Р Е Ш Е Н И Е

 

14.09.2018 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                                  Година 2018                  Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Великопреславският районен съд                                             четвърти състав

На 15 (петнадесети) август                                                           Година 2018

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Дияна Петрова

Секретар Женя Проданова,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Д.Петрова

гражданско дело номер 547 по описа за 2018 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производство по чл. 28 от Закона за закрила на детето.

            Депозирана е молба от Агенция за социално подпомагане гр. София, чрез Дирекция “Социално подпомагане“ гр. Велики Преслав, представлявана от Деница Калчева Колева–Директор на Д”СП”, в която се излага, че със Заповед № ЗД/Д-Н-ВП-022/05.06.2018 г.  на Директора на ДСП гр. Велики Преслав детето ***с ЕГН ********** е било временно настанено в професионално приемно семейство на С.А.Ч. ***. Настаняването в приемното семейство е извършено след направено посещение в дома на детето – гр. ***, обл. Шумен, ул. „Кирил и Методий“ № 7а. Установено е, че Денислав е облечен с неподходящи за възрастта и пола си дрехи, без памперс, с температура, видимо хипотрофично и недохранено, като физическото му развитие не отговаря на календарната възраст, прилича на тримесечно, но е на шест месеца. Майката и детето били заключени на вторият етаж, а майката е трудно контактна, неадекватна, с видим интелектуален дефицит, няма подкрепа от съжителя си и неговите близки. Същата има десет братя и сестри, които живеят на територията на други общини, но след направените запитвания до ДСП на чиято територия живеят се установило, че няма близки и роднини, които желаят да поемат ангажимент по отглеждането и възпитанието на детето Денислав.

            Семейството на С.А.Ч. осигурявало на детето задоволяване на основните му битови потребности и адекватна закрила от вредни фактори и опасности.

Съобразно изложеното и на основание чл. 28, ал. 1  от Закона за закрила  на детето АСП ДСП гр.***,  моли  детето ***с ЕГН ********** да бъде настанено в професионално приемно семейство на С.А.Ч. с ЕГН ********** ***,  за срок от три години.            

Д”СП” Велики Преслав, редовно призовани, не изпращат представител.

Заинтересованата страна – Д.Ф.С. – майка – редовно призована, не се явява, не се и представлява.

Заинтересованата страна С.А.Ч. – редовно призована, се явява лично и заявява желание и възможност за отглеждане на детето в нейното  семейство.

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът прие за установено от фактическа и правна страна следното: Видно от събраните по делото доказателства: заверено копие от удостоверение за раждане, издадено въз основа на акт за раждане № 427/20.11.2017 г., детето е родено на *** г., от майка Д.Ф.С. с ЕГН **********  и баща – неизвестен. Видно от Заповед № ЗД/Д-Н-ВП-022/05.06.2018 г. на Директора на ДСП гр. Велики Преслав детето ***с ЕГН ********** е било временно настанено в приемното семейство на С.А.Ч. с ЕГН ********** ***, поради съществуващ риск за живота и здравето на малолетното дете предвид наличието на видим интелектуален дефицит у майката, липса на подкрепа от съжителят й, както и от широкият роднински кръг.

От приложеният социален доклад  се установява, че майката на детето Денислав има десет братя и сестри, които живеят на територията на други общини, всички са с нисък социален статус, а някои от тях и с психични увреждания установени от ТЕЛК. Майката е трудно контактна, няма документ от ТЕЛК, че страда от някакво заболяване, но видимо е с интелектуален дефицит,трудно разбира въпросите, среща затруднения при изказ. Към настоящият момент подкрепа на майката за отглеждането на детето е оказвана от съжителят й Северин Ангелов и неговите баба и дядо, като по негови данни той не е биологичен баща на малолетното дете Денислав, но е решил да заживее на съпружески начала с майката и я прибира докато е бременна. След направено посещение от социални работници към ДСП гр. Велики Преслав в дома на детето е установено, че майката не може да се справя самостоятелно с грижите за него, няма подкрепа от съжителя си. По делото са приложени социални проучвания на роднини на детето Денислав от които е видно, че няма близки и роднини, които биха могли да полагат грижи за него в семейна среда. Семейството на С.А.Ч. може да осигури на детето задоволяване на основните му битови потребности и адекватна закрила от вредни фактори и опасности.  Освен това г-жа Ч. изразява желание да полага грижи за детето в семейна среда.

Съобразно изложеното съдът намира, че са изпълнени изискванията по чл. 25, ал. 1, т. 3 и сл. от ЗЗДетето, поради което следва да бъде постановено решение за настаняване на детето  в посоченото приемно семейство. Съгласно чл. 28 ал. 5 от ЗЗДетето съдът задължително се произнася със съдебното решение и за срока за настаняването, включително и в приемно семейство, като съдът намира, че целесъобразно в настоящия случай същият да бъде  за срок от три години, считано от влизане на решението в сила или до настъпване на предвидените в закона основания за изменение или прекратяване на настаняването.

 

Водим от горното съдът ,

 

 

Р          Е          Ш          И :

 

 

НАСТАНЯВА ***с ЕГН ********** в професионално приемно семейство на С.А.Ч. с ЕГН ********** ***, за срок от три години, считано от влизане на решението в сила или до настъпването на предвидените в закона основания за изменение или прекратяване на настаняването.

На основание чл. 28, ал. 4 от ЗЗДетето, ДОПУСКА предварително изпълнение на решението.

Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в седемдневен   срок от съобщаването му на страните.

Препис от решението да се изпрати на Д”СП” – Велики Преслав, за изпълнение по административен ред.  

 

 

                                                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ :