Р Е Ш Е Н И Е

 

23.07.2018 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                                  Година 2018                  Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Великопреславският районен съд                                             четвърти състав

На 29 (двадесет и девети) юни                                                    Година 2018

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Дияна Петрова

Секретар Женя Проданова,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Д.Петрова

гражданско дело номер 335 по описа за 2018 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство по чл.50 от СК.

Р   Е   Ш   И:

 

ПРЕКРАТЯВА  сключения на 20.08.2015 г., с Акт за граждански брак №0055/20.08.2015 г., на Община Велики Преслав, обл.Шумен, ГРАЖДАНСКИ БРАК между от Д.Л.Р. с ЕГН ********** с адрес *** и Д.М. А. /Р./ с ЕГН ********** с адрес ***, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

УТВЪРЖДАВА  постигнатото между Д.Л.Р. с ЕГН ********** с адрес *** и Д.М.Р. с ЕГН ********** с адрес ***, споразумение по чл. 51 от СК както следва:

1. УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА върху роденото от брака дете – г. Д.Л. роден на *** г. ЕГН **********, СЕ ПРЕДОСТАВЯТ на майката - Д.М.Р. с ЕГН **********, като местоживеенето на детето ще бъде при нея.

2. Бащата Д.Л.Р. с ЕГН **********, има право на ЛИЧНИ КОНТАКТИ с детето си г. Д.Л., както следва: всяка първа и трета събота или неделя на месеца от 09.00 часа до 13.00 часа, в присъствието на майката.

3. Бащата Д.Л.Р. с ЕГН **********, ще заплаща месечна ИЗДРЪЖКА на детето си г. Д.Л. роден на *** г. ЕГН **********, чрез неговата майка и законен представител Д.М.Р. с ЕГН **********, в размер на 150.00 лв. /сто и петдесет лева/ месечно, платима на първо число на месеца, за който се дължи, считано от датата на подаване на молбата за развод -  29.01.2018 г.  до настъпване на законни причини, изменящи или погасяващи правото на издръжка, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска.

4. Ползването на семейното жилище след прекратяване на брака, находящо се в с. Б., общ. Т., обл. Т., ул. “Г.“ № 60, СЕ ПРЕДОСТАВЯ на молителката Д.М.Р. с ЕГН **********.

5. След прекратяване на брака съпругата Д.М. А. /Р./ с ЕГН **********, ВЪЗСТАНОВЯВА предбрачното си фамилното име  А..

6. ПОСТАВЯ СЕ В ДЯЛ на Д.Л.Р. с ЕГН ********** и той става ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН СОБСТВЕНИК на придобития по време на брака между страните л.а. „Фолксваген Пасат“ с рег. № Т 4392 ВТ, с рама № WVWZZZ3BZYE070888, с двигател № AHU146789, който автомобил е във владение на молителя Д.Л.Р..

Застрахователната стойност на автомобила съгласно Удостоверение от 15.02.2018г. от „ДЗИ Общо застраховане“ ЕАД, гр. Велики Преслав е 400,00 /четиристотин/ лева.  

7. След прекратяване на брака страните НЕ СИ ДЪЛЖАТ ИЗДРЪЖКА.

8. Задълженията, които е поел всеки от молителите на свое име по време на брака, остават лични за него и не ще представляват задължения на другия съпруг, след прекратяване на брака, включително и по договор за банков кредит от 13.04.2017 г., сключен между ТБ„ОББ“АД – кредитор и Д.Л.Р.-кредитополучател в размер на 4200.00 лв., остават за молителя-кредитоплучател.

9. Молителите декларират, че отношенията относно движимите вещи, придобити по време на брака са уредени извънсъдебно от страните.

10. Разноските по делото остават за страните, така както са направени.

ОСЪЖДА Д.Л.Р. с ЕГН ********** с адрес ***, ДА ЗАПЛАТИ в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт по сметка на ВПРС сумите от: 108.00 /сто и осем/ лева, представляваща дължима държавна такса по споразумението за издръжката, държавна такса върху поставената в дял движима вещ в размер на 8,00 /осем/ лева и 15.00 /петнадесет/ лева, представляваща окончателна държавна такса по молбата за развод, на основание чл. 6, т.3 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК.

 Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

 

Районен съдия: