П  Р  И  С  Ъ  Д  А

 

Номер 26. . . . . . . . . . .                      Година 2018              Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   НА   Н А Р О Д А

 

Великопреславският районен съд                                 четвърти състав

На 15 (петнадесети) октомври                                         Година 2018

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Дияна Петрова

                                                                    Съдебни заседатели: П.К.Т.Д.

 

Секретар Женя Проданова,

Прокурор Каролина Калева - Параскевова,

като разгледа докладваното от съдия Д.Петрова

наказателно дело от общ характер номер 62 по описа за 2018 година,

 

П  Р  И  С  Ъ  Д  И :

 

            ПРИЗНАВА подсъдимия С.А.С. с ЕГН **********,***, български гражданин, с постоянен и настоящ адрес ***, със средно образование, женен, неосъждан, ЗА ВИНОВЕН в това, че на 27.04.2016 г. в близост до язовир, край с.***, общ.***, обл.***, причинил на Р.Я.А. с ЕГН ********** ***, средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на челюст и избиване на зъб, без който се затруднява дъвченето и говора, поради което и на основание чл.129, ал.1 и ал.2 от НК и чл.54, ал.1 от НК, ГО ОСЪЖДА  на  ТРИ МЕСЕЦА“ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”.

            На основание чл. 66, ал. 1 от НК, ОТЛАГА ИЗПЪЛНЕНИЕТО на наложеното наказание “Лишаване от свобода” за срок от ТРИ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в сила.

ОСЪЖДА подсъдимия С.А.С. с ЕГН **********,*** да заплати на Р.Я.А. с ЕГН ********** с адрес ***, сумата от 8 000.00 /осем хиляди/ лева, като уважен граждански иск за причинените му неимуществени вреди и сумата от 1710.00 /хиляда седемстотин и десет/ лева, като уважен граждански иск за причинените му имуществени вреди от престъплението по чл.129, ал.1 и ал.2 от НК, ведно със законната лихва, върху всяка от главниците, считано от 27.04.2016 г. до окончателното изплащане на сумата.

            На основание чл. 2 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК вр. чл. 190, ал. 2 от НПК, ОСЪЖДА подсъдимия С.А.С. с ЕГН **********, да заплати държавна такса върху уважения размер на гражданските искове в общ размер на  388.40  лв. /триста осемдесет и осем лева и четиридесет стотинки/

            На основание чл. 189, ал. 3 от НПК, ОСЪЖДА подсъдимия С.А.С. с ЕГН **********, да заплати сума в размер на 1337.06 лева, в полза на държавата по сметка на ВПРС представляваща направените по делото разноски по обвинението, по което е признат за виновен.

На основание чл. 189, ал. 3 от НПК, ОСЪЖДА подсъдимия С.А.С. с ЕГН **********, да заплати на гражданския ищец и частен обвинител Р.Я.А. с ЕГН **********, направените от последния разноски по делото в размер на 1200.00 лв.

            Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок от днес пред Окръжен съд град ***.

Районен съдия:

 

Съдебни заседатели:1.

 

                                      2.