Р Е Ш Е Н И Е

 

26.10.2018 год.

 

Номер 82                                        Година 2018                            Град Велики Преслав

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

Районен съд – Велики Преслав                                                              трети състав

На 25 (двадесет и пети) септември                                                        Година 2018

В публично съдебно заседание, в следния състав:

          Председател Стоян Момов

Секретар Марияна Василева,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Момов

АНД номер 82 по описа за 2018 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

            Производство по чл. 59 и сл. от ЗАНН, образувано въз основа на жалба, подадена от „***“ ЕООД с. ***, обл. Шумен, представлявано от Х. Ш. Х. срещу наказателно постановление № 292/2017/09.02.2018 г., издадено от Заместник-началника на Митница Варна.

            В жалбата се излага, че наказателното постановление е незаконосъобразно. В съдебно заседание, пълномощникът на жалбоподателя излага доводите си в тази насока, като сочи, че не е налице осъществяване на състава на административното нарушение както от обективна, така и от субективна страна. Твърди, че процесните цигари били собственост на ЕТ „***“ с. ***, който търговец притежавал разрешение за търговия с тютюневи изделия. Поради това, неправилно била ангажирана отговорността на дружеството, представлявано от същия собственик на едноличния търговец, осъществяващи търговска дейност на един и същ адрес. Предвид изложеното, се иска наказателното постановление да бъде отменено изцяло като неправилно.

            В съдебно заседание, пълномощникът на жалбоподателя поддържа доводите и искането в жалбата.

            Процесуалният представител на въззиваемата страна – Агенция „Митници” – Митница гр. Варна счита, че атакуваното наказателно постановление е законосъобразно и правилно, и моли съда същото да бъде потвърдено.

            Видно от материалите по приложената по делото административнонаказателна преписка № 292/2017 г. по описа на Митница Варна, на 03.11.2017 г., служители на Агенция „Митници” извършили проверка в кафе-аперитив, намиращ се в с. ***, обл. Шумен, ул. „***“ № **, стопанисван от „***“ ЕООД с. ***. Проверката била извършена във връзка с подадено от търговеца заявление за издаване на разрешение за търговия с тютюневи изделия. В хода на проверката се установило наличие на тютюневи изделия, разположени на рекламен стелаж, както и в две пластмасови чекмеджета, разположени зад бар-плота на заведението. Открити били общо 148 броя кутии с цигари с филтър от различни марки, облепени с български акцизни бандероли. При проверката, митническите служители съставили протокол за извършена проверка № 17BG2000A039373/03.11.2017 г. и опис към него на иззетите акцизни стоки. На 08.11.2017 г., в присъствието на законния представител на търговеца-жалбоподател бил съставен и протокол за извършена проверка № 17BG2000A039933/08.11.2017 г., който удостоверява премахването на лепенката на чувала, в който, на 03.11.2017 г. били поставени и запечатани тютюневите изделия, след което същите били подробно описани в опис от същата дата.

            На 15.12.2017 г., А.Н.А. – Главен инспектор в Агенция „Митници” гр. Варна, съставил акт за установяване на административно нарушение № 260/15.12.2017 г. срещу „***“ ЕООД с ЕИК ***, с. ***, обл. Шумен, представлявано от Х. Ш. Х., за това, че „на 03.11.2017 г., в с. ***, обл. Шумен, съхранява в търговски обект акцизни стоки – 148 броя кутии с цигари, облепени с български акцизни бандероли, подробно описани, без разрешение за продажба на тютюневи изделия – нарушение по чл. 100а от ЗАДС.“. Актът е връчен лично на законния представител на нарушителя на 15.12.2017 г. и е подписан от него без възражения, като заявил, че ще подаде такива.

            Въз основа на акта е издадено наказателно постановление № 292/2017/2018 г. от 09.02.2018 г. на Заместник-началника на Митница Варна. Със същото, на „***“ ЕООД с. *** е наложена имуществена санкция в размер на 2000 лв., на осн. чл. 108а, ал. 1 от ЗАДС за административно нарушение по чл. 100а от същия закон. А именно за това, че „На 03.11.2017 г. в с. ***, обл. Шумен, съхранявал акцизни стоки: общо 148 бр. кутии с цигари, облепени с валидни български бандероли (подробно описани в НП) без търговецът да притежава за този обект, към момента на проверката, разрешение за продажба на тютюневи изделия, което било установено на 03.11.2017 година. Освен това, на основание чл. 124, ал. 1 от ЗАДС, било постановено отнемане в полза на държавата на стоките, предмет на нарушението – общо 148 броя кутии с цигари, както и на основание чл. 124а, ал. 1 от ЗАДС, на търговеца било наложено административно наказание „Лишаване от право да упражнява търговска дейност” в обекта, където е установено нарушението: кафе-аперитив, намиращ се в с. ***, обл. Шумен, ул. „***“ № **, за срок от един месец.

            Съдът, като обсъди материалите по приложената административнонаказателна преписка и събраните по нея, и в хода на съдебното производство гласни и писмени доказателства – свидетелските показания на А.А. (актосъставител), В.П. и М.Ж. (свидетели по акта), Ш.Ш.и А.Н., материалите по АНП № 292/2017 г. на Митница Варна, прецени ги поотделно и в тяхната съвкупност, установи от фактическа страна следното:

            На 03.11.2017 г. служители на Агенция „Митници”, ТМУ – Варна извършили проверка за осъществяване на контрол относно извършване на дейности с акцизни стоки в търговски обект – кафе-аперитив, находящ се в с. ***, обл. Шумен, ул. „***“ № **, стопанисван от „***“ ЕООД с. ***. Митническите служители констатирали, описали и иззели находящи се в обекта акцизни стоки – цигари, описани в материалите по преписката. На същите било служебно известно, че едноличният собственик на капитала на проверявания търговец – Х. Ш. Х. регистрирал отпреди и едноличен търговец „***“ с. ***, дейността на който ЕТ била осъществявана в същото питейно заведение, находящо се на същия адрес, включваща и търговия с тютюневи изделия въз основа на издадено разрешение за това. На контролните органи били известни и установените в настоящото производство обстоятелства, че на 24.10.2017 г. едноличният търговец върнал разрешението на издателя му, преди издаването и връчването на такова, на „***“ ЕООД с. ***.

            При така установените фактически положения, съдът намира от правна страна следното:

            По допустимостта на жалбата: последната е подадена от надлежно лице, имащо качеството на нарушител в законоустановения 7-дневен срок – наказателното постановление е връчено на 14.02.2018 г., а жалбата срещу него е депозирана пред Митница Варна на 23.02.2018 г. (по пощата – на 21.02.2018 г.). Ето защо, същата е допустима.

            Относно основателността на жалбата:

            Актът за установяване на административно нарушение и наказателното постановление са съставени от компетентни органи по смисъла на чл. 128, ал. 2 от ЗАДС, вкл. съгласно приложената в препис по преписката заповед № ЗАМ-555/32-127892/11.05.2017 г. на Директора на Агенция „Митници”. При съставянето на акта и издаването на наказателното постановление са спазени сроковете по чл. 34, ал. 2 от ЗАНН и не са допуснати съществени нарушения на административнонаказателнопроцесуалните правила, които да налагат отмяна на последното. Наказващият орган е спазил задължението си по чл. 52, ал. 4 от ЗАНН за преценка на възраженията и представените по тях доказателства.

            Установи се по делото, че Х. Ш. Х. регистрирал едноличен търговец „***“ с. ***, като част от търговската си дейност стопанисвал питейно заведение, находящо се в с. ***, ул. „***“ № **. На едноличния търговец от Агенция „Митници“ било издадено разрешение за търговия с тютюневи изделия в посочения търговски обект. Доказа се, че на 24.10.2017 г. същият върнал разрешението поради „смяна на фирмата“. Именно във връзка с подадено заявление от „***“ ЕООД с. *** със законен представител Х. Х. била извършена процесната проверка и в търговския обект били открити тютюневите изделия. Съгласно разпоредбата на чл. 100а, ал. 1 от ЗАДС, се забранява продажбата, съхранението и предлагането на тютюневи изделия от търговци, които не притежават разрешение за продажба на тютюневи изделия. По делото не се спори, че едноличното дружество не притежава такова разрешение. Прави се възражение, че не била установена собствеността върху процесните цигари, тъй като те били придобити от едноличния търговец. Това обстоятелство е ирелевантно, тъй като без значение за административнонаказателната отговорност е правото на собственост върху акцизните стоки при установено тяхно съхранение. Жалбоподателят пряко нарушил забраната на цитирания текст, съхранявайки тютюневите изделия в търговския обект, в който независимо от обстоятелството, че стопанисвал едновременно регистрирани от него отделни търговци, макар и в процедура по издаване на разрешение за продажба. Към 03.11.2017 г. нито ЕТ „***“ с. ***, нито „***“ ЕООД с. *** са притежавали и са били носители на такова разрешение и никой от търговците не е имал право да съхранява цигарите.

Предвид горното, съдът намира, че е налице извършено от страна на жалбоподателя от обективна и субективна страна административно нарушение по чл. 100а, ал. 1 от ЗАДС.

            С оглед гореизложеното, съдът приема, че правилно административнонаказващият орган е ангажирал административнонаказателната отговорност на жалбоподателя за извършеното нарушение.

            Наложеното на жалбоподателя наказание „Имуществена санкция” съответства на минималния размер, определен в нормата на чл. 108а, ал. 1 от ЗАДС. Наказанието е съобразено с действащата редакция на цитираните разпоредби от Закона за акцизите и данъчните складове към датата на извършване на нарушението.

            Правилно е приложена от наказващия орган и нормата на чл. 124, ал. 1 от ЗАДС, според която в случаите на нарушения по чл. 108а от ЗАДС, стокитепредмет на нарушението, се отнемат в полза на държавата, независимо от това чия собственост са.

            В съответствие с разпоредбата на чл. 124а, ал. 1 от ЗАДС, на жалбоподателя е наложено административно наказание лишаване от право да упражнява търговска дейност в обекта, където е установено нарушението за срок от един месец.

            С оглед гореизложеното, съдът счита, че процесното наказателно постановление № 292/2017/2018 г. от 09.02.2018 г. на Заместник-началника на Митница Варна е правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено изцяло.

            Водим от горното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, съдът

 

Р     Е     Ш     И :

 

            ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление № 292/2017/2018 г. от 09.02.2018 г., издадено от В.Л.К. – Заместник-началник на Митница Варна, въз основа на акт за установяване на административно нарушение № 260/15.12.2017 г., съставен от А.Н.А. – главен митнически инспектор в Агенция „Митници” гр. Варна, с което на „***“ ЕООД с ЕИК ***, със седалище:***, адрес на управление:***, представлявано от Х. Ш. Х., за нарушение на чл. 100а от Закона за акцизите и данъчните складове (ред. ДВ, бр. 58 от 18.07.2017 г., в сила от 18.07.2017 г.), извършено на 03.11.2017 г. и на основание чл. 108а, ал. 1 от ЗАДС, е наложено административно наказание „Имуществена санкция” в размер на 2000 лв. (две хиляди лева); на основание чл. 124, ал. 1 от ЗАДС, е постановено отнемане в полза на държавата на 148 броя кутии цигари, облепени с валидни български бандероли и на основание чл. 124а, ал. 1 от ЗАДС, по отношение на „***“ ЕООД с. *** е постановено „Лишаване от право да упражнява търговска дейност“ в обекта, където е установено нарушението – кафе-аперитив, находящ се в с. ***, обл. Шумен, ул. „***“ № 14, за срок от един месец.

            На основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, решението може да се обжалва с касационна жалба, пред Административен съд гр. Шумен, в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, по реда на глава XII от Административнопроцесуалния кодекс, на касационните основания, предвидени в НПК.

 

 

                                                                                                     Районен съдия: