Р Е Ш Е Н И Е

 

14.09.2018 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                                  Година 2018                  Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Великопреславският районен съд                                             четвърти състав

На 17 (седемнадесети) август                                                      Година 2018

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Дияна Петрова

Секретар Женя Проданова,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Д.Петрова

гражданско дело номер 578 по описа за 2018 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производство по чл. 28 от Закона за закрила на детето.

            Депозирана е молба от Агенция за социално подпомагане гр. София, чрез Дирекция “Социално подпомагане“ гр. Велики Преслав, представлявана от Деница Калчева Колева–Директор на Д”СП”, в която се излага, че със Заповед № ЗД/Д-А-125/22.06.2018 г. на Директора на Д“СП“ гр. *** детето *** С. с ЕГН ********** е било временно настанено в професионално приемно семейство на В.К.С. с ЕГН ********** и Т.С.С. с ЕГН **********, и двамата с постоянен адрес: *** и настоящ адрес:***. В Отдел „Закрила на детето“ при ДСП гр. *** е постъпил устен сигнал от Родилно отделение на УМБАЛ *** за детето *** С., родено на ***г. След раждането майката на детето е заявила пред екипа на Родилно отделение, че не желае да го отглежда в семейна среда поради липса на финансови средства и възможност. Същата е напуснала самоволно отделението изоставяйки детето. На територията на Община *** не е намерено подходящо приемно семейство, няма близки или роднини, които да желаят и имат възможност да полагат грижи за малолетното дете. В работата по случая е открито подходящо приемно семейство на територията на Община Велики Преслав, а именно семейството на  В. и Т. Стоянови.

Съобразно изложеното и на основание чл. 28, ал. 1  от Закона за закрила  на детето АСП ДСП гр.***,  моли  детето *** С. с ЕГН ********** да бъде настанено в професионално приемно семейство на В.К.С. с ЕГН ********** и Т.С.С. с ЕГН **********, и двамата с постоянен адрес: *** и настоящ адрес:***,  за срок от две години.

Д”СП” Велики Преслав, редовно призовани, не изпращат представител.

Заинтересованата страна – Б.Р.С. – майка – редовно призована, не се явява, не се и представлява.

Заинтересованата страна Т.С.С. – редовно призован, не се явява.

Заинтересованата страна В.К.С. – редовно призована, се явява лично и заявява желание и възможност за отглеждане на детето в нейното  семейство.

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът прие за установено от фактическа и правна страна следното: Видно от събраните по делото доказателства: заверено копие от удостоверение за раждане, издадено въз основа на акт за раждане № 0337/19.06.2018г., детето е родено на *** г., от майка Б.Р.С. с ЕГН ********** и баща – неизвестен. Видно от Заповед № ЗД/Д-А-125/22.06.2018 г. на Директора на ДСП гр. *** детето *** С. с ЕГН ********** е било временно настанено в приемното семейство на В.К.С. с ЕГН ********** и Т.С.С. с ЕГН **********, и двамата с постоянен адрес: *** и настоящ адрес:***, с оглед постигане на сигурна и стабилна среда за развитие на детето, както и опазване живота и здравето му.

От приложеният социален доклад  се установява, че след раждането на детето Снежанка на 14.06.2018 г. майката е заявила пред екипа на Родилно отделение на УМБАЛ ***, че не желае да го отглежда в семейна среда поради липса на финансови средства и възможност. Същата е напуснала самоволно отделението изоставяйки детето. На територията на Община *** няма утвърдено подходящо приемно семейство, няма близки и роднини, които да желаят и да имат възможности да полагат грижи за малолетното дете. След извършено проучване от страна на Д“СП“гр. *** е открито подходящо приемно семейство на територията на Община Велики Преслав, а именно това на В. и Т. Стоянови. Със Заповед на Директора на Д“СП“ гр. *** малолетното дете е настанено временно в посоченото приемно семейство. Семейството на В. и Т. Стоянови може да осигури на детето необходимите грижи според възрастта, в която се намира, задоволяване на основните му битови потребности и адекватна закрила от вредни фактори и опасности. Освен това г-жа С. изразява желание да полага грижи за детето в семейна среда.

Съобразно изложеното съдът намира, че са изпълнени изискванията по чл. 25, ал. 1, т. 2 и сл. от ЗЗДетето, поради което следва да бъде постановено решение за настаняване на детето  в посоченото приемно семейство. Съгласно чл. 28 ал. 5 от ЗЗДетето съдът задължително се произнася със съдебното решение и за срока за настаняването, включително и в приемно семейство, като съдът намира, че целесъобразно в настоящия случай същият да бъде  за срок от две години, считано от влизане на решението в сила или до настъпване на предвидените в закона основания за изменение или прекратяване на настаняването.

 

Водим от горното съдът ,

 

 

Р          Е          Ш          И :

 

 

НАСТАНЯВА *** С. с ЕГН ********** в професионално приемно семейство на В.К.С. с ЕГН ********** и Т.С.С. с ЕГН **********, и двамата с постоянен адрес: *** и настоящ адрес:***, за срок от две години, считано от влизане на решението в сила или до настъпването на предвидените в закона основания за изменение или прекратяване на настаняването.

На основание чл. 28, ал. 4 от ЗЗДетето, ДОПУСКА предварително изпълнение на решението.

Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в седемдневен   срок от съобщаването му на страните.

Препис от решението да се изпрати на Д”СП” – Велики Преслав, за изпълнение по административен ред.  

 

 

                                                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ :