Р Е Ш Е Н И Е

 

 

24.08.2018 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                               Година 2018                     Град Велики Преслав

 

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 

Великопреславският районен съд                                     четвърти състав

На 25 (двадесет и пети) юли                                              Година 2018

В публично съдебно заседание, в следния състав:

 

Председател Дияна Петрова

 

Секретар Женя Проданова,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Д.Петрова

гражданско дело номер 530 по описа за 2018 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство по чл. 28 вр. с чл. 26 от Закона за закрила на детето.

Депозирана е молба  от  Агенция за социално подпомагане,  гр. София,  чрез Дирекция “Социално подпомагане“, гр.Велики Преслав, представлявана от Деница Калчева Колева  – Директор на Д”СП” гр.В.Преслав, в която посочва, че  със заповед №ЗД/Д-Н-ВП-020/25.05.2018 г. е настанено детето *** Х. *** с ЕГН ********** в семейството на роднини Г.А.Х. с ЕГН ********** и С.А.Х. с ЕГН **********  /баба и дядо по бащина линия/ на основание  чл. 27, ал. 1 вр. с чл.4, ал.1, т.2 във връзка с чл. 25, ал. 1, т.2 и т.3 от ЗЗДетето. В молбата се излага, че родителите на малолетното дете преди повече от две години се разделят, майката живее в чужбина и не поддържа контакт с момичето, а бащата на детето в следствие на финансови затруднения заминава за ***. Поради което основните грижи за *** са поети от бабата и дядото по бащина линия, като не съществува риск за живота и здравето на детето, но е налице липса на пряка родителска грижа, предвид на което е необходимо да бъдат защитени неговите права.

Молителят ДСП гр.В.Преслав , редовно призовани не изпращат представител.

Заинтересованата страна Р.М.М. – майка, редовно призована на постоянният адрес, не се явява.

Заинтересованата страна Х.С.Х. – баща, редовно призован, не се явява и не се представлява.

Заинтересованите страни Г.А.Х. и С.А.Х., редовно призовани, се явяват лично и заявяват, че ще се грижат за детето, както са го правили до момента.

Съдът, въз основа на събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност,  прие за установено от фактическа и правна страна следното:  Видно от представеното по делото Удостоверение за раждане, издадено въз основа на Акт за раждане № 1693/18.12.2012 г. на Община Шумен е, че детето  *** Х. *** с ЕГН ********** е родено на *** г. от майка Р.М.М. с ЕГН ********** и баща Х.С.Х.. От представеният и приет като доказателство по делото социален доклад  се установи, че родителите на детето заживяват на семейни начала, нямат сключен граждански брак, като от съвместното си съжителство имат родени три деца. Преди повече от две години майката напуска семейното жилище и заминава за чужбина, като прекъсва контакт с децата си и не се интересува от тяхното развитие и потребности. Затруднен в издръжката на трите си деца, бащата е принуден също да замине за чужбина с цел работа, поради което грижите са поети от Г.Х. и С.Х. – баба и дядо по бащина линия. Същите, заедно с финансовата подкрепа на бащата, покриват основните потребности на детето *** от храна, напитки, чисто и подходящо облекло, отопление и хигиена. Осигуряват му и подкрепяща семейна среда, за да изгради и поддържа трайни емоционални връзки. Детето е привързано към бабата и дядото по бащина линия, и същите са значими хора в живота му. Семейството на Г. и С. Христови са осигурили безопасни и сигурни условия за отглеждането на детето в жилището си.

Предвид посоченото съдът намира, че са налице основанията  по чл.25 ал.1 т. 2 и 3 от ЗЗДетето, за настаняването на детето извън семейството – майката се е дезинтересирала, а бащата се намира в трайна невъзможност да отглежда детето. От друга страна семейството на бабата и дядото по бащина линия помагат в отглежда детето от раждането му, същите са подписали декларации  за даване на съгласие по чл.24, ал.3 от ЗЗДетето и като взе предвид, че е детето е настанено временно да произнасянето на съда, намира  че молбата се явява изцяло основателна. Съобразно  разпоредбата на чл.28 ал.5 от ЗЗДетето съдът е длъжен да определи срок за настаняването, като счита, че целесъобразно в настоящият случай е такъв една година или до отпадане на основанията за настаняване . 

           Водим от горното и на основание чл. 28, ал. 4 вр. чл. 25, ал. 1, т. 1 и т.3 от  ЗЗДетето,

 

 

Р          Е          Ш          И  :

 

НАСТАНЯВА детето *** Х. *** с ЕГН ********** в семейството на роднини Г.А.Х. с ЕГН ********** и С.А.Х. с ЕГН **********  /баба и дядо по бащина линия/  с постоянен адрес:***, за срок от една година, считано от влизане на решението в сила или до настъпването на предвидените в закона основания за изменение или прекратяване на настаняването.

На основание чл.28, ал.4 от ЗЗДетето, ДОПУСКА предварително изпълнение на решението.

           Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в едноседмичен  срок от съобщаването му на страните.

           Препис от решението да се изпрати на АСП ДСП – Велики Преслав, за изпълнение по административен ред.  

 

 

 

                                                                                               Районен съдия: