Р Е Ш Е Н И Е

 

  09.05.2018 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                                Година 2018                          Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Районен съд – Велики Преслав                                                       трети  състав

На 18 (осемнадесети) април                                                             Година 2018

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                                         Председател С. Момов

Секретар Марияна Василева,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия С. Момов

гражданско дело номер 307 по описа за 2018 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

            Производство по чл. 530 и сл. от ГПК вр. чл. 28 от Закона за закрила на детето.

            Предявено е искане с правно основание чл. 26, ал. 2 вр. чл. 25, ал. 1, т. 2 и т. 3 от Закона за закрила на детето.

            Представителят на Дирекция „Социално подпомагане” общ. Велики Преслав е депозирал искане за настаняване извън семейството на 1-годишното дете С. Стоянова Янкова. Излага, че на 26.02.2018 г. бил получен сигнал, че детето е оставено на грижите на съседка на родителите му в с. Веселиново. Било констатирано, че майката няма възможност да се грижи за детето, тъй като отглежда още едно дете в ниска възраст, не получава доходи и няма подкрепа от роднините си. Бащата на детето заявил, че не може да полага грижи за него. Представляващият Дирекция „Социално подпомагане” моли съда да постанови решение, по силата на което детето С. Стоянова Янкова да бъде настанено извън семейството по смисъла на чл. 25 от ЗЗакрД. С оглед нормалното отглеждане и възпитание на детето, счита, че то следва да бъде настанено в приемното семейство на Р.Д.М. и И.А.М. ***, за срок от две години.

            Заинтересованите лица – родители на детето А.Г.К. и С.Я.И. не вземат становище по направеното искане.

            Заинтересованото лице – Р.М. изразява съгласие с искането, а И.М. не взема становище по същото.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното:

            Видно от приложеното удостоверение за раждане от *** г., изд. въз основа на акт за раждане № 0651/06.06.2016 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Шумен е, че А.Г.К. и С.Я.И. са родители на детето С. Стоянова Янкова, родена на *** година. От представената заповед № ЗД/Д-Н-ВП-010/01.03.2018 г. на Директора на Дирекция „Социално подпомагане” общ. Велики Преслав се установява, че на осн. чл. 27, ал. 1 от ЗЗакрД, детето С. е временно настанено по административен ред в професионалното приемно семейство на Р.Д.М. и И.А.М.. В приложения социален доклад, изготвен от социален работник при дирекцията се посочва, че А.К. и С.И. отглеждали двете си деца в с. Веселиново, общ. Смядово, обл. Шумен. На 26.02.2018 г. кметът на населеното място подал в дирекцията устен сигнал, че детето е изоставено на грижите на тяхна съседка. Установило се, че след семеен скандал, майката, заедно с другото дете се установила в дома на родителите си в гр. Смядово. Същата не получавала доходи и не била подкрепяна от своите роднини при отглеждането на децата, поради което не била в състояние да се справи сама с отглеждането на две деца на ниска възраст. От друга страна, семейството на Р. и И.М. било утвърдено като професионално приемно семейство и било подходящо за отглеждане на С..

            При така установеното от фактическа обстановка, съдът приема от правна страна следното:

            Искането се явява основателно.

            Съгласно разпоредбата на чл. 126, ал. 1 от СК, ненавършилите пълнолетие деца са длъжни да живеят заедно с родителите си, освен ако важни причини налагат да живеят отделно. Именно такива изключения от предвидения в кодекса принцип се съдържат в хипотезите по чл. 25, ал. 1 от ЗЗакрД. При наличие на някоя от предпоставките, посочени в чл. 25, ал. 1 от закона, дете може да бъде настанено извън семейството на родителите му.

            Установи се по делото, че майката на детето С., поради липсата на парични средства и на подкрепа от роднините си, се намира в трайна невъзможност да го отглежда, а бащата на същото без основателна причина, трайно не полага грижи за него. Ето защо, съдът приема, че са налице предпоставките, предвидени в разпоредбата на чл. 25, ал. 1, т. 2 и т. 3 от ЗЗакрД. От друга страна, Р. и И.М. са утвърдени като професионално приемно семейство, поради което детето С. следва да бъде настанено в приемното семейство за отглеждане и възпитание за срок от две години, считано от датата на влизане в сила на настоящото решение.

            На основание чл. 28, ал. 4 от ЗЗакрД, следва да бъде допуснато предварително изпълнение на решението.

            След влизане в сила на решението, препис от същото следва да се изпрати на Община Смядово и Община Велики Преслав за съответни вписвания на постановеното настаняване в регистрите на населението.

            Водим от горното, съдът

 

Р  Е  Ш  И :

 

            На основание чл. 28, ал. 4 вр. чл. 26, ал. 1, вр. чл. 25, ал. 1, т. 2 и т. 3 от Закона за закрила на детето, НАСТАНЯВА В ПРИЕМНО СЕМЕЙСТВО детето С. СТОЯНОВА ЯНКОВА с ЕГН **********, родена на *** г. в гр. Шумен от майка А.Г.К. с ЕГН ********** и баща С.Я.И. с ЕГН ********** – в приемното семейство на Р.Д.М. с ЕГН ********** и И.А.М. с ЕГН **********,***, за срок от ДВЕ ГОДИНИ, считано от влизане в сила на настоящото решение.

            На основание чл. 28, ал. 4 от ЗЗакрД, ДОПУСКА предварително изпълнение на решението.

            Препис на решението ДА СЕ ВРЪЧИ на Дирекция „Социално подпомагане” общ. Велики Преслав – за незабавно изпълнение.

            Решението, на основание чл. 28, ал. 6 от ЗЗакрД, може да се обжалва пред Окръжен съд – Шумен, в 7-дневен срок от връчването му на страните.

            След влизане в сила на решението, ДА СЕ ИЗПРАТИ препис на Община Смядово и Община Велики Преслав – за съответни на постановеното настаняване вписвания в регистрите на населението.

            На основание чл. 64, ал. 4 от ЗСВ, настоящото съдебно решение, засягащо гражданския статус на детето, подлежи на публикуване на интернет страницата на ВПРС без мотивите.

 

                                                                                   Районен съдия: