МОТИВИ на присъда № 18/29.08.2018 г. по НОХД № 299/2018 г. по описа на Районен съд – Велики Преслав

 

 

Срещу подсъдимия Н.О.Н. е повдигнато обвинение за това, че на 16.08.2018 г., около 17,00 часа, в гр. Върбица, обл. Шумен, на ул. „****“, до дом номер 13 посока ул. „Вит“, управлявал моторно превозно средство, а именно мотопед марка ***модел ***с номер на рама ***с неустановена собственост, което МПС не е регистрирано по надлежния ред престъпление по чл.345, ал. 2 от НК.”.

В съдебно заседание на 29.08.2018 г., по решение на съда, при спазване на реда и при наличието на условията на чл. 371, т. 2 и чл. 372 от НПК, е проведено предварително изслушване на страните, при което подсъдимият Н.Н., на осн. чл. 371, т. 2 от НПК, признава изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и заявява съгласието си да не се събират доказателства за тези факти.

            В съдебно заседание, след приключване на съдебното следствие, представителят на ВПРП поддържа обвинението против подсъдимия и пледира същият да бъде признат за виновен, като на основание чл. 78а от НК бъде освободен от наказателна отговорност и му бъде наложено административно наказание „Глоба“ в размер на 1000,00 лева.

            Подсъдимият Н.Н. изразява съжаление за извършеното и моли да му бъде определено минимално наказание.

            Защитникът на подсъдимия пледира спрямо Н. да бъде приложена разпоредбата на чл. 78а от НК, като му бъде определено административно наказание „Глоба“ в минимален размер.

След направеното самопризнание от страна на подсъдимия относно фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, което, според настоящия състав, се подкрепя от цялостния доказателствен материал, събран на досъдебното производство, на осн. чл. 373, ал. 3 от НПК, съдът приема за установено следното:

ОТ  ФАКТИЧЕСКА  СТРАНА:

            Подсъдимият Н.О.Н., роден на *** г., е с регистриран постоянен адрес ***. Същият закупил от Федерална република Германия мотопед марка ***модел ***което не било регистрирано в МВР – Шумен и на не му били поставени регистрационни табели. Независимо от това, на 16.08.2018 г. подсъдимият привел в движение и управлявал превозното средство по улиците на гр. Върбица. Преминавайки по ул. „****“ в посока ул. „Вит“ в града, до дом № 13 Н. бил спрян за проверка от служителите на РУ – Велики Преслав С.Х. и Р.Д., които забелязали липсата на табели. Незабавно след това, при извършената служебна проверка било установена липсата на регистрация сектор „Пътна полиция” на МВР.

Посочените на основание чл. 305, ал. 3, изр. 1-во вр. чл. 373, ал. 3 от НПК обстоятелства съдът приема за установени от направеното по реда на чл. 371, т. 2 от НПК самопризнание на подсъдимия Н., подкрепено от следните, събрани в досъдебното и съдебното производство доказателствени средства:

1. Гласни доказателства, съдържащи се в показанията на свидетелите С.Х., Р.Д., С.Н., Ф.А., И.А., А.А.и А.Х., депозирани на досъдебното производство;

2. 3аключения на експертизи: на съдебно-автотехническа от 20.08.2018 г.,;

3. Писмени документи и други материали: протокол за оглед, ведно с фотоалбум, свидетелство за регистрация на МПС (на чужд език, без превод на български), справка за нарушител от 17.08.2018 г., акт за установяване на административно нарушение от 16.08.2018 г., справка от Районна прокуратура -  Несебър, изх. № РП 42/09 г. от 27.08.2018 г., декларация за семейно и материално положение и имотно състояние на подсъдимия от 22.08.2018 г.; справка за съдимост № 268/20.08.2018 г., издадена от Бюро съдимост при ВПРС.

По чл. 301, ал. 1, т. 1. от НПК – има виновно извършено деяние от подсъдимия.

Същият, на 16.08.2018 г., около 17,00 часа, в гр. Върбица, обл. Шумен, на ул. „****”, до дом № 13, в посока към ул. „Вит”, управлявал моторно превозно средство – мотопед марка ***модел ***с номер на рама ***с неустановена собственост, което не е регистрирано по надлежния ред;

По чл. 301, ал. 1, т. 2 от НПК – деянието съставлява престъпление по НК – по чл. 345, ал. 2 вр. ал. 1 от НК. По тази правна квалификация, съдът призна подсъдимия за виновен;

            По чл. 305, ал. 3, изр. 2-ро от НПК – събраните по делото доказателства са изцяло безпротиворечиви, като не се налага да се обсъждат каквито и да било противоречия.

            По чл. 31, ал. 1 и чл. 33 от НК – несъмнено е, че подсъдимият е наказателноотговорно лице, което е и пълнолетно, тъй като към осъществяване на престъплението той бил навършил 18-годишна възраст. Същият действал в състояние на вменяемост, тъй като по делото не съществуват съмнение и индиции, за да се направи извод в обратна насока.

            От субективна страна е налице следното:

            Престъпното деяние е извършено при форма на вина предварително формиран и пряко насочен умисъл. Н. съзнавал общественоопасния характер на деянието. У същия била налице представа, че управлява МПС, което не е регистрирано по надлежния ред.

Ето защо, съдът счита, че Н.О.Н. следва да носи наказателна отговорност по цитирания текст на НК.

По чл. 301, ал. 1, т. 3 от НПК – ПРИ  ОПРЕДЕЛЯНЕ  НА  ВИДА И РАЗМЕРА  НА  НАКАЗАНИЕТО:

При определяне вида и размера на наказанието, съдът прецени обществената опасност на деянието и личната опасност на подсъдимия, оцени отегчаващите и смекчаващи отговорността обстоятелства, съобразно изискванията на закона и се съобрази с императивната разпоредба на чл. 373, ал. 2 от НПК.

            Подсъдимият Н.О.Н. с ЕГН **********, е роден на *** ***. Същият е български гражданин, с постоянен адрес ***, с основно образование, женен, неосъждан (реабилитиран).

Съдът намира, че в случая са налице предпоставките по чл. 78а от НК за освобождаване на Н.Н. от наказателна отговорност и налагане на същия на административно наказание: 1. За престъплението по чл. 345, ал. 2 вр. ал. 1 от НК, което е умишлено, се предвижда наказание „Лишаване от свобода” до една година или „Глоба” от 500 до 1000 лева; 2. Деецът е неосъждан (реабилитиран е) и не се е ползвал от разпоредбата на чл. 78а от НК; 3. От престъплението не са причинени имуществени вреди.

При определяне на наказанието съдът отчете като смекчаващи отговорността обстоятелства подбудите за извършване на престъплението, ниската степен на обществена опасност на осъщественото престъпление и на дееца. Съдът не констатира наличието на отегчаващи отговорността на Н. обстоятелства. С оглед гореизложеното, съдът счита, че на обвиняемия следва да бъде наложено наказание по чл. 78а, ал. 1 от НК при наличието на горепосочените смекчаващи обстоятелства, в размер на минимума, предвиден в закона, а именно „Глоба” в размер на 1000,00 лв. (хиляда лева).

            Съгласно разпоредбите на чл. 189, ал. 3 и чл. 190, ал. 2 от НПК, ВПРС осъди подсъдимия Н.Н. да заплати сума в размер на 70,38 лв., в полза на държавата, по сметка на ОД на МВР гр. Шумен, а в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ВПРС – сума в размер на 5,00 лв. – държавна такса за служебно издаване на изпълнителен лист за присъдените в полза на държавата разноски.

            В този смисъл съдът постанови присъдата си.

 

 

            Дата на изготвяне и обявяване на мотивите:

            20.09.2018 г.

                                                                                   Районен съдия: