П Р О Т О К О Л

 

 

Година 2018                                                                                     Град Велики Преслав

Районен съд – Велики Преслав                                                трети  състав

На 16 (шестнадесети) август                                                       Година 2018

в публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                                  Председател Стоян Момов

Секретар Марияна Василева

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . . .,

Сложи за разглеждане докладваното от съдия Момов

Гражданско дело № 147 по описа за 2018 година.

 

 

На именното повикване в 09,00 часа се явиха:

При действието на отменената разпоредба на чл. 161, ал. 2 от ГПК, страните се явяват лично, като следва:

Ищцата Д.А. – с пълномощника си адв. В.Б. от ШАК, редовно упълномощен при предявяването на исковете.

Ответникът Х.Ю. - с пълномощника си адв. Д.Д. от ШАК, редовно упълномощен при подаване отговора.

 

 

Адв. Б. – Нямаме възражения по срока за призоваване във връзка с чл. 56 от ГПК и отменената ал. 2 на чл. 61 от ГПК. Да се даде ход на делото.

Адв. Д. – Също не правим такива възражения. Моля да се даде ход на делото.

 

 

       С оглед разпоредбата на чл. 142, ал. 1 от ГПК, при липса на възражения за неспазен 1-седмичен срок при призоваването, съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

       О п р е д е л и:

            ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО в открито първо по делото заседание

 

 

            На основание чл. 143, ал. 1 от ГПК, съдът пристъпва към изясняване на фактическата страна на спора.

            Съдът, указва на страните, че са длъжни да направят и да обосноват всичките си искания и възражения, и да вземат становища по твърденията на другата страна за наличието на определени обстоятелства.

 

 

Адв. Б. – Нямаме допълнения няма да сочим нови такива.

Адв. Д. – Уважаеми г-н Председател, в този контекст нямаме възражение по отношение определението на съда. Имайки предвид указанието на съда имаме постигната спогодба, която след излагането й според исканията на ГПК може да постигнем спогодба и може да я обективираме в самото с.з.

 

Съдът при изясняване на фактите по делото и заявеното от всяка от страните намерение за решаване на делото чрез обсъждане на съдебна спогодба дава възможност на страните да изложат постигнатото общо съгласие помежду им.

 

Адв. Б. – Постигнали сме следните параметри: упражняването на родителските права да бъдат предоставени на ищцата Д.А.. Местоживеенето да бъде в жилището на ищцата в с. Златар. На ответникът да бъде определен свободен режим на лични отношения с детето. Ответникът да заплаща на детето чрез зак. представител – Д. А. месечна издръжка в размер на 130,00 лв., считано от датата на предявяване на иска – 08.02.2018 г., като разноските по делото да останат така както са направени от страните.

Адв. Д. – Потвърждавам изцяло предложението на ищцовата страна и моля същата да бъде утвърдена от съда така както е поискана от ищцовата страна и моля да бъде утвърдена от съда.

 

 

            С оглед разпоредбите на чл. 145, ал. 3 и чл. 234, ал. 1 от ГПК съдът КОНСТАТИРА, че на 16.08.2018 г. двете насрещни страни, представлявани от пълномощници, излагат устно в ПДЗ изявленията си представляващи съдебна спогодба по пълния предмет на делото.

 

 

            Съдът, на осн. чл. 234, ал. 1 от ГПК, съставя, включва в протокола за с.з. и предявява за подпис на страните протокола за постигната съдебна спогодба:

           Страните по гр.д. № 147/2018 г. по описа на Районен съд гр. Велики Преслав – Д.А.А. с ЕГН **********,*** и Х.А.Ю. с ЕГН **********,***, се спогодяват за следното:

           На основание чл. 127, ал. 2 от Семейния кодекс, МЕСТОЖИВЕЕНЕТО на малолетното дете А. Х.Ю. с ЕГН ********** се определя при родителя му – Д.А.А. с ЕГН **********.

           На основание чл. 127, ал. 2 от Семейния кодекс, упражняването на родителските права по отношение на детето А. Х.Ю. с ЕГН **********  СЕ ПРЕДОСТАВЯ на родителя Д.А.А. с ЕГН **********, като се ОПРЕДЕЛЯ свободен режим на лични отношения на бащата Х.А.Ю. с ЕГН ********** с детето А..

           На основание чл. 127, ал. 2 вр. чл. 143, ал. 2 от СК, родителят Х.А.Ю. с ЕГН **********  СЕ ЗАДЪЛЖАВА да заплаща, на детето си А. Х.Ю. с ЕГН **********, чрез неговия родител и законен представител Д.А.А. с ЕГН **********, месечна издръжка в размер на 130,00 лв. (сто и тридесет лева), считано от 08.02.2018 г., до настъпването на законни предпоставки за изменение или за прекратяване на издръжката, ведно със законната лихва върху всяко забавено месечно изплащане, на основание чл. 146, ал. 1 от СК.

           Разноските по делото остават в тежест на всяка от страните така, както ги е направила.

 

           Ищец Д.А. – Точно това сме се разбрали с Х.Ю.. Моля да се одобри спогодбата.

            Ответник Х.Ю. – Точно това сме се разбрали с Д.А.. Съгласен съм със спогодбата.

 

 

СПОГОДИЛИ СЕ:

 

 

 

                                                      Ищец Д.А.:

                                         

                                                    Ответник Х.Ю.:

 

 

Районен съдия:

 

 

 

 

 

            Съдът, като взе предвид така постигнатата спогодба между страните и като намира, че същата не противоречи на закона и на добрите нрави, на осн. чл. 234, ал. 1 от ГПК,

            О п р е д е л и :

            ОДОБРЯВА постигната в съдебно заседание на 16.08.2018 г. по гр. д. № 147/2018 г. по описа на Районен съд гр. Велики Преслав СПОГОДБА, според която страните по делото – Д.А.А. с ЕГН **********,*** и Х.А.Ю. с ЕГН **********,***, се спогодяват за следното:

           На основание чл. 127, ал. 2 от Семейния кодекс, МЕСТОЖИВЕЕНЕТО на малолетното дете А. Х.Ю. с ЕГН ********** се определя при родителя му – Д.А.А. с ЕГН **********.

           На основание чл. 127, ал. 2 от Семейния кодекс, упражняването на родителските права по отношение на детето А. Х.Ю. с ЕГН **********  СЕ ПРЕДОСТАВЯ на родителя Д.А.А. с ЕГН **********, като се ОПРЕДЕЛЯ свободен режим на лични отношения на бащата Х.А.Ю. с ЕГН ********** с детето А..

           На основание чл. 127, ал. 2 вр. чл. 143, ал. 2 от СК, родителят Х.А.Ю. с ЕГН **********  СЕ ЗАДЪЛЖАВА да заплаща, на детето си А. Х.Ю. с ЕГН **********, чрез неговия родител и законен представител Д.А.А. с ЕГН **********, месечна издръжка в размер на 130,00 лв. (сто и тридесет лева), считано от 08.02.2018 г., до настъпването на законни предпоставки за изменение или за прекратяване на издръжката, ведно със законната лихва върху всяко забавено месечно изплащане, на основание чл. 146, ал. 1 от СК.

           Разноските по делото остават в тежест на всяка от страните така, както ги е направила.

 

            Определението, с което се одобрява настоящата съдебна спогодба, на основание чл. 234, ал. 3 от ГПК, не подлежи на обжалване и влиза в сила на 16.08.2018 година.

 

                                                                                              Районен съдия:

 

 

 

 

 

            Съдът, като взе предвид постигнатата от страните и одобрена от съда спогодба, намира, че производството по настоящото дело следва да бъде прекратено поради погасяване на правото на иск – изцяло разрешаване на настоящия граждански спор със значение на влязло в сила съдебно решение. При прекратяване на производството съдът следва да се произнесе и по дължимите държавни такси по делото. Ето защо, съдът

            О п р е д е л и:

            На основание чл. 69, ал. 1, т. 7 от ГПК, ОСЪЖДА Х.А.Ю. с ЕГН **********,***, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Районен съд гр. Велики Преслав, сума в размер на 93,60 лв. (деветдесет и три лева и 60 стотинки), представляваща държавна такса върху размера на спогодената издръжка с правно основание чл. 127, ал. 2 вр. чл. 143, ал. 2 от СК.

            На основание чл. 78, ал. 9 от ГПК, ВРЪЩА на ищеца Д.А.А. с ЕГН **********,***, сумата 12,50 лв. (дванадесет лева и 50 стотинки), представляваща подлежаща на връщане една втора от дължимо внесената държавна такса по исковата молба, ПОРАДИ ПРИКЛЮЧВАНЕ НА ДЕЛОТО СЪС СПОГОДБА.

            След влизане в сила на настоящото определение, препис от него ДА СЕ ПРЕДАДЕ в административно звено „Финансова дейност и снабдяване” при ВПРС – за изпълнение в частта му за връщане на част от внесената държавна такса по исковата молба.

 

            ПРЕКРАТЯВА производството по гр. дело № 147/2018 г. по описа на Районен съд - Велики Преслав, поради постигната и одобрена съдебна спогодба.

            Определението може да се обжалва с частна жалба в 1-седмичен срок, считано от днес, пред Шуменски окръжен съд.

 

                                                                                              Районен съдия:

 

 

            Заседанието приключи в 10,00 часа.

            Протоколът – изготвен в с.з.

 

 

                                                                                              Районен съдия:

 

                                                                                                        Секретар: