Р Е Ш Е Н И Е

 

29.07.2019 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                                  Година 2019                  Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Великопреславският районен съд                                             четвърти състав

На 09 (девети) юли                                                                          Година 2019

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Дияна Петрова

Секретар Женя Проданова,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Д.Петрова

гражданско дело номер 934 по описа за 2018 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство по чл.50 от СК.

В производството по настоящото дело съдът е сезиран с  иск за развод поради разстройство на брака с правно основание чл. 49, ал. 1 от СК, по който ищеца моли гражданският брак между страните да бъде прекратен като дълбоко и непоправимо разстроен без произнасяне по въпроса за вината, с иска за развод, на основание чл. 322, ал. 2 от ГПК, са съединени: иск с правно основание чл. 53 от СК за фамилното име на ответницата след развода и иск с правно основание чл. 56, ал. 1 от СК за предоставяне ползването на семейното жилище след развода. Исковете са предявени от К.К.М. с ЕГН ********** с адрес ***, с пълномощник адв.Валери Кирилов от ШАК срещу М.А.М. с ЕГН **********, с пълномощник адв. В.Р. ***, с постоянен адрес ***, в момента живееща в чужбина в Република Белгия и адрес за призоваване  гр. С., общ. С., обл. Б., ул.“К.“№6.

Ищецът заявява, че бракът и с ответницата е дълбоко и непоправимо разстроен без произнасяне по въпроса за вината и моли съда той да бъде прекратен, ползването на семейното жилище да бъде предоставено на него, тъй като същото било собственост на родителите на ищеца, както и да бъде възстановено предбрачното фамилно име на ответницата Мехмедова.

В хода на производството съпрузите представят  споразумение, относно всички въпроси, визирани в разпоредбата на чл.51 от СК и молят съда да прекрати брака им по реда на чл.50 от СК по взаимно съгласие. Същото е сериозно и непоколебимо. Съобразно изложеното молят да бъде постановено решение, по силата на което бракът им да бъде прекратен по взаимно съгласие и да бъде утвърдено Споразумението по чл.51 от СК.

Предвид заявеното от страните и на основание чл.321, ал.5 от ГПК, съдът е постановил преминаване към производство за развод по взаимно съгласие.    

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното:

По делото са приети като доказателства: оригинали, респ. официално заверени преписи на: удостоверение за граждански брак, изд. въз основа на акт за граждански брак №0005/27.02.1990 г. на Община в., удостоверение изх.№11/03.05.2018г. издадено от „Екохикс“ ЕООД с. Нова Бяла река.

От Удостоверение за сключен граждански брак, издадено въз основа на акт 0005/27.02.1990 г. на Община в., обл.Ш., се установява, че страните са съпрузи от 27.02.1990 г. и съпругата е приела фамилното име на съпруга М.. Фамилното име   на съпругата преди брака е било Мехмедова.

От брака молителите нямат родени деца.

Съдът констатира, че молбата за допускане на развод по взаимно съгласие е процесуално допустима, от друга страна споразумението по чл.51 от СК е пълно, уредени са всички лични отношения между съпрузите. Постигнатото между съпрузите съгласие  отговаря на  изискванията на закона и морала, поради което няма пречки за одобряването му.

С оглед доходите на страните и на основание чл.6 т.3 от Тарифа  за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК следва да бъде определена окончателна държавна такса в размер на 50.00 лева, които предварително са внесени 25.00 лв. от  молителя, като страните са се съгласили да поемат разноските така както са направени, съответно молителката следва да заплати остатъка от държавната такса в размер на 25.00 лв.

Водим от горното, съдът

 

Р   Е   Ш   И:

 

ПРЕКРАТЯВА сключения на 27.02.1990 г., с Акт  за гражданки брак №0005/27.02.1990 г. на Община в., обл.Ш., ГРАЖДАНСКИ БРАК между К.К.М. с ЕГН ********** с адрес *** и М.А.М. с ЕГН ********** с постоянен адрес ***, в момента живееща в чужбина в Република Белгия и адрес за призоваване  гр. С., общ. С., обл. Б., ул.“К.“№6,    ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

УТВЪРЖДАВА  постигнатото между К.К.М. с ЕГН ********** с адрес *** и М.А.М. с ЕГН ********** с постоянен адрес ***, в момента живееща в чужбина в Република Белгия и адрес за призоваване  гр. С., общ. С., обл. Б., ул.“К.“№6, както следва:

1. Ползването на семейното жилище след прекратяване на брака, находящо се в гр. в., общ. в., обл. Ш., ул.“Митко Палаузов“№6, СЕ ПРЕДОСТАВЯ на молителя К.К.М. с ЕГН **********.

2.След прекратяване на брака съпругата М.А.М. с ЕГН **********, ВЪЗСТАНОВЯВА предбрачното си фамилното име  М.

3.След прекратяване на брака страните НЕ СИ ДЪЛЖАТ ИЗДРЪЖКА.

4. Молителите по време на брака не са придобивали движимо и недвижимо имущество.

5.Разноските по делото се поделят по равно между молителите.

ОСЪЖДА М.А.М. с ЕГН ********** с постоянен адрес ***, в момента живееща в чужбина в Република Белгия и адрес за призоваване  гр. С., общ. С., обл. Б., ул.“К.“№6, ДА ЗАПЛАТИ в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт по сметка на ВСС сумата от 25.00 /двадесет и пет/ лева, представляваща окончателна държавна такса по молбата за развод, на основание чл. 7 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

 

Районен съдия: