Р Е Ш Е Н И Е

 

18.12.2018 год.

 

Номер 105                                                 Година 2018                 Град Велики Преслав

 

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

 

Великопреславският районен съд                                                                       четвърти състав

На 11 (единадесети) октомври                                                                 Година 2018

В публично съдебно заседание, в следния състав:

          Председател Дияна Петрова

Секретар Женя Проданова,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Петрова

АНД дело номер 246 по описа за 2018 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство по чл. 59 и сл. от ЗАНН, образувано въз основа на жалба  от „***“ООД, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление ***, представлявано от Ш.Ф.М.– управител срещу НП №27-0000524/30.05.2018 г. издадено от директора на Дирекция“Инспекция по труда“-гр.***

            В жалбата не се оспорват фактическите констатации направени в обжалваното НП. Твърди се че извършеното нарушение е маловажен случай  и административнонаказващия орган е следвало да приложи разпоредбата на чл.415в от КТ.

Поради изложеното се иска от съда наказателното постановление да бъде изменено, като бъде приложена разпоредбата на чл.415в от КТ и на жалбоподателя да бъде наложено административно наказание „имуществена санкция“ в размер на 100.00 лв.

            В съдебно заседание не се явява представител на жалбоподателя.

Процесуалният представител на въззиваемата страна –Дирекция ”ИТ”-*** счита, че атакуваното наказателно постановление е законосъобразно и правилно и моли съда да бъде потвърдено изцяло.

            Съдът, като обсъди материалите по приложените административнонаказателни преписки и събраните по тях, и в хода на съдебното производство гласни и писмени доказателства, прецени ги поотделно и в тяхната съвкупност, установи от фактическа страна следното:

            При извършена проверка по спазване на трудовото законодателство на 27.04.2018 г. на жалбоподателя от служители на Д“ИТ“, гр.*** – свидетелите С.Т. и П.С. установили,  че на 20.10.2017 г. работодателя ***“ООД, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление *** е сключил трудов договор №5 от 20.10.2017 г. с лицето *** ЕГН **********. Освен, че е  командировал в рамките на предоставяне на услуги на територията на друга държава-членка на ЕС – *** работника *** ЕГН **********, на длъжност „общ работник строителство без да е сключил с него споразумение по чл. 2, ал.1 за изменение на трудовото правоотношение за срока на командироване съгласно НАРЕДБА за условията и реда за командироване и изпращане на работници и служители в рамките на предоставяне на услуги, жалбоподателя -работодател при постъпване на работа не е инструктирал работника по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд.   Двуезична версия на документа: BG - EN  

 

 

Предвид установеното нарушение при извършената проверка  на жалбоподателя е съставен АУАН за извършено нарушение по чл.281, ал.1 от КТ и чл.12, ал.1  от НАРЕДБА № РД-07-2 от 16.12.2009 г. за условията и реда за провеждането на периодично обучение и инструктаж на работниците и служителите по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, връчен  на нарушителя. Въз основа на акта е издадено обжалваното наказателно постановление, с което за посоченото административно нарушение на жалбоподателя е наложено административно наказание на осн.чл.413, ал.2 от КТ „имуществена санкция“ в размер на 1500.00 лв.

            При така установените фактически положения, съдът намира от правна страна следното:

            По допустимостта на жалбата:

            Жалбата е подадена от надлежно легитимирано лице, спрямо което са издадено атакуваното НП, и в установения от закона седмодневен срок от връчването му.

Ето защо, същата е допустима.

            Относно основателността на жалбата:

            Разгледана по същество, жалбата е НЕОСНОВАТЕЛНА. В тази насока, съдът взе предвид следното:

            Въз основа на извършена служебна проверка, съдът намира, че при съставяне на акта за установяване на административно нарушение и издаване на атакуваното наказателно постановление не са допуснати нарушения на процесуалните норми, налагащи отмяна на последното.

            Актът за установяване на административно нарушение и наказателното постановление са съставени от компетентни органи по смисъла на чл. 416 от КТ. При съставянето на акта и издаването на наказателното постановление са спазени сроковете по чл. 34, ал. 2 от ЗАНН и не са допуснати съществени нарушения на административно наказателнопроцесуалните правила, които да налагат отмяна на последното. Наказващият орган е спазил задължението си по чл. 52 , ал. 4 от ЗАНН за преценка на възраженията и представените по тях доказателства.

Съдът като взе предвид становищата на страните и събраните по делото доказателства, счита, че жалбата е НЕОСНОВАТЕЛНА, поради следното: От събраните по делото гласни и писмени доказателства по несъмнен начин се установи, че между жалбоподателя, в качеството му на работодател и лицето *** ЕГН ********** е сключен трудов договор №5 от 20.10.2017 г. по силата на който е възникнало трудово правоотношение помежду им. Работникът *** ЕГН ********** е бил командирован от работодателя му  ***“ООД, ЕИК *** със Заповед № 05 от 20.10.2017 г. в *** за срок от 180 дни без да е сключено допълнително писмено споразумение помежду им, с което да е изменено трудовото правоотношение помежду им по време на командироването му. Няма спор че още от деня в който е бил сключен трудовият договор работника ***е бил командирован да осъществява трудовите си задължения на територията на ***. На командирования работник ***при постъпване на работа не е  проведен инструктаж по безопасност и здраве при работа. Съгласно чл. 11, ал.1, т.2 от НАРЕДБА № РД-07-2 от 16.12.2009 г. за условията и реда за провеждането на периодично обучение и инструктаж на работниците и служителите по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд: работодателят осигурява провеждането на инструктажи по безопасност и здраве при работа на всеки работещ независимо от срока на договора и продължителността на работното време, вкл. и на командировани работници и служители. На осн.чл. 12, ал. 1 от същата Наредба, начален инструктаж се провежда на лицата, които постъпват на работа, както и на лицата по чл. 11, ал. 1, т. 1 - 5 от нея. Като не е провел начален инструктаж на командирования работник при постъпване на работа по безопасност и здраве при работа, жалбоподателя е осъществил от обективна страна състав на административно нарушенише по чл. 281, ал.1 от КТ и чл. 12, ал. 1от НАРЕДБА № РД-07-2 от 16.12.2009 г. за условията и реда за провеждането на периодично обучение и инструктаж на работниците и служителите по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд.

Предвид обстоятелството, че нарушението е извършено от юридическо лице, които съгласно разпоредбата на чл. 83 от ЗАНН носят обективна, безвиновна отговорност, е безпредметно да се обсъжда субективната страна на извършеното административно нарушение.

Съдът счита, че в случая не е налице маловажен случай на административно нарушение по смисъла на чл. 415в, ал. 1 КТ, доколкото не са налице предвидените две предпоставки, посочени в нормата на чл. 415в, ал. 1 КТ – нарушението да е отстранено веднага след установяването му и да не са настъпили вредни последици за работника. По делото не са представени доказателства, че администравното нарушение е отстранено.

Съдът счита за неоснователно възражението на жалбоподателя за допуснатата нередовност при издаване на обжалваното НП, обосновано с обстоятелството, че няма сключен договор с лице *** с ЕГН **********, поради следното: по делото се установи по безспорен начин, че жалбоподателя има сключен трудов договор с лицето *** с ЕГН ********** от 20.10.2017 г. по силата на който е възникнало трудово правоотношение помежду им. Работникът *** ЕГН ********** е бил командирован от работодателя му  ***“ООД, ЕИК *** със Заповед № 05 от 20.10.2017 г. в *** и допуснатата техническа грешка в изписване на ЕГН на работника в НК не е попречило на жалбоподателя да разбере в какво е обвинен и да организира защитата си.  

С оглед на гореизложеното съдът прие, че правилно административно-наказващият орган е ангажирал административнонаказателната отговорност на жалбоподателя за извършеното нарушение.

            Наложеното наказание на жалбоподателя е в границите на предвиденото за съответното нарушение в чл. 413, ал.2 от КТ. Наложеното наказание е съобразено с всички смекчаващи и отегчаващи отговорността обстоятелства и е определено в минималния предвиден в закона размер. Съдът не разполага с правомощия да определи наказание под законоустановения минимум, с оглед на което съдът прие, че преценката на административно-наказващият орган е справедлива.

            По изложените съображения, съдът счита, че атакуваното наказателно постановление  следва да бъдат потвърдени изцяло.

            Водим от горното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, съдът

 

Р     Е     Ш     И :

 

            ПОТВЪРЖДАВА ИЗЦЯЛО Наказателно постановление №27-0000524/30.05.2018 г. издадено от Директора на Дирекция “Инспекция по труда” – гр.***, с което на „***“ООД, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление ***, представлявано от Ш.Ф.М.– управител, за нарушение по чл. 281, ал.1 от КТ и чл. 12, ал. 1от НАРЕДБА № РД-07-2 от 16.12.2009 г. за условията и реда за провеждането на периодично обучение и инструктаж на работниците и служителите по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд и на основание чл.413, ал.2 от КТ е наложено административно наказание ”Имуществена санкция” в размер на 1 500.00  лева.

            Решението може да се обжалва в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, с жалба пред Административен съд гр. *** по реда на глава XII от Административнопроцесуалния кодекс, на касационните основания, предвидени в НПК.

 

           

                                                                                              Районен съдия: