Р Е Ш Е Н И Е

 

25.05.2018 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                                 Година 2018                   Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Районен съд – Велики Преслав                                                 трети състав

На 10 (десети) май                                                                        Година 2018

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                                   Председател Стоян Момов

Секретар Марияна Василева,

Прокурор Каролина Калева-Параскевова,

като разгледа докладваното от съдия С. Момов

гражданско дело номер 336 по описа за 2018 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

            Производство по глава четиридесет и девета на ГПК (чл. 530 – чл. 541 от ГПК) вр. чл. 19, ал. 1 от Закона за гражданската регистрация (ЗГР).

            В молбата си до съда З.М.С. излага, че при раждането й била записана с тези имена. Няколко години след раждането й, цялото й семейство се установило в гр. С., като още оттогава всички започнали да се обръщат към нея с името С.. През целия й съзнателен живот и роднините, и познатите на молителката я наричали именно по този начин. Понастоящем, С. се установила във Федерална република Германия, като там също била известна в обществото, вкл. сред колегите си, със собствено име С.. Моли съда да постанови решение, по силата на което да допусне промяна на собственото й име от З. на С..

            Заинтересованата страна О.В.П. не взема становище по направеното искане.

            Участващият в производството прокурор счита, че молбата е основателна, при което исканата промяна следва да бъде допусната.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: видно от приложеното по делото удостоверение за раждане от *** г., изд. въз основа на акт за раждане № *** г., съст. от длъжностното лице по гражданското състояние в О.В.П. както и от служебно изискания акт за раждане, описан по-горе е, че молителят, родена от родители Г. С. М. (Гюлизар Салимова М.) и М. С. М.ов, е записана с имена З.М.С.. С тези имена същата фигурира и в издадената й от МВР - Шумен лична карта № ***/15.05.2019 година.

            От показанията на разпитаните в съдебно заседание свидетели Х.М., Станка Ц. и Ангел М. (племенник на молителката) се установява, че още от ранна детска възраст същата била известна със собствено име С.. Именно по този начин се обръщали към нея роднините й, съседите, а и понастоящем колегите й във Федерална република Германия, където се установила да живее и работи. От ранна детска възраст, докато го отглеждала и възпитавала вместо сестра си, свид. М. я наричал „лельо С.“. Молителката никога не използвала името З. във всекидневното си общуване в семейството и с другите членове на обществото.

            Предвид така установената фактическа обстановка, съдът намира, че молбата се явява основателна.

            Съдът намира, че са налице предпоставките на чл. 19, ал. 1 от ЗГР, налагащи промяна на собственото име на молителката. Безспорно се установи по делото, че са налице важни обстоятелства, обуславящи тази промяна, а именно – фактът, че същата, от най-ранна възраст, при всекидневното си социално общуване използва собственото си име С., а не З.. По същия начин към нея се обръщат всички останали членове на обществото, включени в субективния й и кръг на общуване.

            Предвид всичко изложено, съдът счита, че са налице предпоставките на чл. 19, ал. 1 от ЗГР обуславящи промяна на собственото име на молителката от З. на С., тъй като важни обстоятелства налагат това.

            На основание чл. 112 от Правилника за администрацията в съдилищата, следва да бъде постановено преписи на решението да се изпратят ведно със съобщения до служба „Гражданска регистрация и административно обслужване” в О.В.П. и на бюрото за съдимост при ВПРС.

            Водим от горното, съдът

 

Р   Е   Ш   И   :

 

            На основание чл. 19, ал. 1 от Закона за гражданската регистрация, ДОПУСКА да бъде извършена промяна на собственото име на З.М.С. с ЕГН **********, родена на *** ***, (акт за раждане № 0109 от 08.04.1981 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в О.В.П. с постоянен и настоящ адрес: ***, като след промяната, същата следва да носи имената  С. М.С..

            Настоящото решение, с което молбата за допускане промяна на името се уважава, на основание чл. 537, ал. 1 от ГПК, не подлежи на обжалване.

            ДА СЕ ИЗПРАТЯТ заверени преписи на настоящото решение ведно със съобщения до служба „Гражданска регистрация и административно обслужване” при О.В.П. *** – за отбелязване на промяната на името в акта за раждане и в регистъра на населението, както и на бюрото за съдимост при Районен съд – Велики Преслав.

            На основание чл. 64, ал. 4 от ЗСВ, настоящото съдебно решение, засягащо гражданския статус на молителя, подлежи на публикуване на интернет страницата на ВПРС без мотивите.

 

                                                                                                Районен съдия: