Р Е Ш Е Н И Е

 

20.12.2018 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                                  Година 2018                  Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Великопреславският районен съд                                             четвърти състав

На 17 (седемнадесети) декември                                    Година 2018

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Дияна Петрова

Секретар Женя Проданова,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Д.Петрова

гражданско дело номер 886 по описа за 2018 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство по чл.50 от СК.

Депозирана е молба от Р.Ж.Й., ЕГН **********, с  постоянен адрес *** и Й.З.Й.,  ЕГН **********, с постоянен адрес ***, в която посочват, че бракът им е сключен на 12.11.2005 г. От него имат родено едно дете Максим Й.З., роден на *** г., ЕГН **********. Желаят да прекратят брака си по взаимно съгласие. Същото е сериозно и непоколебимо. Съобразно изложеното молят да бъде постановено решение, по силата на което бракът им да бъде прекратен по взаимно съгласие и да бъде утвърдено Споразумението по чл.51 от СК .

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното:

По делото е представено и прието удостоверение за сключен граждански брак, издаден въз основа на акт за сключен граждански брак № 42/12.11.2005г., от което се установява , че страните са съпрузи от 12.11.2005 г. и съпругата е приела фамилното име на съпруга Й.. Фамилното име   на съпругата преди брака е било Й.. От удостоверение за раждане, издадено въз основа на акт за раждане №34/13.03.2006г. издадено от длъжностно лице към община В.Преслав се установява, че молителите имат родено от брака едно дете  Максим Й.З., роден на *** г., ЕГН **********, което към настоящия момент е малолетно.

Съдът констатира, че молбата за допускане на развод по взаимно съгласие е процесуално допустима, от друга страна споразумението по чл.51 от СК е пълно , уредени са всички лични отношения между съпрузите. Постигнатото между съпрузите съгласие  отговаря на  изискванията на закона и морала, поради което няма пречки за одобряването му.

С оглед доходите на страните и на основание чл.6 т.3 от Тарифа  за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК следва да бъде определена окончателна държавна такса в размер на 50 лева.  за допускане на развода. Следва да бъде осъден всеки от молителя да заплати държавната такса в размер на 25.00 лв. Майката, следва да заплати и държавна такса върху определения размер на издръжката на основание чл. 7, т.2 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК.

Водим от горното, съдът

Р   Е   Ш   И:

 

           ПРЕКРАТЯВА  сключения на 12.11.2005 г., с Акт  №42/12.11.2005 г. на Община В.Преслав, обл.Шумен, ГРАЖДАНСКИ БРАК между Р.Ж.Й., ЕГН **********, с  постоянен адрес *** и Й.З.Й.,  ЕГН **********, с постоянен адрес ***,    ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

            УТВЪРЖДАВА  постигнатото между Р.Ж.Й., ЕГН **********, с  постоянен адрес *** и Й.З.Й.,  ЕГН **********, с постоянен адрес ***.

1. УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА върху роденото от брака дете – М. Й.З., роден на *** г., ЕГН **********, СЕ ПРЕДОСТАВЯТ на бащата - Й.З.Й.,  ЕГН **********, с постоянен адрес ***, като местоживеенето на детето ще бъде при бащата.

2. Майката Р.Ж.Й., има право на ЛИЧНИ КОНТАКТИ с детето си М. Й.З., както следва: всяка седмица от месеца в събота или неделя от 09.00 часа до 21.00 часа /без преспиване/, както и тридесет дни, през лятото, когато бащата не е в платен годишен отпуск, през коледните празници и междусрочната училищна ваканция на четна година, през новогодишните празници и пролетната училищна ваканция на нечетна година, както и в други дни по споразумение между родителите.

3.Майката Р.Ж.Й., ЕГН **********, ще заплаща месечна ИЗДРЪЖКА на детето си М. Й.З., роден на *** г., ЕГН *************, чрез неговия баща и законен представител Й.З.Й.,  ЕГН **********, в размер на 200.00 лв. /двеста лева/, платима до петнадесето число на месеца, за който се отнася, считано от датата -  01.12.2018 г.  до настъпване на законни причини, изменящи или погасяващи правото на издръжка, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска.  

4.След прекратяване на брака съпругата Р.Ж.Й., ЕГН **********, ЗАПАЗВА брачното си фамилното име  Й..

5. Ползването на семейното жилище след прекратяване на брака, находящо се в гр.В.П, обл.Ш., ул. “Х. Б.”№1, СЕ ПРЕДОСТАВЯ на мъжа Й.З.Й.,  ЕГН **********.

6. След прекратяване на брака страните  няма да си дължат издръжка един на друг и за в бъдеще няма да имат претенции в този смисъл.

7.Молителите нямат придобити по време на брака недвижими имоти.

8.Движимите вещи, придобити по време на брака, молителите са поделили доброволно помежду си и нямат взаимни претенции от имуществен характер.

            8. Разноските по делото се поемат поравно от молителите.

ОСЪЖДА Й.З.Й.,  ЕГН **********, с постоянен адрес ***, ДА ЗАПЛАТИ в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт по сметка на ВСС сумата от 25.00 /двадесет и пет/ лева, представляваща окончателна държавна такса по молбата за развод, на основание чл.6, т.3 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК.

ОСЪЖДА Р.Ж.Й., ЕГН **********, с  постоянен адрес ***, ДА ЗАПЛАТИ в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт по сметка на ВСС сумите 25.00 /двадесет и пет/ лева, представляваща окончателна държавна такса по молбата за развод, на основание чл.6, т.3 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК и 144.00 лева (сто четиридесет и четири лева) представляваща дължима държавна такса по споразумението за издръжката, на основание чл. 7, т.2 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

Районен съдия: