МОТИВИ на присъда по НОХД № 179/2018 г. по описа на ВПРС

 

 

С обвинителен акт ПД№15/28.05.2018 г. по описа на ВПРП, ДП№114/2017 г. по описа на РУ-В.*** е повдигнато обвинение за престъпление по чл.354а, ал.3, т.1 от НК срещу М.А.М. с ЕГН **********,***, български гражданин, с постоянен и настоящ адрес ***, със средно образование, неженен, осъждан,  за това че на 25.04.2017 г. в гр.****обл.*** без надлежно разрешително съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, държал зелена листна маса с тегло 2.64 г, съдържаща високорисково наркотично вещество- Метил-2-{1-|(5-флуоропентил)-1Н-индазол-3ил|формамидо}-3.5-диметилбутаноат или 5F-ADB/5FMDMB-PINACA, поставено под контрол  на ЗКНВП, включено в Списък  І - Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина  към  НАРЕДБА за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, издадена на основание чл. 3, ал.2 от ЗКНВП.

В хода на разпоредителното заседание, след като обсъди въпросите по чл.248 от НПК, съдът постанови разглеждане на делото по общия ред.

В съдебно заседание по същество,  след приключване на съдебното следствие, представителят на ВПРП поддържа повдигнатото обвинение. Намира, че същото е доказано по несъмнен начин. Предлага на подсъдимия да бъде наложено наказание една година и шест месеца „лишаване от свобода“, изпълнението на което да бъде отложено за срок от три години.

Подсъдимият не дава обяснения на съдебно заседание.

Съдът, като обсъди доказателствата, събрани по делото показанията на разпитаните свидетели, приетата експертиза, и приложения по делото писмен доказателствен материал, намира за установено от фактическа страна следното:

Подс.М.А.М. държал в дома си суха листна маса, съдържаща наркотични вещества. На 24.04.2017г., при обход в гр. В.***, обл. ***, свидетелят В.К. (служител при РУ-В.*** на ОД на МВР-***) дочул разговор между две непознати за него лица. Едното от лицата споделило пред другото, че познава в гр. В.*** човек на име М. с прякор ***, което държи в дома си наркотични вещества. След извършени ОИМ било установено, че именно подсъдимия М.А.М., живущ в гр. В.*** на административен адрес ул. „****" № **, вх. * (вх.*), ет. *, ап. ** е този човек. С цел проверка на получената информация, на 25.04.2017 г. било организирано и проведено претърсване в дома, обитаван от подсъдимия, находящ се на горепосочения адрес в гр. В.***, в което участвали като поемни лица Т.Г. и Й.Д.. При започване на следственото действие, М. отрекъл в дома му да се намират наркотични или други упойващи вещества. В хода на претърсването в помещение находящо се вдясно от кухненското такова, бил открит поставен върху маса черен мъжки портфейл, а в него прозрачен полиетиленов плик със суха зелена листна маса. След като пликът  бил иззет като обект № 5 и предоставен за изследване на вещо лице чрез физикохимическа експертиза било установено че процесната зелена листна маса с нето тегло от 2,64 грама съдържа високорисково наркотично вещество- Метил 2 - {1-| (5-флуоропентил) - 1Н- индазол- 3ил|формамидо} - 3.5 -диметилбутаноат или 5F-ADB/5FMDMB-PINACA, поставено под контрол  на ЗКНВП, включено в Списък  І - Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина  към  НАРЕДБА за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, издадена на основание чл. 3, ал.2 от ЗКНВП.

Изложените фактически положения се подкрепят от следните събрани по делото гласни и писмени доказателства: показанията на свидетеля В.К. и на поемните лица Т.Г. и Й.Д., от приетата по делото физикохимична експертиза, както и от оценения като достоверен, прочетен и приет на основание чл. 283 от НПК писмен доказателствен материал/протокол за претърсване и изземване, фотоалбум, експертно заключение на физикохимична експертиза и др./. Показанията на свидетелите и поемните лица съдът кредитира изцяло, като последователни, логични и непротиворечиви, като няма индиция за заинтересованост на същите от изхода на делото. Същите се подкрепят и от писмените доказателства. От тях се установява времето, мястото на извършване на деянието и авторството му-собствеността на наркотичните вещества, мястото и времето на държането им. От заключението на съдебно-физикохимична експертиза се установява количеството и вида на наркотичните вещества. 

От обективна страна подсъдимият М.А.М. е осъществил състава на престъпление по чл. 354а, ал.3, т.1 от НК, тъй като на 25.04.2017 г. в гр.****обл.*** без надлежно разрешително по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, държал зелена листна маса с тегло 2.64 г, съдържаща високорисково наркотично вещество- Метил-2-{1-|(5-флуоропентил)-1Н-индазол-3ил|формамидо}-3.5-диметилбутаноат или 5F-ADB/5FMDMB-PINACA, поставено под контрол  на ЗКНВП, включено в Списък  І - Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина  към  НАРЕДБА за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, издадена на основание чл. 3, ал.2 от ЗКНВП.

 

 

 

 

Съдът намира за доказано по несъмнен и категоричен начин обвинението спрямо подсъдимия във формата на изпълнителното деяние държане. Горното се потвърждава и от показанията на свидетелите- полицейски служители, показанията на поемните лица, както и от протокола за претърсване и изземване. Всички доказателства са безпротиворечиви и водят до единствения възможен извод, че има престъпление и то е извършено виновно от подсъдимия.

            В обекти № 5 - зелена листна маса с тегло 2.64 г е доказано наличие на Метил-2-{1-|(5-флуоропентил)-1Н-индазол-3ил|формамидо}-3.5-диметилбутаноат или 5F-ADB/5FMDMB-PINACA, което е високорисково наркотично вещество, поставено под контрол  на ЗКНВП, включено в Списък  І - Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина  към  НАРЕДБА за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, издадена на основание чл. 3, ал.2 от ЗКНВП.

С оглед установеното количество тревна маса – 2.64 грама, съдържаща Метил-2-{1-|(5-флуоропентил)-1Н-индазол-3ил|формамидо}-3.5-диметилбутаноат или 5F-ADB/5FMDMB-PINACA високорисково наркотично вещество, поставено под контрол на ЗКНВП, деянието не е маловажен случай по смисъла на НК.

            От субективна страна престъплението е извършено с пряк умисъл. 

 

 

 

При индивидуализация на наложеното наказание на подс. М.А.М. с ЕГН **********,***, български гражданин, с постоянен и настоящ адрес ***, със средно образование, неженен, неосъждан към датата на извършване на престъплението, отчитайки количеството на предмета на престъпление, добрите характеристични данни, младата възраст, липсата на отегчаващи обстоятелства, съдът прие че са налице многобройни смекчаващи отговорността на подсъдимия обстоятелства, поради което му определи под предвидения в закона минимален размер, а именно наказание шест месеца „лишаване от свобода“. Поради тежкото материално положение на подсъдимия - без работа и постоянни доходи и предвид многобройните смекчаващи отговорността му обстоятелства, не му наложи кумулативно предвиденото в чл.354а, ал.3 от НК наказание „глоба“, наред с наказанието “лишаване от свобода“.

Съдът, като взе предвид, че в случая са налице предпоставките за приложението на чл. 66, ал. 1 от НК и че за постигане целите на наказанието и преди всичко за поправянето на осъдения не е наложително да изтърпи наказанието, отложи изпълнението на наложеното наказание “Лишаване от свобода” за срок от три години, считано от влизане на присъдата в сила.

С така определеното наказание съдът счита, че ще се постигнат целите на наказанието, визирани в чл. 36 от НК и ще въздейства предупредително и възпиращо спрямо подсъдимия да не върши престъпления.

На основание чл. 25, ал. 1 вр. чл. 23, ал. 1 от НК, като взе предвид, че подсъдимия е извършил престъпленията, за които е осъден преди да е имало влязла в сила присъда за което и да е от тях, съдът определи общо наказание на подсъдимия М.А.М., по настоящата присъда и по присъда по НОХД№3017/17 г. по описа на ШРС, влязло в сила на 04.01.2018 г. в размер на по-тежкото от наказанията, а именно  шест месецалишаване от свобода.

На основание чл.25, ал.4 вр. с чл.66, ал.1 от НК, отложи изпълнението на наложеното общо наказание “Лишаване от свобода” за срок от три години, считано от влизане на присъдата в сила.

На основание чл. 25, ал. 1 вр. чл. 23, ал.3 вр. с чл.23, ал.1 от НК, съдът присъедини изцяло към така определеното общо наказание шест месецалишаване от свобода, наказанието „глоба“ в размер на 500.00 лв. по присъда по НОХД№3017/17 г. по описа на ШРС, влязло в сила на 04.01.2018 г.

 

 

 

 

На основание чл. 354а, ал.6 от НК, постанови да бъде отнето в полза на Държавата вещественото доказателство по делото остатък от изследваната с физикохимичната експертиза тревна маса, което да бъде унищожено по реда на Наредба за условията и реда за съхраняване и унищожаване на наркотични вещества, растения и прекурсори, както и за вземане на представителни проби от тях.

Съдът, осъди подс.М. да заплати направените по делото разноски по обвинението по което е признат за виновен.

В този смисъл съдът постанови присъдата си.

 

    

Районен съдия: