Р Е Ш Е Н И Е

 

10.08.2018 год.

 

Номер . . .  . . . .                                       Година 2018                    Град В.П.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Районен съд – В.П.                                                трети състав

На 10 (десети) юли                                                                         Година 2018

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                                   Председател Стоян Момов

Секретар Марияна В.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия С. Момов

гражданско дело номер 554 по описа за 2018 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

               Производство по чл. 330 от ГПК – развод по взаимно съгласие, образувано по молба с правно основание чл. 50 от СК.

            В молбата си, депозирана в съда на 03.07.2018 г. молителите Б.А.Д. и Д.Г.Д. излагат, че са съпрузи от 06.05.2006 година. По време на брака си имали родени две деца – С., роден на *** г. и Антон, роден на *** година. Твърдят, че са постигнали сериозно и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака си. Представят споразумение по чл. 51, ал. 1 от СК, в което излагат уредените от тях всички лични и имуществени отношения помежду си. Молят съда да постанови решение, с което да допусне развода по взаимно съгласие без да се издирват мотивите за прекратяването на брака и да утвърди представеното споразумение.

            В първото по делото заседание на 10.07.2018 г. молителите се явяват лично и всеки от тях, по реда на чл. 330, ал. 3 от ГПК, потвърждава сериозното си и непоколебимо съгласие за прекратяването на брака.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: молителите са съпрузи от 06.05.2006 г., когато с акт № 10/06.05.2006 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Община В.П., сключват граждански брак. От брака си имат родени две деца – С. Д. Г., роден на *** г. и А.Д. Г., роден на *** г. (видно от удостоверения за раждане, издадени въз основа на акт за раждане № 94/21.06.2006 г., съотв., въз основа на акт за раждане № 1106/06.08.2010 г., съставени от длъжностното лице по гражданското състояние в Община В.П., съотв. – Община Шумен, и от изисканите и приложени служебно два броя справки от Регистър НБД „Население” от 04.07.2018 г.).

            При сключването на брака съпругата Б.А. В. приела фамилното име на съпруга си – Д..

            Предвид изразеното от молителите сериозно и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака и като съобрази, че са налице всички законови предпоставки, съдът намира, че молбата е основателна и разводът следва да бъде допуснат на основание чл. 50 от СК, без да се издирват мотивите за това. Представеното от молителите споразумение отговаря на изискванията на чл. 51, ал. 1 от СК, не противоречи на закона, в състояние е да защити интересите на ненавършилите пълнолетие деца, поради което следва да бъде утвърдено.

            На основание чл. 6, т. 3 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, по делото следва да бъде определена държавна такса при допускане на развода по взаимно съгласие в размер на 30,00 лв., която следва да се възложи поравно на молителите, след съобразяване с надвнасянето с 15,00 лв. на дължимата при предявяването на молбата за развод държавна такса. Молителят Д. следва да заплати държавна такса и върху споразумението относно издръжките на ненавършилите пълнолетие деца – в общ размер 201,60 лева.

            Предвид гореизложеното и на основание чл. 330, ал. 3 от ГПК, съдът

 

Р   Е   Ш   И   :

 

            ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен на 06.05.2006 г. с акт за граждански брак № 10/06.05.2006 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Община В.П., между Д.Г.Д. с ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес: ***, живущ ***, със съдебен адресат – адв. Г.И.от ШАК: гр. В.П., ул. „Йордан Господинов” № 2 и Б.А.Д. с ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес: ***,  ПО ВЗАИМНО  СЪГЛАСИЕ.

            УТВЪРЖДАВА постигнатото между Д.Г.Д. и Б.А.Д. споразумение по чл. 51, ал. 1 от Семейния кодекс, както следва:

            1. След прекратяването на брака Б.А.Д. ВЪЗСТАНОВЯВА предбрачното си фамилно име – В..

            2. Местоживеенето на роденото от брака дете С. Д. Г. с ЕГН **********, се определя – при майката – Б.А. ***.

            3. Упражняването на родителските права по отношение на роденото от брака дете С. Д. Г. с ЕГН **********, се предоставя на майката Б.А. В..

            4. Определя се режим на лични отношения на бащата Д.Г.Д. с детето С. Д. Г. всяка първа и трета седмица от месеца, от 08,00 часа в събота, до 18,00 часа в неделя (с преспиване), както и един месец през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск.

            5. Бащата Д.Г.Д. се задължава да заплаща на детето си С. Д. Г. с ЕГН **********, чрез неговата майка и законен представител Б.А. В. с ЕГН **********, месечна издръжка в размер на 150,00 лв. (сто и петдесет лева), считано от 03.07.2018 г., до настъпване на законни причини, изменящи или прекратяващи правото на издръжка, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска.

 

            6. Местоживеенето на роденото от брака дете А.Д. Г. с ЕГН **********, се определя – при майката – Б.А. ***.

            7. Упражняването на родителските права по отношение на роденото от брака дете А.Д. Г. с ЕГН **********, се предоставя на майката Б.А. В..

            8. Определя се режим на лични отношения на бащата Д.Г.Д. с детето А.Д. Г. всяка първа и трета седмица от месеца, от 08,00 часа в събота до 18,00 часа в неделя (с преспиване), както и един месец през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск.

            9. Бащата Д.Г.Д. се задължава да заплаща на детето си А.Д. Г. с ЕГН **********, чрез неговата майка и законен представител Б.А. В. с ЕГН **********, месечна издръжка в размер на 130,00 лв. (сто и тридесет лева), считано от 03.07.2018 г., до настъпване на законни причини, изменящи или прекратяващи правото на издръжка, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска.

            10. Молителите не си дължат взаимно издръжка след прекратяването на брака.

            11. Семейното жилище, представляващо къща, находяща се в гр. В.П., обл. Шумен, ул. „Генерал Гурко“ № 10, собственост на родител на Б.А. В., след прекратяването на брака се предоставя за ползване на Б.А. В..

            12. Молителите нямат взаимни претенции за собствеността върху движими и недвижими вещи – съпружеска имуществена общност.

 

            ОПРЕДЕЛЯ държавна такса при допускане на развода по взаимно съгласие в размер на 30,00 лв. (тридесет лева), като ОСЪЖДА Д.Г.Д. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ВПРС, сума в размер на 07,50 лв. и ОСЪЖДА Б.А. В. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ВПРС, сума в размер на 07,50 лева.

            ОСЪЖДА Д.Г.Д. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ВПРС, държавна такса върху размера на определените издръжки, в общ размер 201,60 лв. (двеста и един лев и 60 стотинки).

 

            Препис на решението ДА СЕ ВРЪЧИ на всеки от молителите, като на молителя Д. – чрез съдебния адресат – адв. Г.И.от ШАК, на основание чл. 39, ал. 1 от ГПК.

            Решението, на основание чл. 330, ал. 5 от ГПК, не подлежи на обжалване.

 

 

                                                                                      Районен съдия: