МОТИВИ на решение № 83/29.10.2018 г., постановено по АНД № 323/2018 г. по описа на Районен съд – Велики Преслав

 

 

            Производство по чл. 375 и сл. от НПК.

            Във ВПРС е внесено постановление № 621/2014 от 14.09.2018 г. на прокурор в Районна прокуратура – Велики Преслав, с което се прави предложение за освобождаване на Н.С.В. – обвиняем по ДП № 325/2014 г. по описа на РУ Велики Преслав при ОДМВР – Шумен, от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл. 78а от НК. Като основание за това се излага, че са налице предпоставките по чл. 78а от НК, а именно: наказателното производство било образувано за престъпление по чл. 325, ал. 1 от НК, обвиняемият не бил осъждан за престъпление от общ характер и не бил освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК, и от престъплението не били причинени имуществени вреди.

            Прокурорът, в съдебно заседание поддържа изводите си, направени в постановлението по чл. 375 от НПК и пледира, на осн. чл. 78а, ал. 1 от НК, на обвиняемия да бъде наложено наказание „Глоба” около минималния предвиден в закона размер.

            Обвиняемият, намиращ се трайно извън пределите на страната, не участва в наказателното производство, което е проведено в негово отсъствие, на основание чл. 269, ал. 3, т. 4, б. „а” от НПК, с участието на служебно назначен защитник.

            Защитникът на обвиняемия, изразява становище, че по делото е доказано извършването от страна на В. на престъпление по чл. 325, ал. 1 от НК, като отправя искане на същия да бъде наложено административно наказание „Глоба“ в минималния, предвиден в НК размер.

            От приложените по делото писмени доказателства (ДП № 325/2014 г. по описа на РУ гр. Велики Преслав при ОД на МВР гр. Шумен), преценени поотделно и в съвкупност, се установи от фактическа страна следното:

На 20.07.2014 г., около 21,00 часа в с. Драгоево, обл. Шумен, **** на ул. „****“ се намирали свид. ******** заедно с двете си малолетни деца, свид. ****и трите непълнолетни дъщери на последната. Жените разговаряли помежду си, като малолетните деца на **** се намирали на пътното платно. По това време, по улицата се приближил лек автомобил с гръцки регистрационен номер, управляван от обвиняемия Н.В. с висока скорост. Тъй като се притеснила за сигурността на децата си, свид. **** махнала с ръка в посока на шофьора, за да намали скоростта, а децата се качили на тротоара. Автомобилът подминал групата майки с деца, спрял движението си и водачът му върнал превозното средство на заден ход, до тях. Обвиняемият излязъл от автомобила и започнал да крещи на **** псувайки я и й се заканил, че ще я хвърли през мрежата. Свидетелката му заявила, че няма право да й държи такъв тон, след което В. й нанесъл удар с крак в областта на меките части на седалището. **** залитнала, а обвиняемият я напсувал: „Майка ти циганска да еба“, качил се в автомобила си и се отдалечил.

            Така установената фактическа обстановка дава основание на съда да приеме, че като извършил непристойни действия (употреба на псувни и закани, нанасяне на удари), грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, обвиняемият осъществил от обективна страна състава на престъплението по чл. 325, ал. 1 от НК.

            От субективна страна престъплението е извършено с пряк умисъл.

            Съдът намира, че в случая са налице предпоставките по чл. 78а от НК за освобождаване на Н.С.В. и освободи последния от наказателна отговорност с налагане на същия на административно наказание: 1. За престъплението по чл. 325, ал. 1 от НК, което е умишлено, се предвижда наказание „Лишаване от свобода” до две години или „Пробация“, както и „Обществено порицание“; 2. Видно от приложената по делото справка за съдимост рег. № 3733/19.10.2018 г. на БС при Районен съд – Бургас, деецът е неосъждан и не се е ползвал от разпоредбата на чл.78а от НК; 3. От деянието не са причинени имуществени вреди.

            При определяне на наказанието съдът отчете ниската обществена опасност на деянието и на дееца. С оглед гореизложеното, съдът счита, че на обвиняемия следва да бъде наложено наказание по чл. 78а, ал. 1 от НК в размер на минималния, предвиден в закона, а именно „Глоба” в размер на 1000 лева.

            На основание чл. 189, ал. 3 и чл. 190, ал. 2 от НПК, съдът осъди обвиняемия да заплати сума в размер на 120,00 лв. в полза на държавата, по сметка на ОД на МВР гр. Шумен, представляваща направените разноски по делото и 5,00 лв., в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Районен съд – Велики Преслав, представляваща държавна такса за служебно издаване на изпълнителен лист за така присъдените в полза на държавата разноски.

            В този смисъл съдът постанови решението си.

 

            Дата на изготвяне и обявяване на мотивите:

            16.11.2016 г.

 

                                                                     Районен съдия: