П  Р  И  С  Ъ  Д  А

 

Номер . . . . . . . . . . .                       Година 2018                 Град Велики Преслав

 

 

В   И М Е Т О   НА   Н А Р О Д А

 

 

Великопреславският районен съд                                 четвърти състав

На 13 (тринадесети) септември                                       Година 2018

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Дияна Петрова

                                   Съдебни заседатели:Н.Н.

                                               Д.М.

                                  

                                                            

Секретар Женя Проданова,

Прокурор Калоян Вълков,

като разгледа докладваното от съдия Д.Петрова

наказателно дело от общ характер номер 179 по описа за 2018 година,

 

 

П  Р  И  С  Ъ  Д  И :

 

 

            ПРИЗНАВА подсъдимия М.А.М. с ЕГН **********,***, български гражданин, с постоянен и настоящ адрес ***, със средно образование, неженен, осъждан,  ЗА ВИНОВЕН в това че на 25.04.2017 г. в гр.****обл.Шумен без надлежно разрешително съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, държал зелена листна маса с тегло 2.64 г, съдържаща високорисково наркотично вещество- Метил-2-{1-|(5-флуоропентил)-1Н-индазол-3ил|формамидо}-3.5-диметилбутаноат или 5F-ADB/5FMDMB-PINACA, поставено под контрол  на ЗКНВП, включено в Списък  І - Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина  към  НАРЕДБА за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, издадена на основание чл. 3, ал.2 от ЗКНВП, поради което и на основание чл.354а, ал.3, т.1 от НК и чл. 55, ал.1, т.1 и ал.3 от НК ГО ОСЪЖДА ШЕСТ МЕСЕЦА „лишаване от свобода“.

На основание чл.66, ал.1 от НК, ОТЛАГА ИЗПЪЛНЕНИЕТО на наложеното наказание “Лишаване от свобода” за срок от ТРИ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в сила.

На основание чл. 25, ал. 1 вр. чл. 23, ал. 1 от НК, определя ОБЩО НАКАЗАНИЕ на подсъдимия М.А.М., по настоящата присъда и по присъда по НОХД№3017/17 г. по описа на ШРС, влязло в сила на 04.01.2018 г., ШЕСТ МЕСЕЦА “ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”.

На основание чл.25, ал.4 вр. с чл.66, ал.1 от НК, ОТЛАГА ИЗПЪЛНЕНИЕТО на наложеното общо наказание “Лишаване от свобода” за срок от ТРИ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в сила.

На основание чл. 25, ал. 1 вр. чл. 23, ал.3 вр. с чл.23, ал.1 от НК, ПРИСЪЕДИНЯВА ИЗЦЯЛО към така определеното общо наказание ШЕСТ МЕСЕЦА “ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”, наказанието „ГЛОБА“ в размер на 500.00 лв. по присъда по НОХД№3017/17 г. по описа на ШРС, влязло в сила на 04.01.2018 г.

            На осн.чл.354а, ал.6 от НК ОТНЕМА в полза на държавата веществените доказателства по делото: 3 бр. бели хартийки намотани, видимо съдържание на зелено-кафява тревна маса, 1 бр.част от цигара/фас/ са надпис DG, 1 бр.кутия  от цигари DG, без горен капак, ведно с 2 бр. пълни цигари със зелена кафява тревна маса с надпис DG, 1 бр. цигара със зелена кафява тревна маса пълно 2/3 от съдържанието с надпис DG, 1 бр. цигара със зелена маса пълна 1/3 от съдържанието с надпис DG, 2 бр. бели хартийки с остатъци от кафява тревна маса, 1 бр. кутия от цигари Дънхил, 1 бр. пакет зелен с кафява тревна маса и 1 бр. найлонов плик от зелена листна маса.

ПОСТАНОВЯВА унищожаване на отнетите веществени доказателства.

След влизане в сила преписи на присъдата да се изпратят на Централно митническо управление, Отдел "МРР-НОП", гр. София и на РУ-В.Преслав за изпълнение по отношение на отнетите 1 бр. пакет зелен с кафява тревна маса и 1 бр. найлонов плик от зелена листна маса.

            На основание чл. 189, ал. 3 от НПК и чл. 190, ал. 2 от НПК, ОСЪЖДА подсъдимия М.А.М., да заплати сума в размер на 148.18 лева, в полза на държавата по сметка на ВПРС, представляваща направените по делото разноски и 5.00 лева държавна такса за служебно издаване на изпълнителен лист за присъдените в полза на държавата  разноски.

            Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок от днес пред Окръжен съд град Шумен.

 

 

                                                                                  Районен съдия:

 

 

 

Съдебни заседатели:1.

 

                                                       2.