МОТИВИ на решение по АНД №464/2018 г. по описа на Районен съд гр. Велики Преслав

 

            Производство по чл. 375 и сл. от НПК.

            Във ВПРС е внесено постановление №467/14.12.2018 г. на ВПРП, с което се прави предложение за освобождаване на С.Х.М. с ЕГН **********, роден в гр.Велики Преслав, обл.Шумен, български гражданин, с постоянен адрес ***, със средно образование, женен, неосъждан, обвиняем по ДП№187/2018 г. по описа на РУ-В.Преслав, за престъпление по чл. 354а, ал.5 вр. с ал.3, т.1 от НК. Като основание за това се излага, че са налице предпоставките на чл. 78а от НК, а именно: наказателното производство било образувано за престъпление по чл. 354а, ал.5 вр. с ал.3, т.1  от НК се предвижда наказание до хиляда лева глоба, обвиняемият към момента на извършване на деянието не е осъждан за престъпление от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК, от престъплението не са причинени имуществени вреди.

            За ВПРП, редовно призована, се явява прокурор Калоян Вълков.

            Прокурорът, в съдебно заседание поддържа изводите си, направени в постановлението по чл. 375 от НПК и пледира на обвиняемия да бъде наложено наказание „Глоба” в към минималния размер, а именно 2000.00 лв.

            Обвиняемият редовно призован не се явява. Представлява се от упълномощен защитник. Същият не оспорва фактическите констатации в постановлението и моли, подзащитния му  да бъде освободен от наказателна отговорност за извършеното престъпление и да му бъде наложено административно наказание в минималния предвиден в закона размер 1000.00 лв.

От приложените по делото писмени доказателства (по ДП №187/2018 г. по описа на РУ гр. В.Преслав), преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното:

 Независимо, че нямал разрешително по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, обв. С. М. на неустановена дата и по неустановен начин се сдобил с високорисково наркотично вещество - кокаин за собствена употреба, което държал в ползвания от него лек автомобил.

На  03.07.2018 г. било извършено претърсване в л.а“****“ модел „****“ с рег.№ **** ползван от обвиняемия, при което в жабката на автомобила била намерена кутия от цигари марка „MARLBORO GOLD“. В посочената кутия били открити, описани и иззети два броя топчета увити в найлоново фолио със син цвят. Същите съдържали прахообразно вещество. Извършен бил наркополеви тест на намереното вещество, който индикирал наличие на Ketamin.

Кетамин (Ketamine Hydrochloride; (RS)-2-(2-Хлорфенил)-2-(метиламино)циклохексан-1-он) е продукт, който се употребява като анестетик (обезболяващо средство) в хуманната и ветеринарната медицина. В чист вид той представлява кристално вещество. Като наркотик най-често се намира под формата на прах за смъркане. В по-големи дози има анестетичен и аналгетичен ефект, а в по-малки може да има халюциногенни ефекти.

            Във връзка с резултатите е изготвена физикохимична експертиза на двата обекта изследвани с наркополеви тест и иззети при извършеното в автомобила, ползван от обвиняемия претърсване и изземване. При експертното изследването е установено, че обект 1 съдържа кокаин с нетно тегло 0.26 г със съдържание на активен компонент кокаин – 75.73%, а обект 2 съдържа кокаин с нетно тегло 0.30 г, със съдържание на активен компонент кокаин – 75.26%.

               Кокаинът има наркотично действие, няма легална употреба, пазар и производство и е поставен под вътрешен и международен контрол/забрана съгласно Списък №1 на Конвенцията на ООН за упойващите вещества и Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, високорисково наркотично вещество и издадената въз основа на него НАРЕДБА за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични  - Приложение № 1  към чл. 3, т. 1 от същата   - Списък I – Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина.

 

 

 

 

 С оглед установеното държане на минимално количество висикорисково наркотично вещество - общо 0,56 грама и на обща стойност 138.80 лв., води до извод, че деянието му следва да се квалифицира като маловажен случай по смисъла на НК.

Стойността на предмета на престъплението е определена на осн. Постановление №23 на МС от 29.01.1998 г. за определяне на цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството

            Така установената фактическа обстановка дава основание на съда да приеме, че като държал без надлежно разрешенително високорисково наркотично вещество - кокаин с нетно тегло 0.26 г на стойност 72.80 лв., със съдържание на активен компонент кокаин – 75.73% и кокаин с нетно тегло 0.30 г на стойност 66.00 лв., със съдържание на активен компонент кокаин – 75.26%, обвиняемия е осъществил от обективна и субективна страна престъпление по чл. 354а, ал.5 вр. с ал.3, т.1 от НК, като случая е маловажен.

            От субективна страна престъплението е извършено с пряк умисъл.

            Съдът намира, че в случая са налице предпоставките по чл. 78а от НК за освобождаване на С.Х.М. с ЕГН **********, роден в гр.Велики Преслав, обл.Шумен, български гражданин, с постоянен адрес ***, със средно образование, женен, неосъждан от наказателна отговорност и налагане на същия на административно наказание: 1. За престъплението по чл. 354а, ал.5 от НК, което е умишлено, се предвижда наказание “Глоба” до 1 000.00 лв.; 2. Видно от приложената по делото справка за съдимост, деецът е неосъждан и не се е ползвал от разпоредбата на чл. 78а от НК; 3. От деянието не са причинени имуществени вреди. При определяне на наказанието съдът отчете като смекчаващи отговорността обстоятелства ниската обществена опасност на деянието и дееца, количеството на наркотичното вещество. Съдът не намери отегчаващи отговорността обстоятелства. С оглед гореизложеното и като взе предвид разпоредбата на чл.78а, ал.5 от НК, съдът счита, че на обвиняемия следва да бъде наложено наказание по чл. 78а, ал. 1 от НК - “Глоба” в размер на 1000.00  лева.

Съгласно чл.78а, ал.5 от НК, когато за извършеното престъпление е предвидено наказание само глоба, какъвто е и настоящия случай, административното наказание не може да надвишава размера на тази глоба.

            На основание чл.354а, ал.6 от НК, съдът постанови отнемане в полза на държавата предмета на престъплението.

            Съдът възложи на обвиняемия направените по делото разноски в хода на досъдебното производство.

            В този смисъл съдът постанови решението си.

 

 

                                                                                              Районен съдия: