Р Е Ш Е Н И Е

 

  16.07.2019 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                    Година 2019             Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Районен съд – Велики Преслав                                  трети  състав

На 28 (двадесет и осми) юни                                       Година 2019

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                 Председател Стоян Момов

Секретар Марияна Василева,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия С. Момов

гражданско дело номер 37 по описа за 2019 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

          Предявен е иск с правно основание чл. 49, ал. 1 от СК.

          В исковата си молба, ищецът И.К.И. твърди, че с ответницата Г.Т.И. са съпрузи от 31.07.1994 година. От брака си имали родени две деца – П.К., понастоящем пълнолетна и Д.К., родена на *** година. След сключване на брака съпрузите заживели в жилище, находящо се в гр. Велики Преслав. Постепенно между тях се появило отчуждение, започнали да възникват противоречия, като от 2013 г. настъпила и фактическа раздяла. И.И. моли съда да прекрати брака между страните като дълбоко и непоправимо разстроен без произнасяне по въпроса за вината, като му бъдат предоставени родителските права по отношение на ненавършилото пълнолетие дете, да бъде определен режим на лични отношения между ответницата и детето, същата да бъде осъдена да му плаща издръжка, на ответницата да бъде възстановено предбрачното фамилно име Стоева.

          С писмено изявление от 06.03.2019 г. ищецът изменя основанието на иска, като посочва като такова чл. 49, ал. 4 от СК и моли бракът да бъде прекратен поради дълбоко и непоправимо разстройство, без съдът да се произнася относно вината и съобразно постигнатото с ответницата споразумение. Ответницата заявява своето съгласие за прекратяване на брака като дълбоко и непоправимо разстроен при условията на чл. 49, ал. 4 от СК. В тази връзка страните постигат и представят по делото писмено споразумение, което уточняват в съдебно заседание, с което уреждат всички лични и имуществени отношения помежду си и във връзка с родителските права по отношение на непълнолетното дете Даниела, и молят съда то да бъде утвърдено.

          От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: страните са съпрузи от 31.07.1994 г., когато с акт № 0023/31.07.1994 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Велики Преслав, сключват граждански брак. От брака си имат родени две деца – Петина И. Койчева, родена на *** г., понастоящем пълнолетна и Даниела И. Койчева, родена на *** г. в гр. Велики Преслав, видно от удостоверения за раждане, изд. въз основа на акт за раждане № 111/26.07.1995 г. и № 133/10.09.2001 г., съставени от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Велики Преслав. Не се спори между страните, че същите са разделени от около седем години и оттогава същите са прекъснали съпружеските си отношения.

          С оглед изразеното от страните сериозно и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака им, съдът намира, че искът се явява основателен и доказан и бракът следва да бъде прекратен по реда на чл. 49, ал. 4 от СК – без произнасяне по въпроса досежно вината за разстройството му. Постигнатото от страните споразумение отговаря на изискванията на чл. 49, ал. 4 от СК, не противоречи на закона и морала, в състояние е да защити интересите на непълнолетното дете, поради което следва да бъде утвърдено.

          На основание чл. 6, т. 2 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, по делото следва да бъде определена държавна такса при решаване на делото, в размер на 30,00 лв., която, на основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, следва да се възложи поравно на страните.

          Ответникът Г.И. следва да бъде осъдена да заплати държавна такса и върху постигнатото споразумение относно издръжката на детето след развода – в размер на 108,00 лева, а ищецът – и върху стойността на предоставената му в собственост движима вещ, в размер на 6,00 лева.

          На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, предвид непроизнасяне по въпроса за вината, както и в съответствие с предвиденото в споразумението, останалите разноски по делото следва да останат в тежест на всяка от страните, така както ги е направила.

          Водим от горното, съдът

 

Р   Е   Ш  И :

 

          ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен на 31.07.1994 г., с акт № 0023/31.07.1994 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Велики Преслав, между И.К.И. с ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес: ***, с посочен по делото адрес: гр. Велики Преслав, ул. „П.М.“ № 4, със съдебен адресат и пълномощник – адв. В.Н. *** и Г.Т.И. с ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес: ***, с посочен по делото адрес: гр. Велики Преслав, ул. „А.С.№ 64, вх. А, ет. 3, със съдебен адресат и пълномощник – адв. Н.В. ***, офис 12, КАТО  ДЪЛБОКО  И  НЕПОПРАВИМО  РАЗСТРОЕН.

          УТВЪРЖДАВА постигнатото между И.К.И. и Г.Т.И. споразумение по чл. 49, ал. 4 от Семейния кодекс, в следния смисъл:

          1. След прекратяването на брака Г.Т.И. ВЪЗСТАНОВЯВА предбрачното си фамилно име – СТОЕВА.

 

          2. Местоживеенето на роденото от брака дете Д.И.К.с ЕГН ********** се определя – при бащата И.К.И..

          3. Упражняването на родителските права по отношение на детето Д.И.К.се предоставя на бащата И.К.И..

          4. Определя се СВОБОДЕН РЕЖИМ на лични отношения на майката Г.Т. Стоева с непълнолетното 17-годишно дете Д.И.К.

          5. Майката Г.Т. Стоева с ЕГН ********** се задължава да изплаща на детето си Д.И.К.с ЕГН **********, действащо със съгласието на своя родител и законен представител И.К.И. с ЕГН **********, месечна издръжка в размер на 150,00 лв. (сто и петдесет лева), с падеж десето число на месеца, за който се дължи, считано от датата на подаване на исковата молба за развод – 18.01.2019 г., до настъпване на законни причини, изменящи или прекратяващи правото на издръжка, ведно със законната лихва за всяко просрочено ежемесечно изплащане.

 

          6. След прекратяването на брака страните не си дължат издръжка на бивш съпруг.

          7. По време на брака молителите не са придобивали недвижими имоти в режим на съпружеска имуществена общност.

          8. С прекратяването на брака, И.К.И. с ЕГН ********** става изключителен собственик на следната движима вещ – моторно превозно средство, придобито от страните по време на брака в режим на съпружеска имуществена общност:   ЛЕК АВТОМОБИЛ марка (модел) „Рено Лагуна” с рег. № Н****АР, с идентификационен номер на предозното средство (рама) № VF1B56SK512447983, № на двигателя – I001618, цвят – син металик, заедно с всички принадлежности към него. Застрахователната стойност на движимата вещ възлиза на 300,00 лв. (триста лева).

          9. Придобитите по време на брака други движими вещи страните са поделили предварително, извънсъдебно и нямат насрещни претенции за индивидуална собственост върху тях.

          10. След прекратяване на брака бившите съпрузи нямат взаимни претенции за притежаваните от всеки от тях суми по банкови сметки, дялове в търговски дружества, както и претенции за получаване на дял от личното имущество на бивш съпруг; Задълженията, които всеки от бившите съпрузи е поел, след прекратяването на брака не представляват задължение и на другия бивш съпруг.

          11. Разноските по делото остават в тежест на всяка от страните така, както ги е направила.

 

          ОПРЕДЕЛЯ държавна такса при решаване на делото в размер на 30,00 лв. (тридесет лева).

          ОСЪЖДА И.К.И. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Районен съд – Велики Преслав, сумата 15,00 лв. (петнадесет лева), представляваща съответната му част от държавната такса при решаване на делото и ОСЪЖДА Г.Т. Стоева да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Районен съд – Велики Преслав, сумата 15,00 лв. (петнадесет лева), представляваща съответната й част от държавната такса при решаване на делото.

          ОСЪЖДА Г.Т. Стоева да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Районен съд – Велики Преслав, държавна такса в размер на 108,00 лв. (сто и осем лева) – върху размера на определената издръжка на детето, след развода.

          ОСЪЖДА И.К.И. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Районен съд – Велики Преслав, държавна такса в размер на 6,00 лв. (шест лева) – върху стойността на предоставената му в изключителна собственост движима вещ.

          Решението, на основание чл. 259, ал. 1 от ГПК, може да се обжалва с въззивна жалба, пред Окръжен съд – Шумен, в двуседмичен срок от връчването му на страните.

          На основание чл. 64, ал. 4 от ЗСВ, настоящото съдебно решение, засягащо гражданския статус на страните, подлежи на публикуване на интернет страницата на ВПРС без мотивите.

 

 

                 Районен съдия: