Р Е Ш Е Н И Е

 

17.10.2018 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                               Година 2018                     Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Великопреславският районен съд                                     четвърти състав

На 11 (единадесети) септември                                         Година 2018

 

В публично съдебно заседание, в следния състав:

 

Председател Дияна Петрова

 

Секретар Женя Проданова,

Прокурор Калоян Вълков,

като разгледа докладваното от съдия Д.Петрова

гражданско дело номер 646 по описа за 2018 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство по чл.19, ал.1 от ЗГР.

Депозирана е молба В.Р.Й. и Г.Х.О. и двамата с настоящ адрес ***, като родители и законни представители на малолетното дете Д.Г.Х. с ЕГН **********, молба с правно основание чл. 19, ал. 1 ЗГР за допускане промяна на собственото  име на детето от „Д.” на „Г.”, основана на твърдения за наличие на важни обстоятелства, налагащи исканата промяна.

Заинтересованата страна - О.Ш. редовно призована не изпраща представител.  Депозира писмен отговор, в който счита молбата за основателна.

Заинтересованата страна - О.В.П. редовно призована не изпраща представител. 

Великопреславска районна прокуратура, редовно призована, чрез процесуалния си представител заявява, че молбата е основателна и следва да бъде уважена.

Заинтересованата страна - ДСП гр.***, редовно призовани не изпращат представител.

Явява се началник – отдел „Закрила на детето“ при Д“СП“-***, който изразява становище че изцяло ще е в интерес на детето да се допусне исканата промяна на собственото име на детето.

Съдът, въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства преценени поотделно и в тяхната съвкупност, прие за установено от фактическа и правна страна следното:

Видно от представеното по делото Удостоверение за раждане, издадено въз основа на Акт за раждане №0493/13.04.2011г., детето произхожда от молителите и е с имена Д.Г.Х..  От приложените копие от удостоверение за раждане на бащата, лични карти е видно какви са трите имена на родителите. От разпита на свидетелите  Асенова и Й., както и от мнението на социалния работник се установи желанието на родителите и причината за исканата промяна.

В случая не се твърди, а не се и установява по делото собственото име на малолетното дете е осмиващо, опозоряващо и обществено неприемливо, с оглед на което произнасянето на настоящия съдебен състав е ограничено до това налице ли са "важни" обстоятелства, които да обуславят допускане на исканата промяна, което е предмет на установяване и доказване в настоящото съдебно производство. В закона не са посочени какви обстоятелства следва да се преценяват като "важни", за да са основание за промяна на името, т.е. липсва легална дефиниция на това понятие. Законодателят е предоставил на съда във всеки конкретен случай да преценява, дали изложените пред него доводи за направеното искане за промяна на име представляват "важни" такива по смисъла на закона. В тази връзка следва да се съобразят и решенията на ВКС по чл. 290 от ГПК и с които се цели преодоляване на противоречивата практика на съдилищата и точното прилагане на закона по отношение на това какво се влага под "важни обстоятелства" по смисъла на чл. 19, ал. 1 от ЗГР. В решение № 346/25.11.2011 г. по гр. дело № 1387/2010 г. на ІІІ ГО на ВКС, решение № 680 от 11.01.2011 г. по гр. дело № 1164/2009 г. на ІV ГО на ВКС и решение № 507 от 22.10.2010 г. по гр. дело № 227/2010 г. на ІІІ ГО на ВКС, изрично е посочено, че значимостта на обстоятелствата следва да се преценяват в контекста на всеки отделен случай, като се имат предвид основните принципи на гражданското право и обществения морал, важни по смисъла на чл. 19, ал. 1 от ЗГР.

Според чл. 19, ал. 1 и ал.2 от ЗГР промяната на собствено, бащино или фамилно име се допуска от съда въз основа на писмена молба на заинтересувания, когато то е осмиващо, опозоряващо или обществено неприемливо, както и в случаите, когато важни обстоятелства налагат това. Името представлява постоянно словесно обозначение на физическото лице, което служи за неговата индивидуализация, идентификация и отличаване от останалите физически лица, поради което законът допуска да бъде променяно само по изключение, при наличие на някоя от посочените по - горе предпоставки, каквато в случая съдът намира, че е налице. Името е призвано да обезпечи и определени обществени функции, в т.ч. и да индивидуализира личността при участието й в социалния живот. Правото на име е субективно, лично, неотчуждимо и неотменимо право от категорията на естествените, свързано с определен гражданскоправен субект. Законодателят определя името като съставно, състоящо се от три части - собствено, бащино и фамилно, като всяка от тези части се използва при различни условия на социално общуване. В тази връзка и законът установява различни критерии за формиране на различните части на името - пълна свобода при подбора на собственото име, през вариантите за фамилно име, до стриктно указани правила за съдържанието на бащиното име. Собственото име на всяко лице се избира от родителите му и се съобщава писмено на длъжностното лице по гражданското състояние при съставяне на акта за раждане".

От събраните по делото писмени доказателства, се установява, че в обществото, при условията на ежедневното му социално общуване, детето в живота си и в контактите е известно със собствено име "Г.". Това собствено име е избраното и от родителите на детето като в бъдеще ще среща затруднения в общуването и реализацията си в обществото от това, че е с различно име от това което всички знаят и с което го наричат. С оглед горното, може да се направи извод, че детето, търпи неудобство от факта, че в регистрите за населението и в обществото, при условията на социално общуване, включително и в училище, е индивидуализиран с различно собствено име. Като се има предвид че името е и право на лицето, призвано да отстоява неговата индивидуалност, като то следва да бъде използвано реално за идентифициране на лицето, както в семейството, така и при социалните му контакти извън рамките на последното, където именно намира приложение, както и от доказаното по безспорен начин, че детето в действителност се идентифицира под собствено име "Г.", а не със сегашното си собствено име "Д.", съдът прави извод, че са налице "важни обстоятелства" по смисъла на чл. 19 от ЗГР обуславящи промяна на собственото име на детето.

Предвид изложеното съдът, намира  че  са  налице важни обстоятелства по смисъла на чл.19 ал.1 от ЗГР, поради и което молбата се явява основателна.

Водим от горното, съдът 

 

Р     Е    Ш    И  :

 

ДОПУСКА на основание чл.19, ал.1 от Закона за гражданската регистрация промяна в собственото име на  Д.Г.Х. роден на *** *** с ЕГН **********, представляван от законните си представители – родители - В.Р.Й. с ЕГН ********** и Г.Х.О. с ЕГН **********, всички с постоянен адрес гр.Велики съставен от длъжностното лице по гражданско състояние на О.Ш. от Д.Г.Х. на Г.Г.Х..  

Решението може да се обжалва с въззивна жалба пред Окръжен съд – гр.*** в двуседмичен  срок от връчване на съобщението на страните.

След влизане на решението в сила препис от същото да се изпрати на длъжностното лице по гражданско състояние при О.Ш. и О.В.П. за сведение и изпълнение на процедурата по чл. 75, ал.1 от ЗГР.

 

                                                                                             Районен съдия: