Р Е Ш Е Н И Е

 

15.07.2019 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                                Година 2019                    Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Районен съд – Велики Преслав                                                 трети  състав

На 04 (четвърти) юли                                                                   Година 2019

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                                   Председател Стоян Момов

Секретар Марияна Василева,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия С. Момов

гражданско дело номер 280 по описа за 2019 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

            Предявен е иск с правно основание чл. 49, ал. 1 от СК.

            В исковата си молба, предявена на 08.04.2019 г., ищцата Ф.А.Я. твърди, че с ответника Р.С.Я. са съпрузи от 08.09.1992 година. От брака си имали родени две деца, понастоящем пълнолетни. Първоначално съвместният им живот протичал нормално. През 2014 г. двамата се разделили, ответникът напуснал семейното жилище и страната. Оттогава съпрузите не поддържали никаква връзка помежду си. Ф.Я. моли съда да прекрати брака между страните като дълбоко и непоправимо разстроен без съдът да се произнася по въпроса за вината; да й бъде възстановено предбрачното фамилно име Шабанова.

            В срока по чл. 131, ал. 1 от ГПК ответникът не подава отговор на исковата молба. В съдебно заседание същият се представлява от пълномощник, който изцяло признава обстоятелствата в исковата молба и също моли бракът между страните да бъде прекратен.

            Никоя от страните-съпрузи не прави искане съдът да се произнесе относно вината за разстройството на брака.

            Никоя от страните не твърди наличие на предпоставки за право на издръжка между бивши съпрузи и на жилищна нужда, не прави искане за предоставяне след развода на ползването на семейното жилище, при безспорност на обстоятелствата, че върху същото не са съществували общи права на собственост или ползване, че семейното жилище е напуснато и от двамата съпрузи – всичко, при условието, че към подаване на исковата молба, от брака няма ненавършили пълнолетие деца.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: страните са съпрузи от 08.09.1992 г., когато с акт № 18/08.09.1992 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Кметство Бяла река, обл. Шумен сключват граждански брак. От брака си имат родени две деца – Селим Я., род. на *** г. и Дениз Я., род. на *** г., понастоящем пълнолетни (видно от справки от Регистър НБД „Население“ от 12.04.2019 г.) и удостоверение за раждане. Разпитаният в съдебно заседание свидетел Анатолий Атанасов излага, че страните са разделени отпреди около пет години, като не поддържали никаква връзка помежду си.

            Предвид установеното чрез събраните безпротиворечиви гласни и писмени доказателства, съдът счита, че се доказа липсата на разбирателство и другарски отношения между съпрузите. Налице е ненормално протичане на брачните отношения, което не може да бъде преодоляно. Проява на настъпилото отчуждение между брачните партньори е фактическата раздяла между тях от преди около пет години. Предвид изложеното съдът намира, че бракът между страните е дълбоко и непоправимо разстроен, съществува само формално и следва да бъде прекратен.

            На ищцата следва да бъде възстановено предбрачното фамилно име – Шабанова.

            При установеното по делото пълнолетие на двете родени по време на брака деца, имащи общ произход от страните, както и поради липсата на предявени по реда на чл. 322, ал. 2 от ГПК искове, съдът не дължи произнасяне по уреждане на следните отношения между страните след развода: относно ползването на семейното жилище и за издръжка между бившите съпрузи.

            По делото, на основание чл. 6, т. 2 от ТДТКССГПК следва да бъде определена държавна такса при решаване на делото в размер на 40,00 лв., която, при непроизнасянето на съда по въпроса за вината за разстройството на брака, на основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, следва да се възложи поравно на страните.

            На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, предвид непроизнасяне по въпроса за вината, разноските по делото следва да останат в тежест на всяка от страните, така както са направени.

            Водим от горното, съдът

 

Р   Е   Ш  И :

 

            ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен на 08.09.1992 г., с акт № 18/08.09.1992 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Кметство Бяла река, общ. Върбица, обл. Шумен между Р.С.Я. с ЕГН **********,*** и Ф.А.Я. с ЕГН **********,***, със съдебен адресат – адв. А.В. ***, офис 8, КАТО ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЕН.

            ВЪЗСТАНОВЯВА предбрачното фамилно име на Ф.А.Я. – ШАБАНОВА.

            ОПРЕДЕЛЯ държавна такса при решаване на делото, в размер на 40,00 лв. (четиридесет лева).

            На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, ОСЪЖДА Р.С.Я. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Районен съд – Велики Преслав, сумата 20,00 лв. (двадесет лева), представляващи съответната му част от държавната такса при решаване на делото.

            На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, ОСЪЖДА Ф.А. Шабанова да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Районен съд – Велики Преслав, сумата 20,00 лв. (двадесет лева), представляващи съответната й част от държавната такса при решаване на делото.

            На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, направените от Ф.А. Шабанова деловодни разноски в размер на 25,00 лв. остават в нейна тежест, така както ги е направила.

 

            Решението, на основание чл. 259, ал. 1 от ГПК, може да се обжалва с въззивна жалба, пред Окръжен съд гр. Шумен, в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

 

                                                                             Районен съдия: