О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

 

Номер . . . . . . . . . . .                               Година 2019                          Град Велики Преслав

Районен съд – Велики Преслав                                                       трети  състав

На 28 (двадесет и осми) юни                                                           Година 2019

В закрито съдебно заседание, в следния състав:

                                                                                       Председател Стоян Момов

Секретар . . . . . . . . . . . . . . . .,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия С. Момов

гражданско дело номер 717 по описа за 2018 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

            Производство по чл. 129, ал. 3 от ГПК.

            Предявена е искова молба от С.И.А. с постоянен адрес ***. Исковата молба е оставена без движение с определение от 14.06.2019 г., като на ищцата, на основание чл. 129, ал. 2 вр. чл. 127, ал. 1, т. 2, т. 3, т. 4, т. 5 и т. 6, вр. чл. 127, ал. 2, вр. чл. 128, т. 2 и т. 3 от ГПК, е указано в 1-седмичен срок от съобщаването, да посочи в исковата молба: – името и адреса на ответника, на неговите законни представители или пълномощници, ако има такива;  цената на иска, като, ако се предявява иск за нищожност на договор за продажба и/или иск за разваляне на договор (които са оценяеми) – РАЗЯСНЯВА на ищцата, че цена на всеки от тези искове, на основание чл. 69, ал. 1, т. 4, пр. 1 и 3, вр. т. 2 от ГПК, представлява актуалната по смисъла на чл. 3, ал. 4 от Приложение № 2 към ЗМДТ данъчна оценка на процесния недвижим имот (от съответното полугодие спрямо датата на предявяване на ИМ), а ако няма данъчна оценка – пазарната цена на вещното право);  изложение на обстоятелствата, на които се основава искът;  в какво се състои искането (в исковата молба липсва петитум); да подпише исковата молба с изправени нередовности; да представи за връчване на ответника:  преписи от исковата молба с изправени нередовности (ведно с приложенията към нея); в случай, че се предявяват евентуално или алтернативно искове с правно основание чл. 87, ал. 3 от ЗЗД и/или чл. 26 от ЗЗД, да представи:  документ за внесена по сметка на ВПРС (банкова сметка „***” на Районен съд – Велики Преслав: BIC: ***,  IBAN: ***) държавна такса върху посочената съобразно горното указание цена на иска, но не по-малко от 50,00 лв. (минималния размер, предвиден в чл. 1 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК);  актуална по смисъла на чл. 3, ал. 4 от Приложение № 2 към ЗМДТ данъчна оценка на процесния недвижим имот (от второто полугодие на 2018 г. или първото полугодие на 2019 г.); – на основание чл. 12, ал. 2 от Правилника за вписванията – три допълнителни екземпляра от исковата молба с изправени нередовности за удостоверяване на депозирането й в съда и на внасянето на държавната такса по иска, първият от които – за оставяне към делото, а двата, след удостоверяването от ВПРС, следва да бъдат предоставени на ищцата за извършване на вписването на исковата молба (един – за прилагане в особеното канцеларско дело в Служба по вписванията гр. Велики Преслав и един – за връщане по делото след вписването), на основание чл. 114, ал. 2 от ЗС;  да внесе със заявление за вписване в АВ – СВ гр. В. Преслав исковата молба, с която предявява иск за разваляне на договор за прехвърляне на недвижим имот и/или иск за прогласяване на нищожност на договор за прехвърляне правото на собственост върху недвижим имот, и да представи по делото в същия 1-седмичен срок върнатия й екземпляр от службата по вписванията с нанесените данни от вписването.

            Със същото определение е постановено да се предоставят на ищцата два от допълнително представените от нея три екземпляра от исковата молба, след изправяне на указаните нередовности, с нанесените данни за депозирането й – за вписване в АВ – СВ гр. Велики Преслав.

            На ищцата са разяснени презумпцията по чл. 129, ал. 5 от ГПК, последиците по чл. 129, ал. 3 от ГПК и възможността да ползва правна помощ при необходимост и право на това.

            Разяснено е, че на основание 127, ал. 2 от ГПК, е длъжна да посочи в исковата молба всички доказателства и конкретните обстоятелства, които ще доказва с тях, като представи заедно с исковата молба всички писмени доказателства.

            Съобщението е връчено на ищцата, на 17.06.2019 година. До изтичане на дадения 1-седмичен срок (до 24.06.2019 г., вкл.) констатираните нередовности не са отстранени. Изчакан е разумен срок за пренасяне и доставяне на писмено изявление до съда, подадено евентуално чрез пощенски оператор.

            Предвид изложеното, съдът

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И :

 

            На основание чл. 129, ал. 3 от ГПК, ВРЪЩА искова молба вх. № 3802/21.09.2018 г. (датно пощ. клеймо от 20.09.2018 г.) при Районен съд – Велики Преслав, ведно с приложението – експертно решение на ТЕЛК, на С.И.А. с ЕГН **********, с адрес: ***

 

            Препис на настоящото определение, на основание чл. 7, ал. 2 от ГПК, ДА СЕ ВРЪЧИ на ищцата, по посочения в исковата молба адрес в гр. Велики Преслав – на който веднъж вече й е връчено съобщение.

            Връщането на исковата молба може да се обжалва в 1-седмичен срок, считано от връчване на преписа на настоящото определение, пред Шуменски окръжен съд, с частна жалба, от която препис за връчване не се представя.

 

 

                                                                               Районен съдия: