Р Е Ш Е Н И Е

 

21.03.2019 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                               Година 2019                     Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Великопреславският районен съд                                     четвърти състав

На 27 (двадесет и седми) февруари                                  Година 2019

 

В публично съдебно заседание, в следния състав:

 

Председател Дияна Петрова

 

Секретар Женя Проданова,

Прокурор Каролина Калева-Параскевова

като разгледа докладваното от съдия Д.Петрова

гражданско дело номер 119 по описа за 2019 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство по чл.19, ал.1 от ЗГР.

Депозирана е молба от Н.С.М. с ЕГН **********,***, като родител и законен представител на малолетното дете А.С.Я., роден на *** г. с ЕГН **********, с правно основание чл. 19, ал. 1 от ЗГР за допускане промяна на собственото име на детето от „А.” на „А.”. В молбата се твърди, че е възникнал проблем при транслитерация на третата буква от личното име на детето в българските лични документи за самоличност, което предавало обидно звучене и името му придобило обществено неприемливо значение. Разчитането на името на детето на латиница в нашата страна и в чужбина създавало голямо неудобство, което породило правният интерес да поискат съдът да се произнесе с решение за исканата промяна.

Молителката Н.С.М. –майка и законна представителка на детето се явява лично и с пълномощник адв.К.С. от ШАК, редовно упълномощен и поддържат молбата.

В съдебно заседание се явява С.Я.М. – баща и законен представител на малолетното дете и поддържа молбата.

Заинтересованата страна - О.Ш. редовно призована не изпраща представител и не взема становище по молбата.

Заинтересованата страна - О.В. редовно призована не изпраща представител. Депозира писмено становище, в което счита молбата за основателна и следва да бъде уважена.

Великопреславска районна прокуратура, редовно призована, чрез процесуалния си представител заявява, че молбата е основателна и следва да бъде уважена.

Заинтересованата страна - ДСП гр.В.Преслав, редовно призовани не изпращат представител.

Съдът, въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства преценени поотделно и в тяхната съвкупност, прие за установено от фактическа и правна страна следното:

Видно от представеното по делото заверено копие от удостоверение за раждане, издадено въз основа на Акт за раждане №0428/17.04.2012г., детето е записано със собствено име А. и е родено от родители Н.С.М. и С.Я.М.. По делото е представено и заверено копие от паспорт № 384100937 от което е видно, че името на детето на латински е изписано „А.“. От разпита на свидетеля Сюлейманов – дядо на детето се установи желанието на родителите и причината за исканата промяна.

В настоящият случай се твърди, а и се установява, че името на детето А. звучало съвсем нормално у нас, но изписването му в издаденият паспорт на латиница по смисъла на чл. 4 от Закона за транслитерацията било вписано „А.“. Съгласно цитираната законова разпоредба промяна на имена на български граждани се допуска в изключителни случаи и то само при наличие на предвидените в закона предпоставки – когато някое от имената е осмиващо, опозоряващо или обществено неприемливо, както и в случаите, когато важни обстоятелства налагат промяната. От събраните по делото доказателства категорично се установиха сочените от молителката неудобства от ползването на настоящото собствено име на сина й. Поради изписването му като „А.” и с оглед буквалното му произнасяне по този начин съдът счита, че името може да се възприеме като осмиващо за детето и дори като обществено неприемливо по смисъла на закона, тъй като асоциативно се свързва с интимни части на човешкото тяло, и то би се срамувало. Това обстоятелство категорично създава неудобства за детето, поради което следва да се приеме промяна на собственото му име от настоящото „А.“ на „А.“.

При преценката и анализа на събраните по делото доказателства, за съда се налага извод за основателност на молбата, поради което същата следва да бъде уважена. От доказателствения материал се установява, че са налице важни причини по смисъла на чл. 19 от ЗГР обуславящи промяна на собственото име на детето.

Предвид изложеното съдът, намира  че  са  налице важни обстоятелства по смисъла на чл.19 ал.1 от ЗГР, поради и което молбата се явява основателна .

Водим от горното, съдът 

 

 

Р     Е    Ш    И  :

 

 

ДОПУСКА на основание чл.19, ал.1 от Закона за гражданската регистрация промяна в собственото име на А.С.Я. роден на *** г. с ЕГН **********, представляван от законните си представители – родители – Н.С.М. с ЕГН **********  и С.Я.М. с ЕГН **********, всички с постоянен адрес ***, с което е вписан в Акт за раждане 0428/17.04.2012 г. на О.Ш. от „А.“ на „А.“.  

Решението може да се обжалва с въззивна жалба пред Окръжен съд – Шумен в двуседмичен  срок от връчване на съобщението на страните.

След влизане на решението в сила препис от същото да се изпрати на длъжностното лице по гражданско състояние при О.Ш. *** за сведение и изпълнение на процедурата по чл. 75, ал.1 от ЗГР.

 

 

 

                                                                                   Районен съдия: