МОТИВИ на присъда по НОХД № 157/2018 г. по описа на ВПРС

 

Срещу подсъдимият З.Х.Х. – роден на *** ***, български гражданин, с постоянен адрес ***, неграмотен, неженен, с ЕГН **********, неосъждан, еповдигнато обвинение за това, че на 18.02.2018 г.  в с.***, общ.***, обл.*** и в с.***, общ.***, обл.***,  управлявал моторно превозно средствомотопед марка ***с рег.№*** с неустановена собственост, с концентрация на алкохол в кръвта над 1.2 на хиляда – 1.40 на хиляда, установено по надлежния ред с химическа експертиза-престъпление по чл.343б, ал.1 от НК.

В разпоредителното заседание по делото подсъдимия и защитника заявяват, че ще се възползват от диференцираните процедури по НПК на основание чл.371, т.1 от НПК, като дават  съгласие да не се провежда разпит на вещото лице, а при постановяване на присъдата непосредствено да се ползва съдържанието на експертното заключение от досъдебното производство. Съдът с определение от 11.06.2018 г. одобри изразените съгласия на основание чл.371, т.1 от НПК, за приемане на заключението на химическата експертиза обективирано в Протокол №288 от 20.02.2018г., изготвена в досъдебното производство, като при постановяване на присъдата непосредствено се ползва заключението.

В съдебното заседание по същество представителят на ВПРП поддържа повдигнатото обвинение и предлага на съда, да признае подсъдимия за виновен и да му наложи наказания една година „Лишаване от свобода”, изпълнението на което на осн.чл.66, ал.1 от НК да бъде отложено за срок от три години и „глоба“ в размер на 300.00 лв. Счита, че целите на наказанието ще бъдат постигнати с тези наказания.

Защитникът на подсъдимия, счита обвинение за доказано по несъмнен начин само по отношение на управление на мотопеда след употреба на алкохол в концентрация 1.40 на хиляда на 18.02.2018 г. в с.*** и то на кратко разстояние, поради повреда в МПС. Твърди, че от там подсъдимият пеш е стигнал до с.***. Поради което, предвид ниската обществена опасност на деянието и дееца, предлага на подзащитния му да бъде наложено наказание при условията на чл.55 от НК в минимален размер на наказанието „лишаване от свобода“ и да не му бъде налагано кумулативно предвиденото наред с него наказание  „глоба“.  

            В хода на съдебното следствие подсъдимият заявява, че разбира в какво е обвинен и дава обяснения в своя защита. Признава че е управлявал МПС след употреба на алкохол на 18.02.2018 г. в  с.*** на кратко разстояние, след което го е бутал до с.***, където поради неравности по пътя е загубил равновесие и паднал заедно с мотопеда на земята.  

Съдът, като обсъди всички доказателства, събрани по делото: показанията на разпитаните свидетели в хода на съдебното следствие, експертното заключение и приложения по делото писмен доказателствен материал, намира за установено от фактическа страна следното:  На 17.02.2018 г. подс. З.Х. *** отишъл заедно със съжителката си св.Р.А. на гости в дома на своя брат *** в същото населено място. Там подсъдимият употребил алкохол, около 30 гр. ракия. Около 22,00 часа той, заедно със св.С.А.-негова племенница/дъщеря на брат му/, решили да отидат до комплекс "***" с.***. Двамата се придвижили до комплекса в с.*** с мотопед марка *** с рег.№***, червен на цвят, който се управлявал от подс. Х.. След като пристигнали, в питейното заведение на комплекса, всеки от тях - подсъдимия и св.А. употребили по 50 гр. ракия и по около 1 литър бира. След 01.30 часа на 18.02.2018 г. двамата решили да се прибират. Въпреки че подс.Х. бил повлиян от алкохола, той се качил на ползвания от него мотопед марка *** с рег.№*** и го привел в движение. Зад него била седнала А. и двамата с мотопеда се отправили към ***. В ***около 02,00 часа по ул."***", в близост до дом № 24, в посока центъра на селото, подсъдимия изгубил контрол над управляваното от него МПС, при което претърпял пътно-транспортно произшествие. По време на същото той получил наранявания и бил транспортиран до МБАЛ - *** за оказване на медицинска помощ. Там пристигнал служител на РУ-***, който извършил проверка на З.Х. и издал талон за медицинско изследване за наличие на алкохол в кръвта му № 0014218. Подсъдимият бил освидетелстван и му била взета кръвна проба в 03,55 часа. Пробата била изпратена за химическо изследване в МБАЛ „Света Анна" гр.*** за установяване наличието на алкохол в кръвта му. На мястото на инцидента пристигнал полицейски екип и бил изготвен констативен протокол за ПТП с пострадали лица № 9/18.02.2018г. , както и рапорт М.В.-***. При проведената химическа експертиза на пробата кръв, взета от З.Х.Х. се установило наличие  на етилов алкохол в нея в размер на 1,40 на хиляда. 

Изложените фактически положения се подкрепят от следните събрани по делото гласни и писмени доказателства: част от обясненията на подсъдимия, показанията на свидетелите М.В., П.И., Ю.Б., В.Д., част от показанията на С.А. и приобщените по реда на чл.281 от НПК показания на св.Р.А., събраните на съдебното следствие писмени доказателства-химическа експертиза, протокол за ПТП, АУАН, медицински документи, както и от оценения като достоверен, прочетен и приет на основание чл. 283 от НПК писмен доказателствен материал.

В подкрепа на приетата за установена фактическа обстановка са свидетелските показания М.В., П.И., Ю.Б., В.Д. част от показанията на С.А. и приобщените по реда на чл.281 от НПК показания на св.Р.А.. С тях се установяват отделни елементи от състава на престъплението – времето на осъществяване, мястото, предмета на посегателство и авторството му. Същите допринасят за изясняване на фактическата обстановка по делото чрез съдържащите се в тях непротиворечиви и взаимнодопълващи се данни за събитията по време и следващи извършването на деянията. Посочените показания са логични, последователни, непротиворечиви, кореспондират както помежду си, така и с останалия оценен като достоверен доказателствен материал, и взаимно се допълват.  Показанията на свидетелите установяват освен, че подсъдимия е управлявал мотопеда след употреба на алкохол, както в с.***, така и в с.***, което кореспондира изцяло със заключението на химическата експертиза.

Показанията на свидетелката С.А., съдът кредитира в частта им, в която обяснява как заедно с подсъдимия се придвижили до комплекс“***“, където употребили алкохол и че подсъдимия е управлявал мотопеда, с който са се придвижвали след като е употребил алкохол в комплекса. В тази им част показанията й се подкрепят от кредитираните показания на свидетелите и писмените доказателства. Съдът не дава вяра на показанията на свидетелката А., в частта им, в която отрича подсъдимия да е употребил алкохол в дома на баща й, преди да отпътуват за с.*** и в частта, в която посочва че подсъдимия е управлявал за кратък период от време и на кратно разстояние мотопеда, поради неизправност, след което го е бутал до с.*** и поради неравности на пътя е паднал, заедно с МПС.  В тази им част показанията й са изолирани и съдът ги приема за заинтересовани от изхода на делото, предвид роднинските й отношения с подсъдимия.

Съдът дава вяра на  обясненията на подсъдимия, в частта им, в която обяснява,че заедно с А. са се придвижили с мотопед до комплекс *** и че той е управлявал мотопеда, че там е употребил алкохол и че след това е управлявал мотопеда отново. В останалата им част ги приема за изцяло защитни. Не се подкрепи с доказателства лансираната от подсъдимия и св.А.-негова племенница, теза че подсъдимият е бутал мотопеда до с.*** и се е препънал и паднал заедно с него.

От показанията на св.И. се установи, че подсъдимия и А. са си тръгнали от комплекс *** около 02.00 часа на 18.02.2018 г. с мотопеда, който подс. е управлявал, а св.А. е седяла зад него. Двамата видимо повлияни от изпития алкохол са потеглили към с.***. От показанията на св.Р.А. се установи, че подсъдимия се е прибрал в с.*** в 02.30 часа с кръв по лицето. Видно от талон за медицинско изследване №0014218, същият е връчен на подсъдимия на 18.02.2018 г. в 03.45 часа в МБАЛ *** и в 03.50 часа е взета кръвната проба. Разстоянието от с.*** до с.*** е 5.1 km, поради което съдът счита,          че противоречи на каквато и да е логика подсъдимият, заедно със св.А. и то бутайки мотопеда от с.*** в 02.00 часа на 18.02.2018 г. да е успял да стигне до дома си в с.*** в 02.30 часа, след което и до МБАЛ *** в 03.30 часа дори и със специализирания автомобил на спешна помощ.  Като се има предвид, че подсъдимия в началото на с.***  е паднал на земята, заедно с мотопеда, наранил се е, след което е станал, прибрал се в дома си и едва тогава св.Р.А. е подала сигнал на тел.112 за спешна медицинска помощ.

За изясняване на обстоятелствата относно личността на подсъдимият, имащи значение за отговорността му, допринасят справка за съдимост и декларация за семейно и материално положение и имотно състояние.

Съдът като прецени всички доказателства, релевантни за делото съгласно чл.14 от НПК поотделно и в тяхната съвкупност, приема, че с горното деяние подсъдимия е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление от общ характер, наказуемо по чл.343б ал.1 от НК, защото:

 * обект на престъплението са обществените отношения свързани с безопасността на движението по пътищата;

 * от обективна страна подсъдимият е извършил фактически действия по "управление на мотопеда", което съгласно константната практика на Върховния съд е "всяка една манипулация и боравене с уредите, приборите и механизмите му";

 - от събраните по делото доказателства, безспорно се установява по надлежния ред/химическа експертиза/, че е управлявал МПС-мотопед с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда;

 * субект на престъплението е пълнолетно вменяемо лице;

 * от субективна страна престъплението е извършено от подсъдимия с пряк умисъл - той е съзнавал обществено опасния характер на деянието и е целял настъпването на обществено-опасните последици.

Като причина за извършване на престъплението следва да се отбележи несъобразяването и незачитането на правилата за безопасност на движението по пътищата.

            Подсъдимият  З.Х.Х. – роден на *** ***, български гражданин, с постоянен адрес ***, неграмотен, неженен, с ЕГН **********, неосъждан.

Съдът прецени, като смекчаващи, следните обстоятелства от значение за отговорността на подсъдимият: чисто съдебно минало, добрите характеристични данни, ниското съдържание на алкохол в кръвта му, съдействие на органите на разследването. Не се установиха отегчаващи обстоятелства. Поради изложеното настоящият състав счете, че са налице многобройни смекчаващи отговорността му обстоятелства и определи наказанието „лишаване от свобода“ под предвидения в закона минимум, а именно в размер на  „три месеца“. Предвид многобройните смекчаващи обстоятелства и тежкото материално положение - трайно безработен, съдът не наложи на подсъдимия кумулативно предвиденото наказание „глоба“, наред с наказанието „лишаване от свобода“.

Съдът, като взе предвид, че в случая са налице предпоставките за приложението на чл. 66, ал. 1 от НК и за постигане целите на наказанието и преди всичко за поправянето на осъдения не е наложително да изтърпи наказанието, отложи изпълнението на наложеното общо наказание “Лишаване от свобода” за срок от три години, считано от влизане на присъдата в сила.

Така определеното наказание, съдът намира за справедливо и съответстващо на тежестта, обществената опасност и моралната укоримост на престъплението и подходящо да повлияе поправително и превъзпитателно към спазване на законите и добрите нрави от страна на осъдения, освен това съдът счита, че така определеното наказание ще въздейства предупредително върху него и ще му се отнеме възможността да върши и други престъпления, а освен това ще въздейства възпитателно и предупредително върху другите членове на обществото.

Съдът възложи на подсъдимия да заплати направените в хода на настоящото производство разноски.

            Водим от горното съдът постанови присъдата си.

                   

 

РАЙОНЕН   СЪДИЯ: