МОТИВИ на решение № 16 от 14.01.2019 г. по административно-наказателно дело № 214/2018 г. по описа на Районен съд – Велики Преслав

 

 

            Производство по чл. 375 и сл. от НПК.

            Във ВПРС е внесено постановление № ПП 157/2018 от 25.06.2018 г. на ВПРП, с което се прави предложение за освобождаване на Й.К.А. – обвиняем по ДП № 122/2018 г. по описа на РУ Велики Преслав в ОДМВР - *** от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл. 78а от НК по обвинението за извършено престъпление по чл. 191, ал. 1 от НК. Като основание за това се излага, че са налице предпоставките на чл. 78а от НК, а именно: наказателното производство било образувано за престъпление по чл. 191, ал. 1 от НК, обвиняемият не е осъждан за престъпление от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК, от престъплението не са причинени имуществени вреди.

            Прокурорът, в съдебно заседание поддържа изводите си, направени в постановлението по чл. 375 от НПК и пледира на обвиняемия да бъде наложено административно наказание „Глоба” в размер, близък до минималния, предвиден в закона.

            Обвиняемият не се явява в съдебно заседание и не взема становище по направеното предложение.

            От приложените по делото писмени доказателства (по ДП № 122/2018 г. по описа на РУ Велики Преслав в ОДМВР - ***), вкл. от приложената справка за съдимост рег. № 594/14.05.2018 г., изд. от БС при Районен съд – *** на обвиняемия, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното:

            Обвиняемият Й.К.А. живял в с. ***, обл. ***. През 2016 г. същият, чрез социални мрежи, се запознал с малолетната по това време М.Г.Н.от с. ***, обл. ***. Двамата се срещнали и през есента на 2016 г. пострадалата посетила дома на родителите на А., като останала да живее с него при тях. През месец май 2017 г. двамата се преместили в гр. ***, където се установили да живеят като семейство. Оттогава, до приключване на разследването по делото, вкл. към датата на съдебното заседание по настоящото дело, същите живеят като съпрузи в посоченото населено място, като имат родено дете от съжителството си.

            Така установената фактическа обстановка дава основание на съда да приеме, че обвиняемият, в периода от 10.11.2016 г. до 26.07.2017 г., в с. ***, обл. *** и в гр. ***, обл. ***, като пълнолетен, без да е сключил брак, заживял на съпружески начала с лице от женски пол, ненавършило 16-годишна възраст – 15-годишната М.Г.Н.от с. ***, обл. ***, родена на *** г., осъществил от обективна страна състава на престъплението по чл. 191, ал. 1 от НК.

            От субективна страна престъплението е извършено с пряк умисъл.

            Съдът намира, че в случая са налице предпоставките по чл. 78а от НК за освобождаване на Й.А. от наказателна отговорност и налагане на същия на административно наказание: 1. За престъплението по чл. 191, ал. 1 от НК, което е умишлено, се предвижда наказание „Лишаване от свобода” до две години или пробация, както и обществено порицание; 2. Видно от приложената по делото справка за съдимост рег. № 594/14.05.2018 г., изд. от БС при Районен съд – ***, деецът е неосъждан и не се е ползвал от разпоредбата на чл. 78а от НК; 3. От деянието не са причинени имуществени вреди.

            При определяне на наказанието съдът отчете като смекчаващи отговорността обстоятелства младата възраст на обвиняемия, подбудите за извършване на престъплението, ниската степен на обществена опасност на осъщественото престъпление и социалното положение – безработен на обвиняемия. Съдът не констатира наличието на отегчаващи отговорността на А. обстоятелства. С оглед гореизложеното, съдът счита, че на обвиняемия следва да бъде наложено наказание по чл. 78а, ал. 1 от НК при наличието на горепосочените смекчаващи обстоятелства в размер на минимума, предвиден в закона, а именно „Глоба” в размер на 1000,00 (хиляда) лева.

            В този смисъл съдът постанови решението си.

 

Дата на изготвяне на мотивите:

21.01.2019 г.

Дата на обявяване на мотивите:

22.01.2019 г.

 

                                                                                   Районен съдия: