Р Е Ш Е Н И Е

 

11.07.2018 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                                  Година 2018                             Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Районен съд – Велики Преслав                                                            трети  състав

На 25 (двадесет и пети) юни                                                                  Година 2018

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                                             Председател Стоян Момов

Секретар Марияна Василева,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия С. Момов

гражданско дело номер 354 по описа за 2018 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

            Производство по чл. 530 и сл. от ГПК вр. чл. 16в от Закона за социалното подпомагане.

            Предявено е искане с правно основание чл. 16б, ал. 1, пр. 1 от Закона за социалното подпомагане вр. чл. 36, ал. 3, т. 2, б. „б” от Правилника за прилагане на Закона за социалното подпомагане.

            Представителят на Дирекция „Социално подпомагане” общ. Велики Преслав е депозирал искане за дългосрочно настаняване в специализирана институция, на пълнолетната, поставена под пълно запрещение Ю.Д.С. въз основа на писмено декларирано желание от лицето и становище с такова съдържание на настойника. Излага, че лицето е поставено под пълно запрещение през 1997 г., като за неин настойник бил определен баща й – Д.М.С.. Поставената под пълно запрещение депозирала молба за настаняването й в Дом за пълнолетни лица с психични разстройства с. Черни връх, обл. Шумен, придружена със становище на настойника й и доклад-предложение от социален работник. Представляващият Дирекция „Социално подпомагане” общ. Велики Преслав, моли съда да постанови решение, по силата на което Ю.Д.С. да бъде настанена в специализирана институция – ДПЛПР с. Черни връх, обл. Шумен за срок от три години.

            В съдебно заседание молителят, чрез пълномощника си, поддържа искането.

            Настойникът Д.С. счита, че искането е основателно. Настаняването на С., така както е поискано, било изцяло в неин интерес, поради което искането на Дирекция „Социално подпомагане” общ. В. Преслав следвало да бъде уважено.

            Лицето, чието настаняване в социална услуга е предмета на настоящото производство, изразява съгласие с направеното искане.

            Заинтересованото лице – Дом за пълнолетни лица с психични разстройства с. Черни връх, обл. Шумен излага становище за основателност на искането.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното:

            Видно от приложеното решение № 123/31.03.1997 г., постановено по гр.д. № 134/1997 г. по описа на Окръжен съд – Добрич, влязло в сила на 13.05.1997 г. е, че Ю.Д.С. била поставена под пълно запрещение. Съдът констатира от удостоверение № 803/26.02.2018 г., изд. от Органа по настойничество и попечителство в Община Смядово, че настойник на същата е Д.М.С.. От представената заповед изх. № 246/28.04.1998 г. на Директора на Регионален център за социални грижи – Шумен се установява, че Ю.Д.С. е временно настанена по административен ред в ДПЛПР (ДЖПР) с. Черни връх.

            При така установеното от фактическа страна, съдът приема от правна страна следното:

            Искането се явява основателно.

            В разпоредбите на чл. 16б и чл. 16в от ЗСП се съдържа уредбата на процедурата по настаняване на пълнолетни лица, поставени под пълно запрещение, в специализирани институции и ползване на социални услуги в общността от резидентен тип, когато това е в техен интерес, поради това че за лицето не могат да бъдат полагани грижи в семейна среда, като предвиденото в закона предимство е на насочването на лицата към ползване на услуги в общността от резидентен тип (чл. 16, ал. 2 и чл. 16в, ал. 6 от ЗСП).

В процесния случай, с оглед съвкупната оценка на събраните по делото доказателства, съдът приема, че настаняването на Ю.Д.С. *** съответства в най-точна степен на установената конкретна нейна потребност от подкрепа чрез социална услуга по смисъла на ЗСП. Същата е пълнолетно лице, постановено под пълно запрещение, с констатирано психично заболяване шизофренни психози. Лицето не е в състояние да взема самостоятелни решения, да разбира свойството и значението на постъпките си и да ги ръководи. В случая са изчерпани възможностите за предоставяне на социалната услуга в общността. По делото не се установи възможност за полагане на грижи за лицето в домашна среда.

            Ето защо, съдът намира, че по отношение на Ю.Д.С. е налице необходимост от прилагане на подходящ тип социална услуга, каквато в случая се явява настаняването в специализирана институция – Дом за пълнолетни лица с психични разстройства с. Черни връх (по смисъла на чл. 36, ал. 3, т. 2, б. „б” от Правилника за прилагане на Закона за социалното подпомагане).

            На основание чл. 16в, ал. 7 от ЗСП, съдът следва да определи срок за настаняването, като с оглед данните по делото, съдът приема за подходящ такъв – три години, считано от влизане в сила на настоящото решение.

            На основание чл. 16в, ал. 5 от ЗСП, следва да бъде допуснато предварително изпълнение на решението.

            Водим от горното, съдът

 

Р  Е  Ш  И :

 

            На основание чл. 16в, ал. 5 вр. чл. 16б, ал. 1, пр. 1 от Закона за социално подпомагане, НАСТАНЯВА поставената под пълно запрещение Ю.Д.С. с ЕГН **********, с настоящ адрес: ***, представлявана от настойника Д.М.С. с ЕГН **********, с адрес: *** 9, в специализирана институция за предоставяне на социални услуги – Дом за пълнолетни лица с психични разстройства с. Черни връх, с адрес: с. Черни връх 9827, общ. Смядово, обл. Шумен, за срок от ТРИ ГОДИНИ, считано от влизане в сила на настоящото решение, на основание чл. 16в, ал. 7 от ЗСП.

            На основание чл. 16в, ал. 5 от ЗСП, ДОПУСКА предварително изпълнение на решението.

            Препис на решението ДА СЕ ВРЪЧИ на Дирекция „Социално подпомагане” общ. Велики Преслав – за незабавно изпълнение.

            Решението, на основание чл. 16в, ал. 8 от ЗСП, може да се обжалва пред Шуменски окръжен съд, в 7-дневен срок от връчването му на страните.

            На основание чл. 64, ал. 4 от ЗСВ, настоящото съдебно решение, засягащо гражданския и здравния статус на поставеното под пълно запрещение лице, подлежи на публикуване на интернет страницата на ВПРС без мотивите.

 

 

                                                                                  Районен съдия: