П Р О Т О К О Л  №20

           

 

Година 2019                                                                                                Град Велики Преслав

Великопреславският районен съд                                                      трети  състав

На 22 (двадесет и втори) май                                                                Година 2019

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                                              Председател Стоян Момов

Секретар Марияна Василева

Прокурор Калоян Вълков,

Сложи за разглеждане докладваното от съдия С. Момов

наказателно дело от общ характер номер 136 по описа за 2019 година.

 

 

Съдът, като взе предвид така постигнатото споразумение между страните, счита, че същото не противоречи на закона и морала, поради което и на основание чл. 382, ал. 7 от НПК

О п р е д е л и:

ОДОБРЯВА споразумението от 17.05.2019 г. за решаване на делото в досъдебното производство по ДП (БП) № 128/2019 г. по описа на РУ Велики Преслав в ОДМВР - Шумен, според което страните:

1) М.К. – адвокат от ШАК, в качеството му на защитник на обвиняемия Х.Р.А. с ЕГН ********** и 2) ****– прокурор във ВПРП, поддържано в съдебно заседание ****– районен прокурор във ВПРП,

приемат за безспорно установено от фактическа страна, че обвиняемият Х.Р.А. роден на *** ***, български гражданин, с постоянен и настоящ адрес:***, с начално образование, неженен, с ЕГН **********, неосъждан, на 10.05.2019 г., в с. Иваново, общ. Върбица, обл. Шумен, от търговски обект на Кооперация „РПК „Тича“” гр. В. Преслав, като разрушил прегради, здраво направени за защита на имот, отнел чужди движими вещи – пари (банкноти и монети, български лева) с обща номинална стойност 483,05 лв., собственост на Кооперация „РПК „Тича“” гр. В. Преслав, от владението на съответното длъжностно лице, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои и до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд откраднатите вещи са върнати, с което осъществил от обективна страна състава на престъплението по чл. 197, т. 3 вр. чл. 195, ал. 1, т. 3, вр. чл. 194, ал. 1 от НК.

Деянието е извършено виновно при форма на вината – пряк умисъл.

            За горепосоченото престъпление, на основание чл. 197, т. 3 вр. чл. 195, ал. 1, т. 3, вр. чл. 194, ал. 1 от НК и чл. 381, ал. 4 от НПК вр. чл. 55, ал. 1, т. 2, б.“б“ от НК, на обвиняемия Х.Р.А. с ЕГН **********, се налага наказание „ПРОБАЦИЯ”.

            На основание чл. 42а, ал. 2, т. 6 и чл. 42а, ал. 3, т. 3 от НК, на обвиняемия Х.Р.А. СЕ ОПРЕДЕЛЯ пробационна мярка „БЕЗВЪЗМЕЗДЕН ТРУД В ПОЛЗА НА ОБЩЕСТВОТО” с продължителност 150 (сто и петдесет) часа годишно за една година.

На основание чл. 42а, ал. 4 вр. чл. 42а, ал. 2, т. 1 и 2 от НК и чл. 42а, ал. 3, т. 1 от НК, на обвиняемия Х.Р.А. СЕ ОПРЕДЕЛЯТ пробационни мерки „ЗАДЪЛЖИТЕЛНА РЕГИСТРАЦИЯ ПО НАСТОЯЩ АДРЕС” с продължителност СЕДЕМ МЕСЕЦА и периодичност на явяване и подписване пред пробационния служител или определено от него лице два пъти седмично, и „ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ПЕРИОДИЧНИ СРЕЩИ С ПРОБАЦИОНЕН СЛУЖИТЕЛ” с продължителност СЕДЕМ МЕСЕЦА.

            Причинените с престъплението – предмет на обвинението по настоящото наказателно производство имуществени вреди са възстановени чрез връщане на отнетите вещи – пари на стойност 483,05 лв. на Председателя на Кооперация „РПК „Тича“” гр. Велики Преслав с разписка от 14.05.2019 година (л. 16 от ДП (БП)).

            По делото не са приложени предмети и книжа като веществени доказателства.

            Направените по делото разноски в размер на 37,66 лв. – платено в брой възнаграждение на вещо лице от бюджета на ОДМВР - Шумен, се възлагат в тежест на обвиняемия Х.Р.А., който следва да ги заплати в полза на държавата, по сметка на Областна дирекция на МВР – Шумен: IBAN: ***, BIC: ***, банка: „Обединена българска банка” АД.

 

 

На основание чл. 24, ал. 3 вр. чл. 382, ал. 7 от НПК, ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по ДП (БП) № 128/2019 г. по описа на РУ Велики Преслав в ОДМВР - Шумен.

            На основание чл. 24, ал. 3 вр. чл. 382, ал. 7 от НПК, ПРЕКРАТЯВА съдебното производство по настоящото НОХД № 136/2019 г. по описа на ВПРС.

            Определението е окончателно и съгласно чл. 382, ал. 1 от НПК, има последиците на влязла в сила присъда.

 

 

                                                                                                          Районен съдия:

 

 

 

            Великопреславският районен съд

            О п р е д е л и:

            ДА СЕ ИЗДАДЕ на адв. М.К. от ШАК удостоверение за участието му в настоящото съдебно производство с оглед определяне на възнаграждението му от НБПП.

 

 

 

            Заседанието приключи в 15,00 часа, протоколът изготвен в с.з.

 

 

                                                                                                          Районен съдия:

 

                                                                                                                    Секретар: