Р Е Ш Е Н И Е

 

17.04.2019 год.

 

 

Номер ………                                Година 2019                  Град В.П.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Великопреславският районен съд                                             четвърти състав

На 25 (двадесет и пети) март                                                       Година 2019

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Дияна П.

Секретар Женя Проданова,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Д.П.

гражданско дело номер 198 по описа за 2019 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство по чл.50 от СК.

Производството по делото е образувано по повод предявена от В.Д.В., ЕГН **********,*** и Д.Г.Д.,  ЕГН **********,*** молба с правно основание чл. 50 от СК за постановяване на развод по взаимно съгласие, чрез прекратяване на сключеният между тях граждански брак, за който е съставен Акт за граждански брак № 0037/26.07.2017 г. на длъжностно лице по гражданско състояние при Община В.П.. От него имат родени три деца: И. В.В., родено на ***г. с ЕГН **********, М.В., родена на ***г. с ЕГН ********** и Димитър В.В. с ЕГН **********, който вече е навършил пълнолетие. Желаят да прекратят брака си по взаимно съгласие. Същото е сериозно и непоколебимо. Съобразно изложеното молят да бъде постановено решение, по силата на което бракът им да бъде прекратен по взаимно съгласие и да бъде утвърдено Споразумението по чл. 51 от СК.

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното:

По делото е представено и прието удостоверение за сключен граждански брак, издадено въз основа на акт за сключен граждански брак № 0037/26.07.2017 г. на Община В.П., от което се установява, че страните са съпрузи от 26.07.2017г. От удостоверение за раждане, издадено въз основа на Акт за раждане № 0944/23.07.2012 г.,  издадено от длъжностно лице към Община Шумен и  удостоверение за раждане, издадено въз основа на Акт за раждане № 0270/11.04.2018 г.,  издадено от длъжностно лице към Община Търговище се установява, че молителите имат родени от брака навършили пълнолетие две деца - И. В.В., родено на ***г. с ЕГН ********** и М.В., родена на ***г. с ЕГН **********.

При сключване на брака съпругата не е приемала фамилното име на съпруга.

Съдът констатира, че молбата за допускане на развод по взаимно съгласие е процесуално допустима, от друга страна споразумението по чл.51 от СК е пълно, уредени са всички лични отношения между съпрузите. Постигнатото между съпрузите съгласие  отговаря на  изискванията на закона и морала, поради което няма пречки за одобряването му.

С оглед доходите на страните и на основание чл.6 т.3 от Тарифа  за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК следва да бъде определена окончателна държавна такса в размер на 40 лева, като предварително са внесени от молителката. Молителят, следва да заплати държавна такса върху определения размер на издръжката на всяко от децата на основание чл. 7, т.2 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК в общ размер на 244,80 лв. /122,40 лв. + 122,40 лв./.

Водим от горното, съдът

Р   Е   Ш   И:

 

           ПРЕКРАТЯВА  сключения на 26.07.2017 г., с Акт  №0037/26.07.2017 г. на Община В.П., обл.Шумен, ГРАЖДАНСКИ БРАК между В.Д.В., ЕГН **********,*** и Д.Г.Д.,  ЕГН **********,***, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

            УТВЪРЖДАВА постигнатото между В.Д.В., ЕГН **********,*** и Д.Г.Д.,  ЕГН **********,***, споразумение по чл. 51 от СК, както следва:

1. УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА върху роденото от брака дете – И. В.В., родено на ***г. с ЕГН **********, СЕ ПРЕДОСТАВЯТ на майката - Д.Г.Д.,  ЕГН **********,***, като местоживеенето на детето ще бъде при майката.

2. Бащата В.Д.В., ЕГН **********, има право на ЛИЧНИ КОНТАКТИ с детето си И. В.В., родено на ***г. с ЕГН **********, както следва: всяка трета седмица от месеца от 18,00 часа на петъчния ден до 14,00 часа на неделния /с преспиване/, всяка година за период от тридесет календарни дни, когато майката не е в платен годишен отпуск, както и всяка четна година през Великденските и Новогодишните празници, а всяка нечетна година през Коледните празници.  

3. Бащата В.Д.В., ЕГН **********, ЩЕ ЗАПЛАЩА месечна ИЗДРЪЖКА на детето си И. В.В., родено на ***г. с ЕГН **********, чрез неговата майка и законен представител Д.Г.Д.,  ЕГН **********, в размер от 170.00 лв. /сто и седемдесет/ лева месечно, платима до двадесето число на месеца, за който се отнася, считано от датата на подаване на молбата за развод – 07.03.2019 г. до навършване на пълнолетие на детето или до настъпване на законни причини, изменящи или погасяващи правото на издръжка, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска.

4. УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА върху роденото от брака дете – М.В., родена на ***г. с ЕГН **********, СЕ ПРЕДОСТАВЯТ на майката - Д.Г.Д.,  ЕГН **********,***, като местоживеенето на детето ще бъде при майката.

5. Бащата В.Д.В., ЕГН **********, има право на ЛИЧНИ КОНТАКТИ с детето си М.В., родена на ***г. с ЕГН **********, както следва: всяка трета седмица от месеца от 18,00 часа на петъчния ден до 14,00 часа на неделния /с преспиване/, всяка година за период от тридесет календарни дни, когато майката не е в платен годишен отпуск, както и всяка четна година през Великденските и Новогодишните празници, а всяка нечетна година през Коледните празници. 

6. Бащата В.Д.В., ЕГН **********, ЩЕ ЗАПЛАЩА месечна ИЗДРЪЖКА на детето си М.В., родена на ***г. с ЕГН **********, чрез неговата майка и законен представител Д.Г.Д.,  ЕГН **********, в размер от 170.00 лв. /сто и седемдесет/ лева месечно, платима до двадесето число на месеца, за който се отнася, считано от датата на подаване на молбата за развод – 07.03.2019 г. до навършване на пълнолетие на детето или до настъпване на законни причини, изменящи или погасяващи правото на издръжка, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска.

7. Ползването на семейното жилище след прекратяване на брака, находящо се в Република Чехия, гр. Прага /Praha/, ул. „Йехлавска /Yihlawska/“ № 325/64, СЕ ПРЕДОСТАВЯ на жената Д.Г.Д.,  ЕГН **********, което понастоящем е напуснато от съпруга.

8.При сключване на брака съпругата не е приемала фамилното име на съпруга.

9. След прекратяване на брака страните  НЕ СИ ДЪЛЖАТ ИЗДРЪЖКА.

10. Молителите нямат придобити по време на брака недвижими имоти и нямат имуществени отношения за уреждане в настоящото производство.

11. Движимите вещи, придобити по време на брака, молителите са поделили доброволно помежду си и нямат взаимни претенции от имуществен характер.

12. Молителите декларират, че нямат взаимни претенции към притежаваните от всеки от тях банкови сметки, и всеки от съпрузите се задължава лично да обслужва и погасява собствените си кредити и задължения. Не притежават търговски фирми, както и претенции към притежавани акции и дялове в търговски дружества.

            13. Разноските по делото остават за страните, така,  както са направени.

 

ОСЪЖДА В.Д.В., ЕГН **********,***, ДА ЗАПЛАТИ в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт по сметка на ВПРС сумата от 244.80 лева (двеста четиридесет и четири лева и осемдесет стотинки) представляваща дължима държавна такса по споразумението за издръжката, на основание чл. 7, т.2 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК.

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Районен съдия: