О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

 

Номер . . . . . . . . . . .                                  Година 2019                                 Град Велики Преслав

Районен съд – Велики Преслав                                                                трети  състав

На 09 (девети) май                                                                                        Година 2019

В закрито съдебно заседание, в следния състав:

                                                                                                  Председател Стоян Момов

Секретар . . . . . . . . . . . . . . . .,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Момов

гражданско дело номер 269 по описа за 2019 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

            Производство по чл. 118, ал. 1 вр. чл. 119, ал. 4 от ГПК.

            В исковата си молба с правно основание чл. 49, ал. 1 от СК, подадена във ВПРС на 04.04.2019 г., Г.Н.А. *** моли съда гражданският брак, сключен с ответника Д.В.З. ***, да бъде прекратен поради дълбоко и непоправимо разстройство. В исковата молба се сочи следният адрес на ответника: гр. Аксаково, общ. Аксаково, обл. Варна, ул. „Албена” № 6.

            В срока за отговор на исковата молба и ведно с подаването му на 08.05.2019 г., ответникът Д.З. прави възражение за неподсъдност на настоящия спор пред ВПРС. Счита, че искът на Г.А. с правно основание чл. 49, ал. 1 от СК е ненадлежно предявен във ВПРС поради правилото на чл. 105 от ГПК, тъй като постоянният й адрес е в гр. Аксаково. Не представя доказателства по възражението си.

            Съдът, при направената по възражение в срока по чл. 119, ал. 4 вр. чл. 131, ал. 1 от ГПК проверка на подсъдността, счита, че настоящото дело не му е подсъдно. Съгласно чл. 105 от ГПК, искът се предявява пред съда, в района на който е постоянният адрес на ответника. Видно от направената служебно на 12.04.2019 г. справка за адресната регистрация на ответника, съвпадащите постоянен и настоящ нейни адреси, към датата на предявяване на иска – 04.04.2019 г., са в гр. Аксаково.

            Ето защо, при редовно направеното от ответника възражение за неподсъдност на делото, на осн. чл. 118, ал. 2 от ГПК и след съобразяване с нормите на чл. 105 и чл. 120 от ГПК, съдът приема, че предявеният от Г.Н.А., срещу Д.В.З. иск за развод е предявен пред местно ненадлежния Районен съд – Велики Преслав. Местно компетентен, по смисъла на чл. 105 от ГПК, да го разгледа, е Районен съд – Варна – съдът, в района на който е постоянният адрес на ответника З..

            Предвид гореизложеното, производството пред ВПРС следва да бъде прекратено и образуваното на 04.04.2019 г. дело – изпратено на надлежния съд – Районен съд – Варна, по местна подсъдност.

            Водим от горното и на основание чл. 118, ал. 2 вр. чл. 119, ал. 4, вр. чл. 105 от ГПК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

            ПРЕКРАТЯВА производството пред Районен съд – Велики Преслав по гр.д. № 269/2019 г. по описа на Районен съд – Велики Преслав, образувано по искова молба на Г.Н.А. с ЕГН ********** вх. № 1242/04.04.2019 г., поради местна неподсъдност на делото.

            ИЗПРАЩА гр.д. № 269/2019 г. по описа на ВПРС, на надлежния съд – Районен съд – Варна.

            Препис на настоящото определение ДА СЕ ВРЪЧИ на всяка от страните.

            Определението, на основание чл. 121 от ГПК, може да се обжалва от всяка от страните, с частна жалба, пред Окръжен съд – Шумен, в 1-седмичен срок, считано от връчването на преписа.

 

 

                                                                             Районен съдия: