Р Е Ш Е Н И Е

 

   № ……                       

 

09.05.2018г., гр.Велики Преслав

 

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 

Районен съд – Велики Преслав, I-ви състав

На осемнадесети април през две хиляди и осемнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:

Председател: М. Марков

Секретар:  М. Ахмедова

Като разгледа докладваното от Председателя

Административно-наказателно дело № 201 по описа за 2017г.

За да се произнесе взе предвид следното:

 

Съдебно производство по чл.59 и сл. от ЗАНН.

          Обжалвани са: 

1.   Наказателно постановление №543/26.04.2017г., с което на основание чл.266, ал.1 от Закона за горите, за извършено административно нарушение по чл. 148, ал.12 от Закона за горите, във вр. с чл. 14б, ал.1 от Наредба №1 от 30 януари 2012г. за Контрола и опазването на горските територии, издадена от МЗХ и МВР на А.Ш.  Ш. с ЕГН ********** и адрес ***, е наложена ГЛОБА, в размер на 100 лева;

2.   Наказателно постановление №539/26.04.2017г., с което на основание чл.266, ал.1 от Закона за горите, за извършено административно нарушение по чл. 148, ал.12 от Закона за горите, във вр. с чл. 14б, ал.1 от Наредба №1 от 30 януари 2012г. за Контрола и опазването на горските територии, издадена от МЗХ и МВР на А.Ш.  Ш. с ЕГН ********** и адрес ***, е наложена ГЛОБА, в размер на 100 лева.

 

По посочените две наказателни постановления, са подадени жалби, по които са образувани две съдебни производства. Съдът като е взел предвид, че се касае за едно и също лице – жалбоподател, което е подало жалби срещу постановления издадени от един и същ административнонаказващ орган, е обединил делата в едно административнонаказателно производство.

Жалбоподателят оспорва констатациите в АУАН и НП. В жалбите се излагат доводи за необоснованост и незаконосъобразност на обжалваните НП, както и твърдения, че са издадени при съществени нарушения на административнопроизводствените правила. Претендира се тяхната отмяна като постановени в нарушение на закона, със законните за това последици. В съдебно заседание не се явява и не изпраща процесуален представител.

Административнонаказващият орган, призован на основание чл.61, ал.1 от ЗАНН, чрез процесуален представител, взема становище по жалбите. Представителят на въззиваемата страна счита, че атакуваните наказателни постановления са законосъобразни и правилни, като моли съда същите да бъдат потвърдени.

За Районна прокуратура – Велики Преслав, редовно уведомени, с оглед чл.62 от ЗАНН не се явява представител.

Съдът намира, че жалбите са били подадени в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН.  Същите отговарят на изискванията на 84 от ЗАНН, във връзка с чл.320 от НПК, поради което се явяват процесуално допустими.  По основателността на жалбите, съдът взе предвид следните съображения:

          От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна:

Жалбоподателят А.Ш.  Ш. е собственик и представител на ЕТ“****ЕИК ****. Като търговец Ш. извършвал дейност по превоз на дървесина.

1.На 01.09.2016г., жалбоподателят от временен склад на отдел 171, подотдел „в“, ТП ДГС – Преслав, ДГТ до гр.В.Преслав управлявал собствения си т.а.“****“ с рег.№****, с който превозвал дървесина, като всеки превоз бил придружен с превозен билет за конкретната дата, вид и количество товар. С цел извършване на регулярни проверки за спазване разпоредбите на ЗГ при превоз на дървесина от РДГ – Шумен, било изпратено до управителя на ЕТ“****писмено искане да представи данни за маршрутите на товарно превозно средство с рег.№**** за периода 07.05.2016 г. – 16.09.2016 г. При извършената проверка било установено, че на процесните дати т.а.“****“ с рег.№****, не бил снабден с изправно и функциониращо устройство за позициониране и проследяване на движението му – GPS. На автомобила било поставено такова устройство, но към инкриминираните дати, същото е било неизправно. За извършената проверка и констатациите от нея св.П.Ж.съставил доклад. След което въз основа на събраните писмени доказателства  на жалбоподателя за установеното административно нарушение бил съставен АУАН №543/16.11.2016 г. по чл. 148, ал.12 от Закона за горите вр. с чл. 14б, ал.1 от Наредба № 1 за контрола и опазването на горските територии товарните превозни средства, транспортиращи дървесина и недървесни горски продукти. Въз основа на АУАН били издадени обжалваното НП, с което за нарушение по чл. 148, ал.12 от Закона за горите вр. с чл. 14б, ал.1 от Наредба № 1 за контрола и опазването на горските територии товарните превозни средства, транспортиращи дървесина и недървесни горски продукти и на основание чл.266, ал.1 от ЗГ на жалбоподателя било наложено административно наказание „глоба“, в размер на 100.00 лв.

2. На 07.09.2016г., жалбоподателят от временен склад на отдел 171, подотдел „в“, ТП ДГС – Преслав, ДГТ до гр.В.Преслав управлявал собствения си т.а.“****“ с рег.№****, с който превозвал дървесина, като всеки превоз бил придружен с превозен билет за конкретната дата, вид и количество товар. С цел извършване на регулярни проверки за спазване разпоредбите на ЗГ при превоз на дървесина от РДГ – Шумен, било изпратено до управителя на ЕТ“****писмено искане да представи данни за маршрутите на товарно превозно средство с рег.№**** за периода 07.05.2016 г. – 16.09.2016 г. При извършената проверка било установено, че на процесните дати т.а.“****“ с рег.№****, не бил снабден с изправно и функциониращо устройство за позициониране и проследяване на движението му – GPS. На автомобила било поставено такова устройство, но към инкриминираните дати, същото е било неизправно. За извършената проверка и констатациите от нея св.П.Ж.съставил доклад. След което въз основа на събраните писмени доказателства  на жалбоподателя за установеното нарушение бил съставен АУАН №539/16.11.2016 г., за административно нарушение по чл. 148, ал.12 от Закона за горите вр. с чл. 14б, ал.1 от Наредба № 1 за контрола и опазването на горските територии товарните превозни средства, транспортиращи дървесина и недървесни горски продукти. Въз основа на АУАН били издадени обжалваното НП, с което за нарушение по чл. 148, ал.12 от Закона за горите вр. с чл. 14б, ал.1 от Наредба № 1 за контрола и опазването на горските територии товарните превозни средства, транспортиращи дървесина и недървесни горски продукти и на основание чл.266, ал.1 от ЗГ на жалбоподателя било наложено административно наказание „глоба“, в размер на 100.00 лв.

            Изложеното се установи от показанията на свидетелите Г.Б., К.М., Н.Н., П.Ж.и П.Т., които съдът кредитира изцяло, като последователни, логични и непротиворечиви, както и от събраните в хода на съдебното производство доказателства. Съдът не кредитира показанията на св.М.Е., в които твърди, като собственик на товарен автомобил, че няма възможност, като собственик на превозното средство, на който е поставено GPS устройство да разбере дали същото работи в определен период от време. Видно от предоставената информация от търговеца, монтирал GPS на процесния автомобил е предоставен достъп чрез парола за проследяване на маршрутите на датата на монтажа. Механизъм на действие и използване на GPS  устройство е проследяване движението на МПС, както по маршрут, така и на скоростта на движение. Доставчикът на устройството и на интернет връзката не може да достави услугата без да е предоставил достъп до данните на собственика на автомобила.

Съдът не  кредитира и версията на жалбоподателя, че е нямал достъп до посоченото устройство. Същият при извършване на дейността си, е следвало при всеки превоз да  извършва проверка на GPS, монтиран на автомобила.

          При така установените фактически положения, съдът намира от правна страна следното:

          Разгледани по същество, жалбите са неснователни. В тази насока, съдът взе предвид следното:

          Актовете за установяване на административно нарушение и наказателните постановления  са съставени от компетентни органи по смисъла на чл.274, ал.1, т.2 от ЗГ и чл.275, ал.1, т.2 от ЗГ и Заповед №РД-49-199/16.05.2011 г. на Министъра на земеделието и храните.  При съставянето на актовете и издаването на наказателните постановления са спазени сроковете по чл. 34, ал. 2 от ЗАНН и не са допуснати съществени нарушения на административно наказателнопроцесуалните правила.

Спазени са предвидената форма и процесуален ред, същите съдържат всички изискуеми реквизити, съобразно изискванията на чл. 42, респ. 57 от ЗАНН.  В АУАН и НП са описани извършените нарушения и обстоятелствата свързани с тях, посочени са дата и място на извършването им, както и правната им квалификация.  

 

 

 

По отношение на приложението на материалния закон:

Обжалваните НП са законосъобразни от материалноправна страна, съобразно дадената правна квалификация на всяко от нарушенията.  Съгласно нормата на  чл. 148, ал.12 от Закона за горите  /в сила от 01.01.2016 г./ товарните превозни средства, транспортиращи дървесина и недървесни горски продукти, както и мобилните обекти по чл. 206, трябва да бъдат снабдени с изправни и функциониращи устройства за позициониране и проследяване на движението им (GPS). Редът за предоставяне на достъп до информацията за движението на превозните средства се определя с наредбата по ал. 11 на чл.148 от ЗГ, а съгласно разпоредбата на чл. 14б, ал.1 от Наредба № 1 за контрола и опазването на горските територии товарните превозни средства, транспортиращи дървесина и недървесни горски продукти, както и мобилните обекти по чл. 206 от ЗГ, трябва да бъдат снабдени с изправни и функциониращи устройства за позициониране и проследяване на движението им (GPS устройства).

Въз основа на събраните в хода на съдебното следствие писмени и гласни доказателства, съда счита за безспорно доказано, че на посочените в НП дати и място, жалбоподателят със собствения си товарен автомобил “****“ с рег.№**** е транспортирал дървесина, като товарният автомобил не е бил снабден с функциониращо устройство за проследяване - GPS.

Нарушената разпоредба на чл. 148, ал. 12 от ЗГ поставя изискването товарните превозни средства, транспортиращи дървесина и недървесни горски продукти да бъдат снабдени с изправни и функциониращи устройства за позициониране и проследяване на движението им (GPS). Но текстът не посочва чие е задължението да осигури изправността и функционирането на устройството. Субектът на нарушението не може да бъде изведен и от санкционната разпоредба, въз основа на която е наложена глобата – чл. 270 от Закона за горите, който общо предвижда глоба или имуществена санкция за други нарушения на закона. Субектът на това нарушение се извежда от разпоредба на чл. 14б, ал. 3 от Наредба № 1/30.01.2012 г. за контрол и опазване на горските територии, съгласно която собствениците/ползвателите на товарни превозни средства и мобилни обекти по чл. 206 от Закона за горите са длъжни да осигуряват непрекъснато функциониране на GPS устройството, както и достъп до информацията от него. Именно текстът от наредбата определя задълженото лице и това е собственикът или ползвателят на товарното превозно средство. Съответно на жалбоподателят, като собственик  на товарното превозно средство е субект на посочената нарушение, негово е задължението да осигури функционирането на GPS устройството, като е имал достъп до информацията от него. Административнонаказателната  разпоредбата, в която е описан състава на нарушението от обективна страна не посочва чие е задължението за снабдяване и функциониране с GPS устройство и тъй като административнонаказателните норми не могат да се тълкуват разширително, то не следва по тълкувателен път да се извлича субекта на административното нарушение. Това важи в още по-голяма степен и в настоящия случай, в който лицето отговорно за непрекъснато функциониране на GPS устройството е посочено в подзаконова правна норма.

Въз основа на събраните в хода на съдебното следствие писмени и гласни доказателства, съда счита за безспорно доказано, че жалбоподателят на инкриминираните дати и места е транспортирал с товарния си автомобил дървесина, като товарният автомобил не е бил снабден с функциониращо устройство за проследяване - GPS. Не се спори между страните, че устройството за проследяване – GPS не е работело, което по безспорен начин се установява и от приложените писмени доказателства за монтаж и поддържа.

Предвид изложеното, съдът счита, че описаните в АУАН и обжалваните НП деяния съдържат всички обективни и субективни признаци на административни нарушения на чл. 148, ал.12 от ЗГ, във вр. с чл. 14б, ал.1 от Наредба № 1 за контрола и опазването на горските територии товарните превозни средства, транспортиращи дървесина и недървесни горски продукти, които нарушения са извършени от жалбоподателя, поради което е била ангажирана административнонаказателна отговорност спрямо него.

Определените административни наказания са към минималните на предвиденото в закона за конкретното нарушение  и според настоящият състав, съответства на характера и тежестта на административното нарушение, предвид обществената опасност на конкретното нарушение, която съдът счита за висока, предвид опасността от увреждане на горите, както и завишената опасност на дееца, предвид извършено на същата дата и друго административно нарушение по ЗГ.

Случаят не може да се квалифицира като маловажен, тъй като общоизвестен факт е, че в страната се извършват множество нарушения на разпоредби, гарантиращи опазване и правилната експлоатация на горския фонд, в резултата на което са нанесени значителни щети. Освен това служебно известно е на съда, че това не са изолирани случаи на превоз на дървесина, без функциониращо устройство за проследяване на процесния автомобил, което говори за трайно неизпълнение от жалбоподателя на задълженията му по ЗГ, като превозвач на дървесина.

Предвид изложеното съдът, счита че обжалваните наказателни постановления, издадени от Директора на Регионална дирекция по гори гр.Шумен са правилни и законосъобразни и като такива следва да бъдат потвърдени изцяло.

              За изложените изводи съдът съобрази всички доказателства по делото.

  

    Водим  от горното и на основание  чл.63, ал.1,  предл. 1-во от ЗАНН, съдът

 

 

 

Р  Е  Ш  И :

 

1.           ПОТВЪРЖДАВА  Наказателно постановление №543/26.04.2017г., с което на основание чл.266, ал.1 от Закона за горите, за извършено административно нарушение по чл. 148, ал.12 от Закона за горите, във вр. с чл. 14б, ал.1 от Наредба №1 от 30 януари 2012г. за Контрола и опазването на горските територии, издадена от МЗХ и МВР на А.Ш.  Ш. с ЕГН ********** и адрес ***, е наложена ГЛОБА, в размер на 100 лева.

2.           ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление №539/26.04.2017г., с което на основание чл.266, ал.1 от Закона за горите, за извършено административно нарушение по чл. 148, ал.12 от Закона за горите, във вр. с чл. 14б, ал.1 от Наредба №1 от 30 януари 2012г. за Контрола и опазването на горските територии, издадена от МЗХ и МВР на А.Ш.  Ш. с ЕГН ********** и адрес ***, е наложена ГЛОБА, в размер на 100 лева.

          Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд на основанията предвидени в Наказателно-процесуалния кодекс, и по реда на глава дванадесета от Административнопроцесуалния кодекс  в 14-дневен срок от деня на съобщението, че решението е  изготвено.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: