото е представена декларация от Т.Б.Ц., като настойник на Е.Б.М., в която лицето е декларирало желанието си Е.М. да бъде дългосрочно настанено в Дом за пълнолетни лица с психични разстройства с. Черни връх, общ. Смядово, обл. Шумен, ул. „Дом душевно болни“ № 1. В становището си настойникът излага, че Е.М. е настанена в Дом за възрастни хора с психични разстройства /понастоящем Дом за пълнолетни лица с психични разстройства/ с. Черни връх поради пристъпи на агресивно поведение, заплашващо околните и нея самата, невъзможност за полагане на грижи от настойника свързани с местоработата и и чести отсъствия от дома, както и диспансеризацията и поради сърдечно съдово заболяване и изразява становище същата да бъде настанена в Дом за пълнолетни лица с психични разстройства с. Черни връх.

По делото е приложен индивидуален план за здравни грижи, от което се установява, че Е.М. е с диагноза Шизофрения, за което приема поддържаща терапия, ориентирана е за време и място, контактна, не проявява агресия към околните. Говори несвързано, не следи мисълта си, има натрапчиви , маниакални мисли и постъпки. С добра двигателна активност, не ползва помощни средства.

От  приобщените по делото Индивидуален план за подкрепа и Индивидуална оценка на потребностите от подкрепа, изготвени от екип при Дом за възрастни хора с психични разстройства /понастоящем Дом за пълнолетни лица с психични разстройства/, с. Черни връх  се установява, че Е.Б.М. е пълнолетна, страда от заболяване с диагноза Шизофрения, параноидна форма, има сестра, която се интересува от нея, самостоятелно поддържа лична хигиена, но с подканяне и контрол. С лицето се установява непълноценен контакт, поради несвързани мисли и не е в състояние да води смислен диалог. Самостоятелно се облича и съблича, но среща затруднения при подбор на дрехи според сезона. Психомоторно неспокойна. Налице е динамично поведение, емоционално неустойчива, често говори оживено, в определени моменти използва вулгарен речник срещу събеседника си потребител или персонал, нуждае се от специални грижи, внимание и професионална помощ, което може да бъде постигнато чрез настаняването й в специализираната институция.

Законът за социалното подпомагане в чл.16б.”б” и „в” урежда процедурата по настаняване в специализирани институции и ползване на социални услуги в общността от резидентен тип на пълнолетни лица постановени под пълно запрещение, когато това е в техен интерес, поради това че за лицето не могат да бъдат полагани грижи в семейна среда. Предимство е дадено на насочването на лицата към ползване на услуги в общността от резидентен тип. От приложените по делото доказателства не се установи възможност за полагане на грижи за лицето в домашна среда, както и че  настаняването в социална услуга в общността от резидентен тип е неподходящо за поставената под пълно запрещение.

Ето защо  в конкретния случай, с оглед събраните по делото доказателства и въз основа на личните си впечатления придобити по повод проведеното съдебно заседание, съдът намира, че молбата за настаняване на Е.Б.М. в посочената специализирана институция за срок от 3 години, считано от датата на влизане в сила на решението се явява основателна. Е.Б.М. е пълнолетно лице постановено под пълно запрещение поради заболяването с диагноза Шизофрения, параноидна форма, което й пречи да взема самостоятелни решения, да разбира свойството и значението на постъпките си и да ги ръководи. Същата е била настанена в ДВХПР-с.Черни връх, където за нея е оказвана медицинска, психологична и всякаква друга грижа и подкрепа, доколкото роднините й не са в състояние да полагат непосредствени грижи за нея.

В Дом за пълнолетни лица с психични разстройства, с. Черни връх на Е.М. се предоставя жизнена среда близка до семейната, както и адекватна медицинска и друга помощ и индивидуална грижа от съответните специалисти.

С оглед на изложеното съдът намира, че молбата за настаняване на Е.Б.М. в Дом за пълнолетни лица с психични разстройства, с. Черни връх е основателна, като настаняването следва да бъде допуснато за срок от 3 години считано от влизане в сила на съдебното решение.

Водим от горното съдът,

Р          Е          Ш          И :

            НАСТАНЯВА Е.Б.М. с ЕГН ********** в Дом за пълнолетни лица с психични разстройства с. Черни връх, общ. Смядово, обл. Шумен, ул. „Дом душевно болни“ № 1, за срок от 3 години, считано от датата на влизане в сила на решението, на основание чл. 16в, вр.чл.16б и 16а от ЗСП.

Решението подлежи на обжалване и протест пред Шуменски окръжен съд в седемдневен срок от съобщаването му на страните и на РП-Велики Преслав, на основание чл.16в, ал.8 от ЗСП.

Решението на осн.чл.16в, ал.5 от ЗСП, подлежи на незабавно изпълнение.

Препис от решението да се изпрати на Д”СП” – Велики Преслав, за изпълнение по административен ред.  

 

                                                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: