Р Е Ш Е Н И Е

 

21.09.2018 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                                 Година 2018                         Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Районен съд – Велики Преслав                                                       трети състав

На 12 (дванадесети) юли                                                                   Година 2018

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                                         Председател Стоян Момов

Секретар Марияна Василева,

Прокурор Каролина Калева-Параскевова,

като разгледа докладваното от съдия С. Момов

гражданско дело номер 418 по описа за 2018 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

            Производство по глава четиридесет и девета на ГПК (чл. 530 – чл. 541 от ГПК) вр. чл. 19, ал. 1 от Закона за гражданската регистрация.

            В молбата си до съда Б.С.Ц. излага, че при раждането си бил записан с тези имена. Негови родители били Г. Александрова Цачева и Е. Насков А., но по това време първата от тях била в граждански брак с лицето С. Милев Ц.. Впоследствие, биологичните му родители не предприели действия за оспорване на произхода му. Оттогава, и през време на целия си досегашен живот, той бил отглеждан именно от Г. Цачева и Е. А. и възприемал именно посочените лица като негови родители. Молителят изпитвал неудобство при представянето си имена на лице, различно от общоизвестния му баща, поради което желанието му било да бъде вписан в документите си именно с имената на родителя си Е. А.. Моли съда да постанови решение, по силата на което да допусне промяна на бащиното и фамилното му име от С.Ц. на Е.ов А..

            Заинтересованите лица – О.В.П. *** не вземат становище по направеното искане.

            Участващият в производството прокурор счита, че молбата е неоснователна – поради противоречие с чл. 13 и 14 от ЗГР.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: видно от приложеното по делото удостоверение за раждане от *** г., изд. въз основа на акт за раждане № 0749/29.12.1995 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в О.С.р.С. е, че роденият на *** г. в гр. София молител е записан с имена Б.С.Ц., роден от родители Г. Александрова Цачева и С. Милев Ц..

            От показанията на разпитаните в съдебно заседание свидетели А.А. и С.Т. се установява, че през 1993/94 г. майката на молителя – Г., заживяла на съпружески начала с Е. Насков А., като двамата съжителствали и до настоящия момент. От съвместното им съжителство, през 1995 г. се родил молителят Б., но тъй като майката била все още в граждански брак със С. Ц., детето било записано с бащино и фамилно име в съответствие с тези на последния. Молителят бил отгледан от общоизвестните свои като биологични родители, при което се обръщал към Е. А. винаги с „татко“. Понастоящем цялото семейство се установило трайно в Кралство Нидерландия, като различието в имената на молителя и баща му, освен че му създавало проблеми при легитимацията му като физическо лице (относно произхода от бащата), било причина той да изпитва срам, че носи чужди имена.

            При така визираната фактическа обстановка, съдът намира, че са налице предпоставките на чл. 19, ал. 1 от ЗГР, налагащи промяна на бащиното и фамилното име на молителя и по-конкретно, съществува важно обстоятелство за това. Установи се по делото, че имената С.Ц. създават значително неудобство, както за молителя, така и за лицето, общоизвестно както в близкия му личен кръг, така и в обществото считано от раждането на молителя, като негов баща. За преодоляване в бъдеще на фактическите пречки при легитимацията на молителя при встъпване в правоотношения, основани и на основните му лични права (чл. 32 – 35, чл. 37 – 39 и чл. 41 от Конституцията на Република България), същият следва да се идентифицира с имената Б. Е.ов А..

            Ето защо, молбата следва да бъде уважена, като в акта за раждане на молителя, съобразно установеното от фактическа и правна страна по настоящото дело, като негови имена следва да бъдат вписани бащино и фамилно име Б. Е.ОВ А..

            На основание чл. 112 от Правилника за администрацията в съдилищата, следва да бъде постановено преписи на решението да се изпратят ведно със съобщения до съответните служби „Гражданска регистрация и административно обслужване” в О.С.р.С. и в О.В.П. и на бюрото за съдимост в Районен съд – София.

            Водим от горното, съдът

 

Р   Е   Ш   И   :

 

            На основание чл. 19, ал. 1 от Закона за гражданската регистрация, ДОПУСКА промяна на бащиното и фамилното име на Б.С.Ц. с ЕГН **********, роден на *** г. в гр. София (акт за раждане № 0749 от 29.12.1995 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в О.С.р.С. с постоянен и настоящ адрес: гр. В.П.о.В.П. ***, като след промяната, същият следва да носи имената Б.  Е.ОВ  А..

            Настоящото решение, с което молбата за допускане промяна на имената се уважава, на основание чл. 537, ал. 1 от ГПК, не подлежи на обжалване.

            ДА СЕ ИЗПРАТЯТ заверени преписи на настоящото решение ведно със съобщения до съответните служби „Гражданска регистрация и административно обслужване” при О.С.р.С. и при О.В.П. – за отбелязване на промяната на имената в акта за раждане, съответно – в регистъра на населението, както и на бюрото за съдимост при Районен съд – София.

            На основание чл. 64, ал. 4 от ЗСВ, настоящото съдебно решение, засягащо гражданския статус на молителя, подлежи на публикуване на интернет страницата на ВПРС без мотивите.

 

                                                                                     Районен съдия: