МОТИВИ на присъда по НОХД № 260/2018 г. по описа на ВПРС

 

 

Срещу подсъдимият В.А.В. с ЕГН **********,***, български гражданин, с постоянен и настоящ адрес ***,  с основно образование, разведен, неосъждан,  за това, че през периода от 01.08.2013 г.  до 08.06.2018 г. в гр.***** обл.***, след като е осъден с решение по гр.д.№1790/2010 г. по описа на ШРС, влязло в сила на 23.08.2010 г. да издържа своите низходящи – Г.В.А. род. на *** г. и Ж.В.А. род. на *** г., съзнателно не изпълнил задължението си в размер на повече от две месечни вноски – осем месечни вноски от по 80.00 лв. -640.00 лв. за детето Г. и осем месечни вноски от по 80.00 лв. -640.00 лв. за детето  Ж. в общ размер 1280.00 лв.,  като деянието е извършено повторно-престъпление по чл.183, ал.4 вр. с ал.1 вр. с чл.28, ал.1 от НК.

Подсъдимият и защитника в разпоредителното заседание по делото заявяват, че ще се възползват от диференцираните процедури по НПК на основание чл.371, т.1 от НПК, като дават  съгласие да не се провежда разпит на свидетелите ****и ****и на вещото лице, а при постановяване на присъдата непосредствено да се ползва съдържанието на протоколите за разпит на всеки от посочените свидетели, приложени по досъдебното производство. Съдът с определение от 27.09.2018 г. одобри изразените съгласия на основание чл.371, т.1 от НПК, като при постановяване на присъдата непосредствено се ползва на протоколите за разпит на свидетел, приложени по досъдебното производство.

В съдебно заседание по същество представителят на ВПРП поддържа повдигнатото обвинение и предлага на съда, да признае подсъдимия за виновен и да му наложи наказание наказание „Пробация”, като предлага на съда да наложи единствено задължителните пробационни мерки - „Задължителна регистрация по настоящ адрес” със срещи с пробационен служител два пъти седмично и „Задължителни срещи с пробационен служител” за срок от 9 месеца. Счита, че целите на наказанието биха могли да бъдат постигнати с такова наказание, т.к подсъдимия към датата на с.з е заплатил дължимите издръжки, предмет на обвинението.

Защитникът на подсъдимия, счита обвинение за доказано по несъмнен начин и предлага на подзащитния му да бъде наложено наказание при условията на чл.55, ал.1, т.2, б.“В“ от НК, като наказанието „Пробация“ да бъде заменено с „глоба“ в минимален размер.  

            В хода на съдебното следствие подсъдимият заявява, че разбира в какво е обвинен и се признава за виновен, наясно е с последиците от проведеното съкратено съдебно следствие и е съгласен с тях. Изплатил е всички дължими суми за издръжка на двете си деца за периода от 01.08.2013 г.  до 08.06.2018 г.  В последната си дума изразява съжаление за извършеното.

Съдът, като обсъди всички доказателства, събрани по делото: показанията на разпитаните свидетели в хода на досъдебното производство и на съдебното следствие и приложения по делото писмен доказателствен материал, намира за установено от фактическа страна следното:  подс.В.В. и П.Б. били съпрузи. От брака си имали родени две деца Г.В.А. род. на *** г. и Ж.В.А. род. на *** г. С решение по гр.д.№840/2007 г. на ШРС бракът между родителите бил прекратен, като родителските права по отношение на двете деца били предоставени на майката, а бащата бил осъден да им заплаща ежемесечна издръжка от по 50.00 лв. за всяка дете. С влязло в сила на 23.08.2010 г. решение постановено по гр.д.№1719/2010 г. на ШРС, определеният размер на издръжката бил увеличен от 50.00 лв. на 80.00 лв. месечно за всяко от децата. Независило, че бил осъден с влязла в сила на 01.06.2011 г. присъда по НОХД№500/2011 г. по описа на ВПРС за престъпление по чл.183, ал.1 от НК, извършено в периода 02.04.2007 г. – 01.09.2010 г., подсъдимия продължил да не заплаща определената с влязлото в сила решение издръжка на двете си деца и през периода 01.08.2013 г. до 08.06.2018 г. Подсъдимият е в работоспособна възраст, през посочения период е работел по трудово правоотношение, няма алиментни задължения към други лица, но въпреки това заплащал нерегулярно издръжката на децата си Г. и Ж.. През този период за тях се е грижила майката, Като е осигурявала средства за задоволяване на жизнените им потребности от храна, облекло, отопление, транспорт и учебни помагала. В хода на досъдебното производство и след внасяне на обвинителния акт в съда, подсъдимия заплатил всички дължими средства за издръжка на двете си деца, предмет на обвинението.

Изложените фактически положения се подкрепят от следните събрани по делото гласни и писмени доказателства: обясненията на подсъдимия, показанията на свидетелите П.Б., ****Б., събраните на съдебното следствие писмени доказателства, както и от оценения като достоверен, прочетен и приет на основание чл. 283 от НПК писмен доказателствен материал.

В подкрепа на приетата за установена фактическа обстановка са свидетелските показания П.Б., ****Б.. С тях се установяват отделни елементи от състава на престъплението – времето на осъществяване, мястото, предмета на посегателство и авторството му. Същите допринасят за изясняване на фактическата обстановка по делото чрез съдържащите се в тях непротиворечиви и взаимнодопълващи се данни за събитията по време и следващи извършването на деянията. Посочените показания са логични, последователни, непротиворечиви, кореспондират както помежду си, така и с останалия оценен като достоверен доказателствен материал, и взаимно се допълват.  съдът не намира основание да счита, същите за заинтересовани от изхода на делото. Освен това кореспондират с обясненията на подсъдимия.

Свидетелските показания се подкрепят и от изслушването на децата по реда на чл.15 от ЗЗДетето.

За изясняване на обстоятелствата относно личността на подсъдимият, имащи значение за отговорността му, допринасят справка за съдимост и декларация за семейно и материално положение и имотно състояние.

От представените писмени доказателства се установи, че подсъдимия е заплатил дължимите суми за издръжка на децата си, една част след повдигане на обвинението, друга, след внасяне на обвинителния акт в съда. Т.к същият не може да се ползва от разпоредбата на чл.183, ал.3 от НК, поради повдигнатото му обвинение за престъпление по чл.183 от НК извършено повторно, заплащането на издръжките се приема от съда като смекчаващо отговорността му обстоятелство.

Съдът като прецени всички доказателства, релевантни за делото съгласно чл.14 от НПК поотделно и в тяхната съвкупност, приема, че с горното деяние подсъдимият е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление от общ характер по чл.183, ал.4 вр. с ал.1 от НК, защото:

- обект на престъплението са обществените отношения, които осигуряват условията за нормалното развитие на подрастващите;

 - от обективна страна подсъдимият, след като е бил осъден и независимо, че е имал  възможност съзнателно не е изплатил задължението си за издръжка на двете си деца в размер на повече от две месечни вноски; продълженото престъпление е осъществено чрез бездействие от страна на подсъдимия. Престъплението е резултатно, като престъпния резултат е отрицателен по своето съдържание – не плащане в размер на две месечни вноски; престъпния резултата настъпва по местоживеене на кредитора, тъй като паричното задължение е носимо.

- престъплението е извършено повторно, т.к подсъдимият е бил вече осъждан за същото престъпление с влязла в сила на 01.06.2011 г., като не са изминали пет години от изтърпяване на наказанието по посочената присъда  /наказанието изтърпяно на  13.01.2012 г./ от началото на периода на осъществяване на деянието по продълженото престъпление, предмет на настоящото производство.

- субект на престъплението са пълнолетно вменяемо лице, осъдено да заплаща издръжка;

- от субективна страна, подсъдимият е извършил деянието с пряк умисъл, знаел е че като не изпълнява своето задължение по изплащане на издръжката, нарушава влязло в сила съдебно решение, съзнавал е общественоопасния характер на деянието, разбирал е това и е желаел настъпването на общественоопасните последици.

            Подсъдимият  В.А.В. с ЕГН **********,***, български гражданин, с постоянен и настоящ адрес ***,  с основно образование, разведен, неосъждан.

Съдът прецени, като смекчаващи, следните обстоятелства от значение за отговорността на подсъдимият: заплащане на дължимите издръжки за процесния период от време, много добрите характеристични данни. Съдът прецени, като отегчаващо, обстоятелство от значение за отговорността на подсъдимия  високия общ размер на неплатените задължения за издръжка. Поради изложеното настоящият състав счете, че не са налице многобройни смекчаващи отговорността му обстоятелства и определи наказанието при превес на смекчаващите такива, а именно наказание „пробация“ и „обществено порицание“.

Като съответни да повлияят поправително и превъзпитателно върху подсъдимия съдът прецени следните ПРОБАЦИОННИ МЕРКИ: „ЗАДЪЛЖИТЕЛНА РЕГИСТРАЦИЯ ПО НАСТОЯЩ АДРЕС” с продължителност ШЕСТ МЕСЕЦА и периодичност два пъти седмично и „ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ПЕРИОДИЧНИ СРЕЩИ С ПРОБАЦИОНЕН СЛУЖИТЕЛс продължителност ШЕСТ МЕСЕЦА.

Така определеното наказание, съдът намира за справедливо и съответстващо на тежестта, обществената опасност и моралната укоримост на престъплението и подходящо да повлияе поправително и превъзпитателно към спазване на законите и добрите нрави от страна на осъдения, освен това съдът счита, че така определеното наказание ще въздейства предупредително върху него и ще му се отнеме възможността да върши и други престъпления, а освен това ще въздейства възпитателно и предупредително върху другите членове на обществото.

            Водим от горното съдът постанови присъдата си.

 

                    

 

РАЙОНЕН   СЪДИЯ: