П  Р  И  С  Ъ  Д  А

 

 

Номер 29                                        Година 2018                 Град Велики ***

 

 

В   И М Е Т О   НА   Н А Р О Д А

 

Велико***ският районен съд                              четвърти състав

На 25 (двадесет и пети) октомври                                 Година 2018

 

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Дияна Петрова

                                               Съдебни заседатели:  А.А.

     Е.И.

                                                                                             

Секретар Женя Проданова,

Прокурор Каролина Калева-Параскевова,

като разгледа докладваното от съдия Д.Петрова

наказателно дело от общ характер номер 405 по описа за 2017 година,

 

П  Р  И  С  Ъ  Д  И :

 

            ПРИЗНАВА подсъдимия Е.А.М. с ЕГН ********** роден  в гр.Велики ***, обл.Шумен, български гражданин, с адрес ***, със средно образование, женен, неосъждан,           ЗА ВИНОВЕН в това, че на 13.09.2016  г. в гр.***, обл.Шумен, се заканил с убийство на Ш.Р.Ш. *** и това заканване е възбудило основателен страх за осъществяването му,  поради което и на основание чл.144, ал.3 във вр. с ал.1 от НК и чл.54 от НК, ГО  ОСЪЖДА  на ТРИ МЕСЕЦА“Лишаване от свобода“.

            На основание чл. 66, ал. 1 от НК, ОТЛАГА ИЗПЪЛНЕНИЕТО на наложеното наказание “Лишаване от свобода” за срок от  ТРИ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в сила.

            ОСЪЖДА подсъдимия Е.А.М. с ЕГН ********** роден  в гр.Велики ***, обл.Шумен, български гражданин, с адрес *** да заплати на Ш.Р.Ш.,  с ЕГН **********, адрес *** сумата от 750.00 (седемстотин и петдесет) лева като уважен граждански иск представляваща обезщетение за причинените му неимуществени вреди от престъплението по чл.144, ал.3 във вр. с ал.1 от НК, ведно със законната лихва, считано от 13.09.2016г. до окончателното изплащане на сумата.

            ОТХВЪРЛЯ гражданския иск, предявен от Ш.Р.Ш.,  с ЕГН **********, адрес *** за причинените му неимуществени вреди от престъплението по чл.144, ал.3 във вр. с ал.1 от НК срещу подсъдимия Е.А.М. с ЕГН ********** роден  в гр.Велики ***, обл.Шумен, български гражданин, с адрес *** в останалата му част до пълния предявен размер като неоснователен и недоказан.

            На основание чл. 189, ал. 3 от НПК, ОСЪЖДА подсъдимия Е.А.М. с ЕГН ********** роден  в гр.Велики ***, обл.Шумен, български гражданин, с адрес ***, да заплати на гражданския ищец Ш.Р.Ш., с ЕГН **********, адрес ***, направените от последния разноски по делото, съобразно уважения размер на гражданския иск в размер на 400.00 лв. (четиристотин.лева).

            На основание чл.2 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК вр. чл. 190, ал. 2 от НПК, ОСЪЖДА подсъдимия Е.А.М. с ЕГН ********** роден  в гр.Велики ***, обл.Шумен, български гражданин, с адрес ***, да заплати държавна такса върху уважения размер на гражданския иск в размер на  50.00 (петдесет) лева.

            Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок от днес пред Окръжен съд град Шумен.

 

                                                  

 

Районен съдия:

 

 

 

Съдебни заседатели: 1.ххххххххххх

 

 

    2.ххххххххххх