МОТИВИ КЪМ ПРИСЪДА ПО НОХД №384 ПО ОПИСА ЗА 2018 Г. НА ВПРС

 

 

На 26.10.2018г. ВПРП е внесла в РС - гр.В.Преслав обвинителен акт, ведно с материалите по БП№336/18 г. по описа на РУ гр.В.Преслав и ПД №40/2018г. по описа на ВПРП, по който в същия ден е образувано производство пред първа инстанция срещу Р.Р.К. с ЕГН **********,***, българска гражданка, с постоянен и настоящ адрес ***, с основно образование, разведена, неосъждана,  ЗА ВИНОВНА в това, че на 16.10.2018 г. в с.**** общ.Върбица,, обл.Шумен сама осъществила неправомерно присъединяване към електропразпределителната мрежа на „Енергоразпределение Север“АД, гр.Варна, с което създала условия за непълно отчитане на потребената електрическа енергия-престъпление по чл. 234в, ал.1 от НК.

Подсъдимата в съдебно заседание заявява, че ще се възползва от диференцирани процедури по НПК и на основание чл.371, т.2 от НПК признава изцяло фактите изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, като се съгласява да не се събират повече доказателства за тези факти. Съдът като съобрази че самопризнанието на подсъдимата по чл.371, т.2 от НПК се подкрепя от събраните в досъдебното производство доказателства с определение от 19.09.2017г. обяви, че при постановяване на присъдата ще ползва самопризнанието, без да събира други доказателства за фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт. Предвид на това в хода на съдебното следствие на основание чл.373, ал.2 от НПК не е извършван разпит на подсъдимата за деянието описано в обвинителния акт.

В съдебно заседание представителят на ВПРП поддържа повдигнатото обвинение и предлага на съда, предвид смекчаващите отговорността й обстоятелства да наложи на подсъдимата наказание на основание чл.58а, ал.1 от НК в минимален размер три месеца “лишаване от свобода” и „глоба“ в размер на 100.00 лв. Като предлага изпълнението на наказанието „лишаване от свобода“ да бъде отложено за срок от три години.

В хода на съдебното следствие подсъдимата заявява, че разбира в какво е обвинен и се признава за виновен, че е наясно с последиците от проведеното съкратено съдебно следствие и е съгласен с тях.

Защитникът на подсъдимата в хода на съдебните прения моли за присъда съобразена с многобройните смекчаващи отговорността й обстоятелства на основание чл.55 от НК, а именно „пробация“ към минимума на наказанието и поради изключително тежкото материално състояние да не бъде налагано кумулативно предвиденото наказание „глоба“.

След преценка на събраните по делото доказателства, поотделно и в тяхната съвкупност, и като съобрази процесуалната им годност, съдът приема за установени от фактическа страна изложените в обстоятелствената част на обвинителния акт факти, а именно: подс.Р.Р.К. ***, заедно с болната си майка. Поради недостиг от парични средства, решила да потреби ел.енергия, част от окято без да заплати. В изпълнение на това си намерение на 16.10.2018 г. сама като използвала меден мостов проводник тип „ПВММ" 2x4 кв.мм с две жила, го свързала в единия  със захранващите фазов и нулев проводници на рекордоманното отклонение, преди електромерното табло и електромера, а в другия край го свързала с електрически контакт с две гнезда. Проводникът прекарала от таванското подпокривно пространство до избено помещение. От посочения контакт, подсъдимата ползвала електрическа енергия чрез  разклонители,  които свързвала с различни битови електрически домашни уреди. По този начин неправомерно потребявала електрическа енергия, без възможност тя да бъде отчетена от техническото устройство за търговско измерване на потребената електрическа енергия в дома й (от електромера). След като потребената от подсъдимата електрическа енергия не била отчитана от електромера, съответно не била и заплащана от нея.

Горното било установено от свидетелите С.Г.Д. и П.З.Д. - служители в търговско дружество „Електроразпределение Север" АД - гр. Варна. На 16.10.2018г. същите извършвали проверки на електромерни табла и електромери в село **** общ. Върбица. Около 10.00 посетили и дом на адрес ул."№ 9. Тогава констатирали, че обитателят на дома - подс.Р.Р.К. ползвала неправомерно ел.енергия. За установеното, свидетелят Д. подал съобщение чрез ЕЕНСП „телефон 1 12" до РУ - В.Преслав и съставил констативен протокол с бланков номер 1301499. На място пристигнал полицейски екип, който от своя страна извършил оглед. По случая било започнато настоящото бързо производство.

Изложената фактическа обстановка съдът счита за установена въз основа на: самопризнанието на подсъдимата  в хода на съкратеното съдебно следствие в съдебно заседание на основание чл.371, т.2 от НПК, който признава изцяло фактите изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, като се съгласява да не се събират други  доказателства за тези факти чрез неговия разпит. Освен това съдът намира, че самопризнанието на подсъдимата по чл.371, т.2 от НПК се подкрепя от събраните в досъдебното производство доказателства по надлежния процесуален ред, които са приобщени по реда на чл.283 от НПК. Събраните и обсъдени по този начин доказателства по делото са безпротиворечиви и взаимно допълващи се и се намират в хармонично единство и водят до единствено възможния извод, непораждащ никакво съмнение във вътрешно убеждение на съда и обосновават решението на съда.

Съдът като прецени всички доказателства, релевантни за делото съгласно чл.14 от НПК поотделно и в тяхната съвкупност, приема, че с горното деяние подсъдимия е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление от общ характер, наказуемо по чл.234в, ал.1 от НК, защото:

- непосредствен обект на престъплението са обществените отношения, които осигуряват правилно, точно и законосъобразно ползване или отчитане на потребената енергия;

-предмет на престъплението е електропреносната мрежа;

 - от обективна страна подсъдимата чрез своите действия е извършила противозаконно присъединяване към електроразпределителната мрежа, чрез посредством прикачване с меден мостов проводник тип „ПВММ" 2x4 кв.мм с две жила в единия му край мостовият проводник свързан със захранващите фазов и нулев проводници на рекордоманното отклонение, преди електромерното табло и електромера, а в другия му край свързан с електрически контакт с две гнезда;

-деянието  е осъществено в нарушение на действащата нормативна уредба относно реда и условията за присъединяване към електроразпределителната мрежа и с него създала условия за непълно отчитане на потребената ел.енергия;

-престъплението е резултатно, същото е довършено с присъединяването;

-  субект на престъплението са пълнолетно вменяемо лице; 

            - от субективна страна престъплението е извършено от подсъдимата с пряк умисъл – предвиждала е добавянето на нов елемент към електропреносната мрежа, което ще доведе до неточно отчитане на потребената енергия и същото е пряко целен от нея резултат.

Причините за извършване на престъплението се свеждат до незачитане правото на собственост върху ел.енергия. Мотивите за извършване на престъплението са изключително ниските й доходи.

При определяне на наказанието за извършеното от подсъдимия престъпление, съдът се е ръководил изцяло от това, че производството е по реда на глава двадесет и седма от НПК и в частност от чл.373, ал.2 от НПК.

Подсъдимата Р.Р.К. с ЕГН **********,***, българска гражданка, с постоянен и настоящ адрес ***, с основно образование, разведена, неосъждана.

Съдът прецени, като смекчаващи, обстоятелство от значение за отговорността на подсъдимата, чистото съдебно минало, добрите характеристични данни, тежкото материално и семейно положение, съдействието на органите на наказателното производство и възстановяване на част от причинените несъставомерни имуществени вреди, изразеното искрено съжаление за извършеното. Предвид на горното намира, че по отношение на подсъдимата са налице многобройни смекчаващи вината обстоятелства и наказанието за извършеното престъпление следва да бъде определено на основание чл.55, ал.1, т.2, б.“б“ и ал.3 от НК. За престъплението по чл.234в, ал.1 от НК е предвидено наказание до пет години “Лишаване от свобода” и глоба до 15 хиляди лева. Предвид гореизложеното и липсата на минимум на наказанието „лишаване от свобода“, съдът определи наказанието за посоченото престъпление, като замени „лишаването от свобода“ с „Пробация“. При подбора на пробационните мерки, съдът прецени че съответни на извършеното са „задължителна регистрация по настоящ адрес” с продължителност  шест месеца и периодичност два пъти седмично и „задължителни периодични срещи с пробационен служител” с продължителност шест месеца. Съдът като съобрази многобройните смекчаващи отговорността на подсъдимата обстоятелства, едно от които тежкото материално положение не наложи кумулативно предвиденото в закона наказание „глоба“ наред „лишаването от свобода“ .

Определеният размер на наказанието, съдът намира за справедлив и съответстващ на тежестта, обществената опасност и моралната укоримост на престъплението и подходящо да повлияе поправително и превъзпитателно към спазване на законите и добрите нрави от страна на осъдената. Съдът счита, че така определеното наказание ще въздейства предупредително върху нея и ще й се  отнеме възможността да върши други престъпления, а освен това ще въздейства възпитателно и предупредително върху другите членове на обществото. По този начин и с така определените наказания съдът намира, че ще бъдат постигнати целите на генералната и специалната превенция.

На основание чл. 53, ал. 1, б.“а” от НК, съдът постанови отнемане в полза на държавата на 1 бр. мостов меден проводник ПВММ 2х4 кв.мм с две жила без стойност/, собственост на подсъдимата, послужил като средство за извършване на престъплението.

Водим от горното съдът постанови присъдата си.

 

 

РАЙОНЕН  СЪДИЯ: