Р Е Ш Е Н И Е

 

16.11.2018 год.

 

Номер . . .  . . . .                                       Година 2018                    Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Районен съд – Велики Преслав                                                 трети състав

На 08 (осми) ноември                                                                   Година 2018

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                                   Председател Стоян Момов

Секретар Марияна Василева,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия С. Момов

гражданско дело номер 696 по описа за 2018 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

               Производство по чл. 330 от ГПК – развод по взаимно съгласие, след допуснато, на основание чл. 321, ал. 5 от ГПК вр. чл. 51, ал. 1 от СК, преминаване от развод по исков ред, към развод по взаимно съгласие.

            В съдебно заседание молителите М.С.М. и К.А.М. излагат, че са съпрузи от 23.08.1998 година. По време на брака си имали родено едно дете – С., родена на *** година. Твърдят, че са постигнали сериозно и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака. След подаването на искова молба по чл. 49, ал. 1 от СК и в срока по чл. 131, ал. 1 от ГПК за отговор по нея, преди съдебно заседание, представят споразумение по чл. 51, ал. 1 от СК, в което излагат уредените от тях всички лични отношения помежду си. Молят съда да постанови решение, с което да допусне развода по взаимно съгласие без да се издирват мотивите за прекратяването на брака и да одобри представеното споразумение.

            В първото по делото заседание молителите се явяват лично и всеки от тях потвърждава сериозното си и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: молителите са съпрузи от 23.08.1998 г., когато с акт № 35/23.08.1998 г., съст. от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Велики Преслав, сключват граждански брак. От брака си имат родено едно дете – С. М. М., родена на *** г. (видно от удостоверение за раждане, изд. въз основа на акт за раждане № 843/30.07.2002 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Шумен).

            Предвид изразеното от молителите сериозно и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака и като съобрази, че са налице всички законови предпоставки, съдът намира, че молбата е основателна и разводът следва да бъде допуснат на основание чл. 50 от СК, без да се издирват мотивите за това. Представеното от молителите споразумение отговаря на изискванията на чл. 51, ал. 1 от СК, не противоречи на закона, в състояние е да защити интересите на ненавършилото пълнолетие дете, поради което следва да бъде утвърдено.

            На осн. чл. 6, т. 3 от Тарифата за ДТ по ГПК, по делото следва да бъде определена държавна такса при решаване на делото в размер на 30,00 лв., която следва да се възложи поравно на молителите. Молителят М. следва да заплати държавна такса и върху споразумението относно издръжката, в размер на 144,00 лева.

Предвид гореизложеното и на основание чл. 330, ал. 3 от ГПК, съдът

 

Р   Е   Ш   И   :

 

            ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен на 23.08.1998 г. с акт за граждански брак № 35/23.08.1998 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Велики Преслав, между М.С.М. с ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес:***, със съдебен адресат – адв. Г.Б. ***, пл. „Освобождение” № 12, ет. 3 и К.А.М. с ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес: ***,  ПО ВЗАИМНО  СЪГЛАСИЕ.

            УТВЪРЖДАВА постигнатото между М.С.М. и К.А.М. споразумение по чл. 51, ал. 1 от Семейния кодекс, както следва:

            1. След прекратяване на брака К.А.М. ЗАПАЗВА фамилното си име – М..

            2. Местоживеенето на роденото от брака дете Сиана Милкова М. с ЕГН ********** се определя – при майката – К.А.М., след напускане на семейното жилище, на адрес: гр. Шумен, ул. „Васил Априлов“ № 46, вх. 5, ет. 5, ап. 102.

            3. Упражняването на родителските права по отношение на роденото от брака дете С. М. М. с ЕГН **********, се предоставя на майката К.А.М..

            4. Определя се следният режим на лични отношения на бащата М.С.М. с детето С. М. М.:

                        – всяка първа и трета седмица от месеца, от 18,00 часа в петък, до 17,00 часа в неделя (с преспиване);

                        – всяка втора и четвърта седмица от месеца, в делничните дни, за времето от 17,00 часа, до 20,00 часа;

                        – ежегодно, един месец през лятото (с преспиване), когато майката не е в платен годишен отпуск;

                        – първата половина на периода на всяка учебна ваканция (с преспиване);

                        – през четните години – първите два дни от следните официални празници: на Коледа, от 10,00 часа на 24.12., до 17,00 часа на 25.12. (с преспиване); на Великден, от Разпети петък в 10,00 часа, до 17,00 часа в събота (с преспиване);

                        – през четните години – на рождения ден на детето – 28 юли, от 10,00 часа, до 14,00 часа;

                        – през нечетните години – на Коледа, от 17,00 часа на 25.12., до 17,00 часа на 26.12. (с преспиване); на Нова година, от 10,00 часа на 31.12., до 17,00 часа на 01.01. (с преспиване), на Великден, от 17,00 часа в събота, до 10,00 часа в понеделник (с преспиване);

                        – през нечетните години – на рождения ден на детето – 28 юли, от 14,00 часа, до 18,00 часа.

            5. Бащата М.С.М. се задължава да заплаща на детето си С. М. М., действащо със съгласието на своя родител и законен представител К.А.М., месечна издръжка в размер на 200,00 лв. (двеста лева), считано от датата на влизане в сила на настоящото решение, платима до 10-то число на месеца, за който се дължи издръжката, до настъпване на законни причини, изменящи или прекратяващи правото на издръжка, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, по банкова сметка ***: ***: STSABGSF в „Банка ДСК” ЕАД.

            6. След прекратяването на брака, никой от молителите не дължи издръжка на бившия си съпруг.

            7. Семейното жилище, находящо се в гр. В. П, обл. Шумен, ул. „П. И.” № 5А, съсобственост на М.М. и трето по отношение на развода лице, след прекратяването на брака се предоставя за ползване на М.С.М., като следва да бъде напуснато от К.А.М. и детето С. след влизане в сила на настоящото решение.

            8. Разноските по делото се поемат поравно от молителите.

 

               На основание чл. 6, т. 3 от Тарифата за държавните такси, събирани от съдилищата по ГПК, ОПРЕДЕЛЯ държавна такса при допускане на развод по взаимно съгласие, в размер на 30,00 лв. (тридесет лева), като ОСЪЖДА М.С.М. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Районен съд – Велики Преслав, сума в размер на 15,00 лв. и ОСЪЖДА К.А.М. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Районен съд – Велики Преслав, сума в размер на 15,00 лева.

            ОСЪЖДА М.С.М. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Районен съд – Велики Преслав, държавна такса върху размера на определената издръжка, в размер на 144,00 лв. (сто четиридесет и четири лева).

 

            Препис на решението ДА СЕ ВРЪЧИ на всеки от молителите, като на молителя М. – чрез пълномощника му – адв. Г.Б. от ШАК, на основание чл. 39, ал. 1 от ГПК.

            Решението, на основание чл. 330, ал. 5 от ГПК, не подлежи на обжалване.

 

 

                                                                                              Районен съдия: