Р Е Ш Е Н И Е

 

 27.11.2018 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                                Година 2018                    Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Районен съд – Велики Преслав                                                 трети  състав

На 15 (петнадесети) ноември                                                     Година 2018

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                                   Председател Стоян Момов

Секретар Марияна Василева,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия С. Момов

гражданско дело номер 158 по описа за 2018 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

            Предявен е иск с правно основание чл. 49, ал. 1 от СК.

            В исковата си молба, ищецът Ф.Х.Ф. твърди, че с ответницата Г.Ф.Ф. сключили граждански брак на 27.09.2017 година. От брака си нямали родени деца. Съпрузите се запознали във Федерална република Г. и заживели там, като в началото отношенията им се развивали нормално. През цялото време на съвместното им съжителство, близки на ищеца му споделяли, че съпругата му поддържа интимна връзка с негов приятел. При последното им завръщане във ФРГ след посещение в родината, Ф. поискала от Ф. да заживеят отделно от неговите родители и след като той не се съгласил, ответницата напуснала семейното жилище. Понастоящем, съпрузите не поддържали контакти, като Ф. била бременна от друг мъж. Ф.Ф. моли съда да прекрати брака между страните като дълбоко и непоправимо разстроен по вина на ответницата; да бъде възстановено предбрачното фамилно име на ответницата М., като му бъдат присъдени деловодните разноски.

            По реда на чл. 47 от ГПК по делото е удостоверено, че ответникът Г.Ф. не пребивава на установените съвпадащи свои постоянен и настоящ адреси в Република България. За връчването на преписи на исковата молба и приложенията към нея с указания по чл. 131, ал. 1 от ГПК е извършено уведомление на установения служебно чрез справка от Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване” при МРРБ адрес на ответника. В срока по чл. 131, ал. 1 от ГПК същата не подава отговор на исковата молба. Назначеният й особен представител изразява становище, че претенцията е основателна. Изцяло признава обстоятелствата, изложени в исковата молба. Моли, бракът между страните да бъде прекратен, но да бъде постановено, че ответницата запазва фамилното име Ф..

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: страните са съпрузи от 27.09.2017 г., когато с акт № 0065/27.09.2017 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Велики Преслав сключват граждански брак. От брака си нямат родени едно деца (установено от служебно изисканите справки от 14.02.2018 г. и от 06.11.2018 г. от Регистър НБД „Население”). Разпитаните в съдебно заседание свидетели А. Х. (дядо на ищеца) и А. Ф. (сестра на ищеца) излагат, че страните се запознали по време на престоя им във Федерална република Г., като сключили брак в Република България и отново се завърнали в чужбина. Именно там се установило семейството им, на малко след това съпрузите се разделили, тъй като ответницата имала интимна връзка с друг мъж, с когото съжителствала понастоящем.

            Предвид установеното чрез събраните безпротиворечиви гласни и писмени доказателства, съдът счита, че се доказа липсата на разбирателство, взаимно уважение, привързаност и другарски отношения между съпрузите. Налице е ненормално протичане на брачните отношения, което не може да бъде преодоляно. Проява на настъпилото отчуждение между брачните партньори е и фактическата раздяла между тях от преди около две години. Предвид изложеното съдът намира, че бракът между страните е дълбоко и непоправимо разстроен, съществува само формално и следва да бъде прекратен.

            Относно вината за разстройството на брака: установяването на извънбрачна връзка и заживяването на съпружески начала с друг мъж от страна на ответницата, са довели до разстройството на брака. При сочената от ищеца настояща бременност на ответницата, било безпредметно Ф. да предприема действия за запазване на брака. С оглед гореизложеното съдът приема, че вина за дълбокото и непоправимо разстройство на брака има изключително ответницата.

            Относно фамилното име на ответницата: Ф.Ф. предявява искане на същата да бъде възстановено предбрачното фамилно име. Съгласно разпоредбата на чл. 53 от СК, съпругът може да възстанови фамилното си име преди брака. С цитираната норма, законодателят, за разлика от отменените разпоредби на СК (1985 г.), въвежда принципа на запазване на фамилното име. Тоест, ако в брачния процес, съпругът, приел фамилията на другия съпруг, не заяви желание за промяна на фамилното си име, той запазва брачната си фамилия. Съгласието, респ. противопоставянето на съпруга-първоначален титуляр на името, е ирелевантно за възможността след развода другият съпруг да продължи да носи неговото име. Предвид всичко изложеното, след прекратяването на брака ответницата следва да продължи да носи фамилното име – Ф..

            По делото следва да бъде определена държавна такса при решаване на делото в размер на 40,00 лв., която предвид вината за разстройството на брака, на основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, следва да се възложи върху ответницата като виновен съпруг.

            На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, ответницата следва да бъде осъдена да заплати на ищеца всички доказани като направени от последния разноски по делото, в общ размер от 625,00 лв. – при наличието по делото на доказателства единствено за платена от ищеца държавна такса по исковата молба в размер на 25,00 лв. и за внесени предварително разноски в размер на 600 лв. за възнаграждението на особения представител на ответника.

            Водим от горното, съдът

 

Р   Е   Ш  И :

 

            ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен на 27.09.2017 г. с акт № 0065 от 27.09.2017 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Велики Преслав, между Ф.Х.Ф. с ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес: ***, със съдебен адресат – адв. С.К. ***, пл. „Освобождение“ № 1, ет. 2 и Г.Ф.Ф. с ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес: ***, ж.к. „Ботунец-2“ № 15, вх. Д, ет. 4, ап. 89, КАТО ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЕН.

            ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО, че вина за дълбокото и непоправимо разстройство на брака има Г.Ф.Ф..

            След прекратяване на брака Г.Ф.Ф. ЗАПАЗВА фамилното име – Ф..

            ОПРЕДЕЛЯ държавна такса при решаване на делото в размер на 40,00 (четиридесет) лева.

            На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, ОСЪЖДА Г.Ф.Ф. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Районен съд – Велики Преслав, сума в размер на 40,00 лв. (четиридесет лева), представляваща държавната такса при решаване на делото.

            На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, ОСЪЖДА Г.Ф.Ф. да заплати на Ф.Х.Ф. направените разноски по делото, в общ размер 625,00 лв. (шестстотин двадесет и пет лева).

            Решението, на основание чл. 259, ал. 1 от ГПК, може да се обжалва с въззивна жалба, пред Окръжен съд – Шумен, в двуседмичен срок от връчването му на страните.

            На основание чл. 64, ал. 4 от ЗСВ, настоящото съдебно решение, засягащо гражданския статус на страните, подлежи на публикуване на интернет страницата на ВПРС без мотивите.

 

 

                                                                      Районен съдия: