Р Е Ш Е Н И Е

 

11.06.2018 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                                  Година 2018                  Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Великопреславският районен съд                                             четвърти състав

На 23 (двадесет и трети) май                                                        Година 2018

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Дияна Петрова

Секретар Мюжгян Ахмедова

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Д.Петрова

гражданско дело номер 379 по описа за 2018 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство по чл.16в от Закона за социално подпомагане.

Производството по делото е образувано по молба от АСП-Дирекция “Социално подпомагане“, гр. Велики Преслав за настаняване на поставеното под пълно запрещение лице Г.Д.Г. с ЕГН ********** в социална услуга от резидентен тип - защитено жилище за лица с психични разстройства /ЗЖЛПР/ с. Янково, ул. “Атанас Колев“ № 16 с правно основание чл.16в вр. с чл.16б и чл.16а от ЗСП, за срок от 3 години, считано от датата на влизане в сила на решението.

            В молба се излага, че Г.Д.Г. поради влошено здравословно състояние е поставена под пълно запрещение и за настойник е назначена Юлия Мехмедова Амза. Със заповед № СУ/Д-Н-ВП/26-1/04.04.2018 г. на Д“СП“-В.Преслав, Г. била временно настанена по административен ред до произнасянето на съда в общност от резидентен тип и моли същата да бъде настанена за посочения срок в защитено жилище за лица с психични разстройства с.Янково, общ.Смядово, обл.Шумен, ул.“Атанас Колев“№16.

            Молителят - Дирекция “СП” гр.Велики Преслав, в съдебно заседание чрез процесуалния си представител - юрисконсулт поддържа  депозираната молба и моли да бъде уважена, като излага, че лицето получава в защитеното жилище всички необходими грижи съобразно здравословното му състояние.

Заинтересованата страна – Г.Д.Г. се явява лично в съдебно заседание и изразява желание да бъде настанена в посоченото защитено жилище, където и към настоящия момент живее.

Настойникът Юлия Мехмедова Амза моли да бъде уважена молбата, която е в интерес на лицето.

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът прие за установено от фактическа и правна страна следното: С решение по гражданско дело № 294/1991г. по описа на ШОС влязло в сила на 22.07.1991г. Г.Д.Г. е поставена под пълно запрещение поради установено заболяване – шизофрения проста форма, психопатоподобен синдром, промяна на личността, което я поставя в невъзможност да взема самостоятелни решения, да разбира свойството и значението на постъпките си и да ги ръководи. За настойник на Г. е назначена Юлия Мехмедова Амза. С експертно решение № 1269 от 148/27.09.1994 г. на ТЕЛК при Специализирана психиатрия Варна е определена неработоспособност на Г. – първа група с чужда помощ, пожизнено във връзка с поставената й диагноза – шизофренни психози. По делото е представено заявление от Юлия Амза с Вх. № СУ/Д-Н-ВП/26 от 28.03.2018г. като настойник и от Г.Д.Г., в която лицето е декларирало желанието си да бъде дългосрочно настанено в защитено жилище за лица с психични разстройства с.Янково, общ. Смядово, обл. Шумен, ул. “Атанас Колев“ № 16. В становището си настойникът излага, че Г. ползва социална услуга от резидентен тип - настаняване в ЗЖЛПР-с.Янково, има изградени хигиенни навици, има умения за подреждане, храни се чисто и културно, борави с прибори, пералня, ютия и др.ел.уреди, може да готви, изразява собствено мнение, умее да пазарува, познава институциите в Община Смядово и начина им на функциониране, справя се самостоятелно с възложените й задачи. Които умения следва да доразвива с оглед поддържане на пълноценен и самостоятелен начин на живот в подходяща среда, каквато е защитеното жилище. Няма роднини и близки, които да имат желание и възможност да се грижат за нея. От  приобщените по делото Индивидуален план за подкрепа, както и Индивидуална оценка на потребностите от подкрепа, изготвени от екип при ЗЖЛПР с. Янково се установява, че Г.Д.Г. е пълнолетна с диагноза „шизофренни психози”, приема поддържаща терапия, няма близки, които да заявяват готовност и желание да се грижат за нея. Тя изпълнява възложените й задачи, има изградени хигиенни и хранителни навици, има изградени практически умения в домакинството, жизнена и общителна, отговорна е и се справя самостоятелно с поставените й задачи, не проявява критичност към състоянието си, инициативна е, но е в процес на адаптация и следва да бъдат развивани конгнитивните й функции, както и да се работи за обогатяване на общата култура и наличните знания, което може да бъде постигнато чрез настаняването й в защитено жилище.

Законът за социалното подпомагане в чл.16б.”б” и „в” урежда процедурата по настаняване в специализирани институции и ползване на социални услуги в общността от резидентен тип на пълнолетни лица постановени под пълно запрещение, когато това е в техен интерес, поради това че за лицето не могат да бъдат полагани грижи в семейна среда. Предимство е дадено на насочването на лицата към ползване на услуги в общността от резидентен тип.

В конкретния случай, с оглед събраните по делото доказателства и въз основа на личните си впечатления придобити по повод проведеното съдебно заседание, съдът намира, че молбата за настаняване на Г.Д.Г. в посоченото защитено жилище за срок от 3 години, считано от датата на влизане в сила на решението се явява основателна. Г.Д.Г. е пълнолетно лице постановено под пълно запрещение поради заболяването й от шизофренни психози, което и пречи да взема самостоятелни решения, да разбира свойството и значението на постъпките си, и да ги ръководи. Същата е била настанена в ДПЛПР с.Черни връх, където за нея е оказвана медицинска, психологична и всякаква друга грижа и подкрепа в посока извеждане в социална услуга от резидентен тип, в следствие на което са изградени умения и навици за водене на самостоятелен живот под наблюдението на специалист, доколкото роднините й въпреки че не са се дезинтересирали, не са в състояние да полагат непосредствени грижи за нея.

В защитено жилище за лица с психични разстройства с. Янково, на Г. се предоставя жизнена среда близка до семейната, както и адекватна медицинска и друга помощ и индивидуална грижа от съответните специалисти. Освен това защитеното жилище е отворен тип и настанените там могат да излизат и да осъществяват социални контакти с лица извън общността, което  е изцяло в интерес на Г..

          С оглед на изложеното съдът намира, че молбата за настаняване на Г.Д.Г. в защитено жилище за лица с психични разстройства с. Янково е основателна, като настаняването следва да бъде допуснато за срок от 3 години считано от влизане в сила на съдебното решение.

Водим от горното съдът,

 

Р          Е          Ш          И :

 

  НАСТАНЯВА Г.Д.Г. с ЕГН **********  в защитено жилище за лица с психични разстройства с. Янково, общ.Смядово, обл.Шумен, ул. “Атанас Колев“ № 16 за срок от 3 години, считано от датата на влизане в сила на решението, на основание чл. 16в, вр.чл.16б и 16а от ЗСП.

Решението подлежи на обжалване и протест пред Шуменски окръжен съд в седемдневен срок от съобщаването му на страните и на РП-Велики Преслав, на основание чл.16в, ал.8 от ЗСП.

Решението на осн.чл.16в, ал.5 от ЗСП, подлежи на незабавно изпълнение.

Препис от решението да се изпрати на Д”СП” – Велики Преслав, за изпълнение по административен ред.  

 

                                                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: