Р Е Ш Е Н И Е

 

17.10.2018 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .              Година 2018                          Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Великопреславският районен съд                                     четвърти състав

На 17 (седемнадесети) септември                                     Година 2018

 

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Дияна Петрова

 

Секретар Женя Проданова,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Д.Петрова

гражданско дело номер 373 по описа за 2017 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство за съдебна делба във фазата на извършването.

С влязло в сила Решение №12/11.01.2018 г. постановено по настоящото дело ВПРС е допуснал да се извърши делба между С.И.М. с ЕГН ********** с адрес ***, С.И.И. с ЕГН ********** с адрес *** и З.И.Б. с ЕГН ********** *** и настоящ адрес ***, на следния НЕДМИЖИМ ИМОТ  - ДВОРНО МЯСТО с площ 1252 кв.м, ведно с построените в него ДВУЕТАЖНА ЖИЛИЩНА СГРАДА със застроена площ 58 кв.м и СТОПАНСКА ПОСТРОЙКА –РАБОТИЛНИЦА със застроена площ 110 кв.м, съставляващо УПИ ХХІІ-116, кв.11 по плана на ***, с административен адрес ***, при граници на имота: от две страни -улица, УПИ №ХVІІІ-120, УПИ № ХІХ-119 и  УПИ№ХХІ-117, при следните квоти: 1/3 (една трета) ид.ч. за С.И.М., 1/3 (една трета) ид.ч. за С.И.И. и 1/3 (една трета) ид.ч. за З.И.Б..

От събраните по делото доказателства, преценени по отделно и в съвкупност, се установи от фактическа страна следното: До делба при горепосочените делбени квоти за съделителите е допуснат процесният недвижим имот. Видно от заключението на съдебно-техническата експертиза, прието от съда като компетентно и обективно дадено, и неоспорено от страните, допуснатият до делба недвижим имот е неподеляем съобразно квотите на страните и действащата нормативна уредба. Според същото заключение пазарната стойност на процесния недвижим имот се равнява на сума от 7500.00 лв. Нито една от страните по делото не е направила искане за възлагане на имота/оттеглени са претенциите по чл.349, ал.2 от ГПК/ и предвид обстоятелството, че процесния имот не може да бъде възложен в дял на някой от съделителите, то следва да бъде изнесен на публична продан, а страните да се удовлетворят от реализираната при продажбата парична сума. 

Откритото  

 

 

 

 

на  основание  чл.346  от  ГПК  производство  по  сметките  в полза на ищците С.И.М. ЕГН ********** и С.И.И., ЕГН ********** срещу З.И.Б. с ЕГН **********, с правно основание чл. 30, ал. 2 от ЗС е прекратено на осн.232 от ГПК, поради оттгеляне на претенциите. Поради което съдът не дължи произнасяне по тях. Направените разноски в това производство за допусната СТЕ в размер на 100.00 лв., остават за сметка на ищците.

На основание чл.355 от ГПК, страните заплащат разноски съобразно стойността на дяловете им. Видно от приложените по делото вносни бележки за заплатени разноски за възнаграждение на вещото лице по допуснатата СТЕ в размер на 300.00 лв. и за възнаграждение на назначения особен представител на ответника за двете фази на производството по делба в размер на 600.00 лв., се установи, че ищците С.И.М. и С.И.И. са заплатили стойността от приспадащата се част от разноските, които е следвало да се внесат от ответника - З.И.Б., а именно сума от 300.00 лв. Ето защо намира, че този съделител следва да бъде осъден им да заплати на посочената сума, на всеки от ищците по 150.00 лв. Доказателства за извършени други разноски в делбеното производство, които следва да бъдат присъдени съобразно дяловете на всеки от съделителите не са ангажирани от ищците.  

Страните следва да заплатят държавна такса върху стойността на дяловете си, както следва: С.И.М. ЕГН ********** в размер на 100.00 лева, С.И.И., ЕГН ********** в размер на 100.00 лева и  З.И.Б. с ЕГН **********, в размер на 100.00 лева.

Водим от горното, съдът 

 

Р Е Ш И :

 

На основание чл.348 от ГПК ИЗНАСЯ НА ПУБЛИЧНА ПРОДАН следния недвижим имот: ДВОРНО МЯСТО с площ 1252 кв.м, ведно с построените в него ДВУЕТАЖНА ЖИЛИЩНА СГРАДА със застроена площ 58 кв.м и СТОПАНСКА ПОСТРОЙКА – РАБОТИЛНИЦА със застроена площ 110 кв.м, съставляващо УПИ ХХІІ-116, кв.11 по плана на ***, с административен адрес ***, при граници на имота: от две страни -улица, УПИ №ХVІІІ-120, УПИ № ХІХ-119 и  УПИ№ХХІ-117, на стойност 7500.00 лв. /седем хиляди и петстотин лева/.

            След извършване на публичната продан получените суми да се разпределят между съделителите при следните квоти: 1/3 (една трета) ид.ч. за С.И.М. с ЕГН ********** с адрес ***, 1/3 (една трета) ид.ч. за С.И.И. с ЕГН ********** с адрес *** и 1/3 (една трета) ид.ч. за З.И.Б. с ЕГН ********** *** и настоящ адрес ***.

ОСЪЖДА страните да заплатят по сметка на ВПРС държавна такса върху стойността на дяловете си както следва: С.И.М. с ЕГН ********** с адрес *** в размер на 100.00 /сто/ лева, С.И.И. с ЕГН ********** с адрес *** в размер на 100.00 /сто/ лева и З.И.Б. с ЕГН ********** *** и настоящ адрес *** в размер на 100.00 /сто/ лева.

ОСЪЖДА З.И.Б. с ЕГН ********** *** и настоящ адрес *** да заплати на С.И.М. с ЕГН ********** с адрес *** сумата от 150.00 лв. /сто и петдесет лева/, представляваща стойността на приспадащата се част от разноските, заплатени от този ищец, които е следвало да се заплатят от ответника.

ОСЪЖДА З.И.Б. с ЕГН ********** *** и настоящ адрес *** да заплати на С.И.И. с ЕГН ********** с адрес *** сумата от 150.00 лв. /сто и петдесет лева/, представляваща стойността на приспадащата се част от разноските, заплатени от този ищец, които е следвало да се заплатят от ответника.

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Шуменски окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                                             Районен съдия: