П Р О Т О К О Л   № 27

           

 

Година 2018                                                                                         Град Велики Преслав

Великопреславският районен съд                                                 трети  състав

На 06 (шести) юли                                                                              Година 2018

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                                       Председател С. Момов

Секретар Марияна Василева

Прокурор Каролина Калева-Параскевова,

Сложи за разглеждане докладваното от съдия  Момов

наказателно дело от общ характер номер 229 по описа за 2018година.

 

 

            На именното повикване в 13,30 часа се явиха:

За ВПРП, редовно призована, се явява прокурор Каролина Калева-Параскевова.

Обвиняемият С.Д.С., редовно призован, се явява лично.

Явява се, редовно призован, защитникът адв. К.С. от ШАК, назначен на досъдебното производство (л. 52 ДП).

 

 

            Съдът, като взе предвид така постигнатото споразумение между страните, счита, че същото не противоречи на закона и морала, поради което и на основание чл. 382, ал. 7 от НПК

О п р е д е л и:

ОДОБРЯВА споразумението от 04.07.2018 г. за решаване на делото в досъдебното производство по ДП № 132/2018 г. по описа на Районно управление *** при ОДМВР - Шумен, според което страните:

1) К.С. – адвокат от ШАК, в качеството му на защитник на обвиняемия С.Д.С. с ЕГН ********** и 2) Каролина Калева-Параскевова – прокурор при ВПРП,

приемат за безспорно установено от фактическа страна, че обвиняемият С.Д.С., роден на *** ***, български гражданин, с постоянен и настоящ адрес:***, с основно образование, неженен, с ЕГН **********, неосъждан, освобождаван от наказателна отговорност на осн. чл. 78а от НК, на 14.03.2018 г., около 19,00 ч, в с. ***, обл. Шумен, пред кафе-аперитив на ЕТ „***" с. ***, находящо се в центъра на селото, извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото - на публично място безпричинно псувал и нанесъл побой на лицата Н.А.Ю. и М.А.О.- и двамата от с. ***, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост, с което осъществил от обективна страна състава на престъплението по чл. 325, ал. 2, пр. 2 вр. ал. 1 от НК.

Деянието е извършено виновно при форма на вината – пряк умисъл.

За горепосоченото деяние, на основание чл. 325, ал. 2, пр. 2 вр. ал. 1 от НК и чл. 55, ал. 1, т. 2, б. „б“ от НК, на обвиняемия С.Д.С. с ЕГН **********, се налага наказание „ПРОБАЦИЯ”.

            На основание чл. 42а, ал. 2, т. 6 и чл. 42а, ал. 3, т. 3 от НК, на обвиняемия С.Д.С. СЕ ОПРЕДЕЛЯ пробационна мярка „БЕЗВЪЗМЕЗДЕН ТРУД В ПОЛЗА НА ОБЩЕСТВОТО” с продължителност по 200 (двеста) часа годишно за една година.

            На основание чл. 42а, ал. 4 вр. чл. 42а, ал. 2, т. 1 и 2 от НК и чл. 42а, ал. 3, т. 1 от НК, на обвиняемия С.Д.С. СЕ ОПРЕДЕЛЯТ пробационни мерки „ЗАДЪЛЖИТЕЛНА РЕГИСТРАЦИЯ ПО НАСТОЯЩ АДРЕС” с продължителност ДЕСЕТ МЕСЕЦА и периодичност на явяване и подписване пред пробационния служител или определено от него лице два пъти седмично, и „ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ПЕРИОДИЧНИ СРЕЩИ С ПРОБАЦИОНЕН СЛУЖИТЕЛ” с продължителност ДЕСЕТ МЕСЕЦА.

 

            От престъплението, предмет на настоящото споразумение, не са причинени съставомерни имуществени вреди.

            С приложеното по делото веществено доказателство, предадено с протокол за доброволно предаване от 14.03.2018 г. (л. 7 от ДП), се постъпва както следва:

            На основание чл. 53, ал. 1, б.„а” от НК, иззетото като веществено доказателство – нож с дървена дръжка, с дължина на острието около 30 см, леко извит в предната част, силно корозирал, със спукана дървена дръжка, се отнема в полза на държавата.

            Направените по делото разноски в размер на 234,60 лв. – платено в брой възнаграждение на вещото лице от бюджета на ОД на МВР гр. Шумен, се възлагат в тежест на обвиняемия С.Д.С. с ЕГН **********, който следва да ги заплати в полза на държавата, по сметка на Областна дирекция на МВР гр. Шумен: IBAN: ***, BIC: ***, банка: „Обединена българска банка” АД.

 

            На основание чл. 24, ал. 3 вр. чл. 382, ал. 7 от НПК, ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по ДП № 132/2018 г. по описа на Районно управление *** при ОДМВР - Шумен.

            На основание чл. 24, ал. 3 вр. чл. 382, ал. 7 от НПК, ПРЕКРАТЯВА съдебното производство по настоящото НОХД № 229/2018 г. по описа на ВПРС.

            Определението е окончателно и съгласно чл. 382, ал. 1 от НПК, има последиците на влязла в сила присъда.

 

 

                                                                                                          Районен съдия: