Р Е Ш Е Н И Е

 

19.12.2018 год.

 

 

Номер 385                                     Година 2018                  Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Великопреславският районен съд                                             четвърти състав

На 19 (деветнадесети) ноември                                                   Година 2018

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Дияна П.

Секретар Женя Проданова,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Д.П.

гражданско дело номер 783 по описа за 2018 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство по чл.50 от СК.

Депозирана е молба от Д.В.В., ЕГН **********,*** и А.Н.В.,  ЕГН **********,***, в която посочват, че бракът им е сключен на 05.06.2013 г. От него имат родено едно дете В.Д.В., роден на *** г. Желаят да прекратят брака си по взаимно съгласие. Същото е сериозно и непоколебимо. Съобразно изложеното молят да бъде постановено решение, по силата на което бракът им да бъде прекратен по взаимно съгласие и да бъде утвърдено Споразумението по чл.51 от СК.

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното:

По делото е представено и прието удостоверение за сключен граждански брак, издадено въз основа на акт за сключен граждански брак № 27/05.06.2013 г. на Община Върбица, от което се установява, че страните са съпрузи от 05.06.2013г. и съпругата е приела фамилното име на съпруга си В.. Фамилното име на съпругата преди брака е било Ч. От удостоверение за раждане, издадено въз основа на Акт за раждане № 0334/29.03.2017 г.,  издадено от длъжностно лице към Община Шумен се установява, че молителите имат родено от брака дете - В.Д.В., роден на *** г., с ЕГН **********.

Съдът констатира, че молбата за допускане на развод по взаимно съгласие е процесуално допустима, от друга страна споразумението по чл.51 от СК е пълно, уредени са всички лични отношения между съпрузите. Постигнатото между съпрузите съгласие  отговаря на  изискванията на закона и морала, поради което няма пречки за одобряването му.

С оглед доходите на страните и на основание чл.6 т.3 от Тарифа  за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК следва да бъде определена окончателна държавна такса в размер на 50 лева, като предварително са внесени от мъжа 30.00 лв. и следва да бъде осъдена молителката да заплати остатъка от 20.00 лв. Бащата следва да заплати и държавна такса върху определения размер на издръжката на детето на основание чл. 7, т.2 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК.

Водим от горното, съдът

Р   Е   Ш   И:

 

           ПРЕКРАТЯВА  сключения на 05.06.2013 г., с Акт  №27/05.06.2013 г. на Община Върбица, обл.Шумен, ГРАЖДАНСКИ БРАК между Д.В.В., ЕГН **********,*** и А.Н.В.,  ЕГН **********,***, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

            УТВЪРЖДАВА постигнатото между Д.В.В., ЕГН **********,*** и А.Н.В.,  ЕГН **********,***, споразумение по чл. 51 от СК, както следва:

1. УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА върху роденото от брака дете – В.Д.В., роден на *** г. ЕГН **********, СЕ ПРЕДОСТАВЯТ на майката - А.Н.В.,  ЕГН **********,***, като местоживеенето на детето ще бъде при майката.

2. Бащата Д.В.В., ЕГН **********, има право на ЛИЧНИ КОНТАКТИ с детето си В.Д.В., роден на *** г., с ЕГН **********, както следва: всяка първа и последна събота и неделя от месеца от 10,00 часа на съботния ден до 18,00 часа на неделния /с преспиване/, както и  всяка година за период от тридесет календарни дни, когато майката не е в платен годишен отпуск, както и всяка нечетна година – Великденските и Новогодишните празници, а всяка четна година – Коледните празници.  

3. Бащата Д.В.В., ЕГН **********, ЩЕ ЗАПЛАЩА месечна ИЗДРЪЖКА на детето си В.Д.В., роден на *** г., с ЕГН **********, чрез неговата майка и законен представител А.Н.В.,  ЕГН **********, в размер от 130.00 лв. /сто и тридесет/ лева месечно, платима до пето число на месеца, за който се отнася, считано от датата на подаване на молбата за развод – 15.10.2018 г. до навършване на пълнолетие на детето или до настъпване на законни причини, изменящи или погасяващи правото на издръжка, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска.

4. След прекратяване на брака съпругата А.Н.В.,  ЕГН **********, ВЪЗСТАНОВЯВА предбрачното си фамилното име  Ч.

5. Ползването на семейното жилище след прекратяване на брака, находящо се в гр. В., обл. Ш., ул. “Никола Парапунов” № 8, СЕ ПРЕДОСТАВЯ на жената А.Н.В.,  ЕГН **********, което понастоящем е напуснато от съпруга.

6. След прекратяване на брака страните  няма да си дължат издръжка един на друг и за в бъдеще няма да имат претенции в този смисъл.

7. Молителите нямат придобити по време на брака недвижими имоти и нямат имуществени отношения за уреждане в настоящото производство.

8. Движимите вещи, придобити по време на брака, молителите са поделили доброволно помежду си и нямат взаимни претенции от имуществен характер.

9. Молителите декларират, че нямат взаимни претенции към притежаваните от всеки от тях банкови сметки, и всеки от съпрузите се задължава лично да обслужва и погасява собствените си кредити и задължения. Не притежават търговски фирми, както и претенции към притежавани акции и дялове в търговски дружества.

            10. Разноските по делото остават за страните, така,  както са направени.

 

ОСЪЖДА А.Н.В.,  ЕГН **********,***, ДА ЗАПЛАТИ в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт по сметка на ВПРС сумата от 20.00 /двадесет/ лева, представляваща окончателна държавна такса по молбата за развод, на основание чл.6, т.3 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК.

ОСЪЖДА Д.В.В., ЕГН **********,***, ДА ЗАПЛАТИ в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт по сметка на ВПРС сумата от 93.60 лева (деветдесет и три лева и шестдесет стотинки) представляваща дължима държавна такса по споразумението за издръжката, на основание чл. 7, т.2 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК.

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Районен съдия: