Р Е Ш Е Н И Е

 

14.09.2018 год.

 

Номер …………               Година 2018          Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Великопреславският районен съд                                четвърти състав

На 15 (петнадесети) август                                             Година 2018

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Д. Петрова

Секретар Женя Проданова,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Д.Петрова

гражданско дело номер 416 по описа за 2018 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство по чл.50 от СК.

Производството по делото е образувано по повод предявена от Д.К.Я. с ЕГН **********,*** и Г.Я.Я. с ЕГН **********,***  молба с правно основание чл. 50 СК за постановяване на развод по взаимно съгласие, чрез прекратяване на сключения между тях граждански брак, за който е съставен Акт за граждански брак № 0039/05.12.1999г. на длъжностното лице по гражданско състояние при Община Велики Преслав.

Желаят да прекратят брака си по взаимно съгласие. Същото е сериозно и непоколебимо. Съобразно изложеното молят да бъде постановено решение, по силата на което бракът им да бъде прекратен по взаимно съгласие и да бъде утвърдено Споразумението по чл.51 от СК .

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното:

По делото е представено и прието оригинал на удостоверение за граждански брак, издадено въз основа на Акт за граждански брак № 0039/05.12.1999г на длъжностното лице по гражданско състояние при Община Велики Преслав, от което се установява, че страните са съпрузи от 05.12.1999 г.  и че съпругата е била с фамилно име Капралова преди брака и след брака е приела фамилното име на съпруга Я.. От удостоверение за раждане издадено въз основа на акт за раждане № 0175/31.12.1999г. издадено от длъжностно лице към община Велики Преслав се установява, че роденото от брака на молителите дете Янко Герчев Я. с ЕГН ********** е навършило пълнолетие.

Съдът констатира, че молбата за допускане на развод по взаимно съгласие е процесуално допустима, от друга страна споразумението по чл.51 от СК е пълно, уредени са всички лични отношения между съпрузите. Постигнатото между съпрузите съгласие  отговаря на  изискванията на закона и морала, поради което няма пречки за одобряването му.

На основание чл.6 т.3 от Тарифа  за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК следва да бъде определена окончателна държавна такса в размер на 40 лева, които предварително са внесени от  мъжа.  

Водим от горното, съдът

 

Р   Е   Ш   И:

 

           ПРЕКРАТЯВА  сключения на 05.12.1999 г.  с Акт за граждански брак №0039/05.12.1999 г. на длъжностното лице по гражданско състояние при Община Велики Преслав, ГРАЖДАНСКИ БРАК  между Д.К.Я. с ЕГН **********,*** и Г.Я.Я. с ЕГН **********,***,  ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

          УТВЪРЖДАВА постигнатото между Д.К.Я. с ЕГН **********,*** и Г.Я.Я. с ЕГН **********,***, споразумение по чл.51 от СК  както следва:

1. След прекратяване на брака, СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ, находящо се в гр. Велики Преслав, общ. Велики Преслав, обл. Шумен, ул. „Цар Освободител“ № 2а, се ПРЕДОСТАВЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ на Г.Я.Я. с ЕГН **********.

2. След прекратяване на брака съпругата Д.К.Я. с ЕГН **********, ЗАПАЗВА  брачното си фамилното име  – Я..

3. След прекратяване на брака страните НЕ СИ ДЪЛЖАТ ИЗДРЪЖКА.

4.Отношенията във връзка с правото на собственост върху движимите вещи с характер на семейна имуществена общност са уредени между страните извънсъдебно.

          5.Разноските по делото остават за страните така както са направени.

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

 

Районен съдия: