Р Е Ш Е Н И Е

 

22.11.2018 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                 Година 2018          Град Велики Преслав

 

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Великопреславският районен съд                                четвърти състав

На 23 (двадесет и трети) октомври                                Година 2018

В публично съдебно заседание, в следния състав:

 

Председател Дияна Петрова

Секретар Женя Проданова,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Д.Петрова

гражданско дело номер 341 по описа за 2018 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство по чл.50 от СК.

Производството по делото е образувано по повод предявена от Г.Д.Г. и К.Г.Г.  молба с правно основание чл.50 от СК за постановяване на развод по взаимно съгласие, чрез прекратяване на сключения между тях граждански брак, за който е съставен Акт за граждански брак № 0009 от 27.09.2005 г. на длъжностното лице по гражданско състояние при О. С.

Молителите желаят да прекратят брака си по взаимно съгласие. Същото е сериозно и непоколебимо. Съобразно изложеното молят да бъде постановено решение, по силата на което бракът им да бъде прекратен по взаимно съгласие и да бъде утвърдено Споразумението по чл.51 от СК.

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното:

По делото е представено и прието оригинал на удостоверение за граждански брак, издадено въз основа на Акт за граждански брак № 0009 от 27.09.2005 г. на длъжностното лице по гражданско състояние при Община Струмяни, от което се установява, че страните са съпрузи от 27.09.2005 г.  и че съпругата е била с фамилно име Г. преди брака и не е приела фамилното име на съпруга.

Съдът констатира, че молбата за допускане на развод по взаимно съгласие е процесуално допустима, споразумението по чл.51 от СК е пълно, уредени са всички лични и имуществени отношения между съпрузите. Постигнатото между съпрузите съгласие  отговаря на  изискванията на закона и морала, поради което няма пречки за одобряването му.

На основание чл. 6, т. 3 от Тарифа  за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК следва да бъде определена окончателна държавна такса в размер на 40.00 лева, като предварително са внесени от всеки от молителите по 15.00 лв., и следва да бъде осъден всеки от тях да заплати по 5.00 лв., съгласно постигнатото споразумение

Водим от горното, съдът

 

 

Р   Е   Ш   И:

 

           ПРЕКРАТЯВА  сключения на 27.09.2005 г.  с Акт за граждански брак № 0009 от 27.09.2005 г. на длъжностното лице по гражданско състояние при О. С., ГРАЖДАНСКИ БРАК между Г.Д.Г. с ЕГН **********,*** и К.Г.Г. с ЕГН **********,***, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

          УТВЪРЖДАВА постигнатото между Г.Д.Г. с ЕГН **********,*** и К.Г.Г. с ЕГН **********,***, споразумение по чл.51 от СК  както следва:

1. След прекратяване на брака съпругата Г.Д.Г. с ЕГН **********, ЗАПАЗВА фамилното си име  – Г..

2. След прекратяване на брака страните НЕ СИ ДЪЛЖАТ ИЗДРЪЖКА.

3. След прекратяване на брака, СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ, находящо се в с.С., общ. С., обл. Б., ул.“Ц. К.“ № 9, се ПРЕДОСТАВЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ на К.Г.Г. с ЕГН **********.

4. Отношенията във връзка с правото на собственост върху движимите вещи с характер на семейна имуществена общност са уредени между страните извънсъдебно и молителите заявяват, че за в бъдеще няма да имат претенции.

5. Страните нямат придобити по време на брака недвижими имоти и влогове.

6. Направените по делото разноски се поемат поравно от молителите.

 

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавната такса по делото в размер на 40.00 /четиридесет/ лева, от които 10.00 /десет/ лева следва да бъдат заплатени от молителите.

ОСЪЖДА Г.Д.Г. с ЕГН **********,*** да заплати държавна такса по допускане на развода в размер на 5.00 /пет/ лева по сметка на ВПРС.

ОСЪЖДА К.Г.Г. с ЕГН **********,*** да заплати държавна такса по допускане на развода в размер на 5.00 /пет/ лева по сметка на ВПРС.

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

 

 

Районен съдия: