МОТИВИ на решение № 13 от 11.01.2019 г. по административно-наказателно дело № 371/2018 г. по описа на Районен съд – Велики Преслав

 

 

            Производство по чл. 375 и сл. от НПК.

            В Районен съд – Велики Преслав е внесено постановление вх. ПП № 710/2018 г. от 09.10.2018 г. на прокурор в Районна прокуратура – Велики Преслав, с което се прави предложение за освобождаване на М.Д.М. – обвиняем по ДП (БП) № 310/2018 г. по описа на РУ гр. Велики Преслав при ОД на МВР гр. Шумен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл. 78а от НК по обвинението за извършено на 28.09.2018 г. престъпление по чл. 345, ал. 2 вр. ал. 1 от НК. Като основание за това се излага, че са налице предпоставките на чл. 78а от НК, а именно: наказателното производство било образувано за умишлено престъпление по чл. 345, ал. 2 вр. ал. 1 от НК, наказуемо с лишаване от свобода до една година или с глоба от петстотин до хиляда лева, обвиняемият не е осъждан за престъпление от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК, от престъплението не са причинени имуществени вреди.

            Прокурорът, в съдебно заседание поддържа изводите си, направени в постановлението по чл. 375 от НПК и пледира на обвиняемия да бъде наложено административно наказание „Глоба” в близост до минималния, предвиден в закона размер – 1000 лева.

            Защитникът намира, че искането за освобождаване от наказателна отговорност се явява основателно. Предлага на подзащитния му да бъде наложено минималното, предвидено в закона наказание „Глоба“.

            Обвиняемият не се явява в съдебно заседание. Съдебното производство, на основание чл. 378, ал. 1 от НПК, е проведено в негово отсъствие.

            От приложените по делото писмени доказателства (по ДП /БП/ № 310/2018 г. по описа на РУ гр. В. Преслав при ОДМВР - Шумен) и от приложената справка за съдимост на обвиняемия рег. № 1125 от 01.10.2018 г., изд. от Бюро съдимост при Районен съд – Шумен, преценени поотделно и в съвкупност, се установи от фактическа страна следното:

            Обвиняемият М.Д.М., роден на *** г., е с регистриран постоянен адрес *** 2018 г. същият гостувал в с. ***при свой приятел – Н.Х.. На 28.09.2018 г. М. помагал на приятеля си в нива в землището на населеното място, като около 19,30 часа се наложило да вземат инструменти от селото. Поради това, обвиняемият управлявал притежаваното от приятеля му моторно превозно средство – четириколесно АТВ марка „***”, модел „******”, с рама № ******. Преминавайки през кръстовището на път I-7 с път, водещ към „****”, в посока към с. ***, обл. Шумен, същият бил спрян за проверка от служители на ОДМВР – Шумен. При същата, било констатирано, че превозното средство не е регистрирано па надлежния ред.

            Така установената фактическа обстановка дава основание на съда да приеме, че пълнолетният обвиняем, на 28.09.2018 г., на кръстовището на път I-7 с път, водещ към „****”, в посока към с. ***, обл. Шумен, около 19,30 часа, управлявал моторно превозно средство – четириколесно АТВ марка „***”, модел „******”, с рама № ******, собственост на ****т гр. Шумен, което не е регистрирано по надлежния ред, с което осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл. 345, ал. 2 вр. ал. 1 от НК.

            От субективна страна престъплението е извършено с пряк умисъл.

            Съдът намира, че в случая са налице предпоставките по чл. 78а от НК за освобождаване на М.М. от наказателна отговорност и налагане на същия на административно наказание: 1. За престъплението по чл. 345, ал. 2 вр. ал. 1 от НК, което е умишлено, се предвижда наказание „Лишаване от свобода” до една година или „Глоба” от 500 до 1000 лева; 2. Видно от приложената по делото справка за съдимост рег. № 1125/01.10.2018 г., изд. от БС при Районен съд – Шумен, деецът е неосъждан и не се е ползвал от разпоредбата на чл. 78а от НК; 3. От престъплението не са причинени имуществени вреди.

            При определяне на наказанието съдът отчете като смекчаващи отговорността обстоятелства подбудите за извършване на престъплението, ниската степен на обществена опасност на осъщественото престъпление и на дееца. Съдът не констатира наличието на отегчаващи отговорността на М. обстоятелства. С оглед гореизложеното, съдът счита, че на обвиняемия следва да бъде наложено наказание по чл. 78а, ал. 1 от НК при наличието на горепосочените смекчаващи обстоятелства, в размер на минимума, предвиден в закона, а именно „Глоба” в размер на 1000,00 лв. (хиляда лева).

            В този смисъл съдът постанови решението си.

 

Дата на изготвяне и обявяване на мотивите:

17.01.2019 г.

 

                                                                                   Районен съдия: