Р Е Ш Е Н И Е

 

25.05.2018 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                 Година 2018          Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Великопреславският районен съд                                четвърти състав

На 27 (двадесет и седми) април                                    Година 2018

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Дияна Петрова

Секретар Женя Проданова,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Д.Петрова

гражданско дело номер 262 по описа за 2018 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство по чл.50 от СК.

Производството по делото е образувано по депозирана от Ж.Д.Ж. и Ж.Д.Ж.  молба с правно основание чл. 50 СК за постановяване на развод по взаимно съгласие, чрез прекратяване на сключения между тях граждански брак, за който е съставен Акт за граждански брак № 52/26.11.1995г на длъжностното лице по гражданско състояние при Община ***.

Съпрузите основават искането си на твърдения за постигнато между тях сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака. Навеждат твърдения, че от брака си нямат ненавършили пълнолетие деца. Постигнали са споразумение по смисъла на чл. 51 СК относно ползването на семейното жилище, издръжката между съпрузите, фамилното име и имуществените отношения, представено в писмен вид към молбата.

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното:

По делото е представено и прието оригинал на удостоверение за граждански брак, издадено въз основа на Акт за граждански брак №52/26.11.1995г на длъжностното лице по гражданско състояние при Община ***, от което се установява, че страните са съпрузи от 26.11.1995 г.  и че съпругата е приела фамилно име на съпруга - Ж..

Съдът констатира, че молбата за допускане на развод по взаимно съгласие е процесуално допустима, споразумението по чл.51 от СК е пълно, чрез допълването му в съдебно заседание, уредени са всички лични отношения между съпрузите. Постигнатото между съпрузите съгласие  отговаря на  изискванията на закона и морала, поради което няма пречки за одобряването му.

На основание чл.6 т.3 от Тарифа  за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК следва да бъде определена окончателна държавна такса в размер на 40.00 лева, които са внесени предварително и не следва да се присъждат.

Водим от горното, съдът

 

Р   Е   Ш   И:

 

           ПРЕКРАТЯВА  сключения на 26.11.1995 г.  с Акт за граждански брак 52/26.11.1995г на длъжностното лице по гражданско състояние при Община ***, ГРАЖДАНСКИ БРАК  между Ж.Д.Ж. с ЕГН ********** с настоящ адрес *** и Ж.Д.Ж. с ЕГН ********** ***, общ. ***, обл. Ш., ул. „И.“№3 ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

          УТВЪРЖДАВА постигнатото между Ж.Д.Ж. с ЕГН ********** с настоящ адрес *** и Ж.Д.Ж. с ЕГН **********,***, общ. ***, обл. Ш., ул. „И.“№3, споразумение по чл.51 от СК,  както следва:

1. След прекратяване на брака, СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ на страните, находящо се в гр.Велики Преслав, общ. ***, обл. Ш., ул. „И.“№3, се ПРЕДОСТАВЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ на Ж.Д.Ж. с ЕГН **********.

2.След прекратяване на брака страните НЕ СИ ДЪЛЖАТ ИЗДРЪЖКА.

3.След прекратяване на брака съпругата Ж.Д.Ж. с ЕГН **********, ЗАПАЗВА  брачното си фамилното си име  – Ж..

4. Направените по делото разноски се поемат по равно от молителите.

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавната такса по делото в размер на 40.00 /четиридесет/ лева, като същата е внесена изцяло при депозиране на молбата за развод.

 Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

 

Районен съдия: