МОТИВИ на решение № 14/11.01.2019 г., постановено по АНД № 351/2018 г. по описа на Районен съд – Велики Преслав

 

 

            Производство по чл. 375 и сл. от НПК.

            Във ВПРС е внесено постановление № 692/2018 от 02.10.2018 г. на ВПРП, с което се прави предложение за освобождаване на Д.Д.И. – обвиняем по досъдебно производство № 292/2018 г. по описа на РУ гр. Велики Преслав, от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл. 78а от НК. Като основание за това се излага, че са налице предпоставките на чл. 78а от НК, а именно: наказателното производство било образувано за престъпление по чл. 343в, ал. 2 от НК, обвиняемият не бил осъждан за престъпление от общ характер и не бил освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК, и от престъплението не били причинени имуществени вреди.

            Прокурорът, в съдебно заседание поддържа изводите си, направени в постановлението по чл. 375 от НПК и пледира, на осн. чл. 78а, ал. 1 от НК, на обвиняемия да бъде наложено наказание „Глоба” около минималния предвиден в закона размер.

            Защитникът на обвиняемия пледира за налагане на наказание в минимален размер поради наличието и при превеса на многобройни смекчаващи отговорността обстоятелства.

Обвиняемият, редовно призован, се явява лично в съдебно заседание. Не оспорва фактическите констатации в постановлението. Моли за налагане на наказание към минимума.

            От приложените по делото писмени доказателства (ДП/БП/ № 292/2018 г. по описа на РУ Велики Преслав в ОДМВР - Шумен), преценени поотделно и в съвкупност, се установи от фактическа страна следното: на 22.09.2018 г. около 10,25 часа, по пътя между село Нова Бяла река и гр. Върбица, на път III-7304, км 25+222, в посока гр. Върбица, обвиняемият Д.И. управлявал лек автомобил марка „Опел ” с рег. № Н****, независимо, че не притежавал свидетелство за управление на МПС. На посочените време и място същият бил спрян за проверка от полицаи от РУ Велики Преслав. Извършена била проверка, при която се установило, че И. е неправоспособен водач на МПС и че по силата на наказателно постановление № 17-0323-000733/14.11.2017 г. на Началника на РУ – В. Преслав, влязло в сила на 29.12.2017 г. му е наложено административно наказание за същото нарушение.

            Така установената фактическа обстановка дава основание на съда да приеме, че като управлявал МПС, без да притежава съответното свидетелство за правоуправление, в едногодишен срок от наказването му по административен ред за това, обвиняемият осъществил от обективна страна състава на престъплението по чл. 343в, ал. 2 от НК.

            От субективна страна престъплението е извършено с пряк умисъл.

            Съдът намира, че в случая са налице предпоставките по чл. 78а от НК за освобождаване на Д.Д.И. от наказателна отговорност и налагане на същия на административно наказание: 1. За престъплението по чл. 343в, ал. 2 от НК, което е умишлено, се предвижда наказание „Лишаване от свобода” от една до три години и с глоба от петстотин до хиляда и двеста лева; 2. Видно от приложената по делото справка за съдимост № 326/25.09.2018 г., изд. от БС при ВПРС чрез БС при Районен съд – Търговище, деецът е неосъждан и не се е ползвал от разпоредбата на чл.78а от НК; 3. От деянието не са причинени имуществени вреди.

            При определяне на наказанието съдът отчете направените от И. самопризнания и изразеното от него съжаление за извършеното. Взе предвид данните за материалното и здравословното му положение, социалния му статус и имотно състояние. Като отегчаващи обстоятелства съобрази повишената обществена опасност на осъщественото деяние, предвид големия брой престъпления от този род в региона и в страната. С оглед гореизложеното, съдът счита, че на обвиняемия следва да бъде наложено наказание по чл. 78а, ал. 1 от НК в размер на минималния, предвиден в закона, а именно „Глоба” в размер на 1000,00 лева.

            Съдът отмени взетата по отношение на обвиняемия мярка за неотклонение „Подписка”.

            Разноски за присъждане по делото не се направени.

            В този смисъл съдът постанови решението си.

 

Дата на изготвяне и обявяване на мотивите:

21.01.2019 г.

 

                                                                                              Районен съдия: