П Р О Т О К О Л № 25

           

 

Година 2019                                                                                               Град Велики Преслав

Районен съд – Велики Преслав                                             трети  състав

На 16 (шестнадесети) юли                                                        Година 2019

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                                      Председател Стоян Момов

Секретар Марияна Василева

Прокурор Каролина Калева-Параскевова,

Сложи за разглеждане докладваното от съдия  Момов

наказателно дело от общ характер номер 195 по описа за 2019 година.

 

                        Съдът, като взе предвид така постигнатото споразумение между страните, счита, че същото не противоречи на закона и морала, поради което и на основание чл. 382, ал. 7 от НПК

О п р е д е л и:

ОДОБРЯВА споразумението от 10.07.2019 г. за решаване на делото в досъдебното производство по ДП 346/2018 г. по описа на РУ Велики Преслав в ОДМВР - Шумен, според което страните:

1) М.К. – адвокат от ШАК, в качеството му на защитник на обвиняемия Б.Х.Х. с ЕГН ********** и 2) ****– прокурор при ВПРП, поддържано в съдебно заседание от **** районен прокурор във ВПРП,

приемат за безспорно установено от фактическа страна, че обвиняемият обвиняемият Б.Х.Х., роден на *** ***, български гражданин, с постоянен и настоящ адрес:***, с начално образование, женен, с ЕГН **********, неосъждан, на 11.08.2018 г., в с. Менгишево, общ. Върбица, обл. Шумен, пред длъжностно лице – служител в Районно управление *** при ОДМВР - Шумен, съзнателно се ползвал от неистински чуждестранен официален документ –– свидетелство за управление на моторно превозно средство с посочен № ЕА125204/11.01.2017 г., на което е придаден вид, че представлява писмено изявление на издаващ орган от Чешка република, когато от него за самото съставяне не може да се търси наказателна отговорност, с което осъществил от обективна страна състава на престъплението по чл. 316 вр. чл. 308, ал. 2, вр. чл. 308, ал. 1 от НК.

Деянието е извършено виновно при форма на вината – пряк умисъл.

За горепосоченото деяние, на основание чл. 316 вр. чл. 308, ал. 2, вр. ал. 1 от НК и чл. 54, ал. 1 от НК, на обвиняемия Б.Х.Х., се налага наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” в размер на ПЕТ МЕСЕЦА.

            На основание чл. 66, ал. 1 от НК, изпълнението на така определеното наказание СЕ ОТЛАГА за срок от ТРИ години, считано от 16.07.2019 година.

            От престъплението, предмет на настоящото споразумение, не са причинени съставомерни имуществени вреди.

            С приложеното по делото веществено доказателство (л. 5/6 от ДП), се постъпва както следва:

            На основание чл. 112, ал. 2 и ал. 4 от НПК вр. чл. 10, ал. 1, т. 3 от Закона за българските лични документи, вр. § 1, т. 2, б. „б” и „з” от ДР на ЗБЛД, иззетото като веществено доказателство – неистински чуждестранен официален документ – свидетелство за управление на моторно превозно средство с посочен № ЕА125204/11.01.2017 г., на което е придаден вид, че е представлява писмено изявление на издаващ орган от Чешка република, представляващо нередовен личен документ, приложено между л. 5 и 6 от ДП 346/2018 г. по описа на РУ Велики Преслав в ОДМВР - Шумен, се предава на ОДМВР - Шумен.

            По обвинението за престъплението, предмет на настоящото споразумение не са направени разноски за присъждане.

 

На основание чл. 24, ал. 3 вр. чл. 382, ал. 7 от НПК, ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по ДП № 346/2018 г. по описа на РУ Велики Преслав в ОДМВР - Шумен.

            На основание чл. 24, ал. 3 вр. чл. 382, ал. 7 от НПК, ПРЕКРАТЯВА съдебното производство по настоящото НОХД № 195/2019 г. по описа на ВПРС.

            Определението е окончателно и съгласно чл. 382, ал. 1 от НПК, има последиците на влязла в сила присъда.

 

                                                                                              Районен съдия:

 

 

            Великопреславският районен съд

            О п р е д е л и:

            ДА СЕ ИЗДАДЕ удостоверение на адв. М.К. за участието му в настоящото съдебно производство с оглед определянето на възнаграждение от НБПП.

            Делото ДА СЕ ДОКЛАДВА за решаване на въпроса по чл. 189, ал. 3 от НПК за възлагане на разноските, представляващи възнаграждението на служебния защитник след окончателното му определяне по реда на Глава VII от Закона за правната помощ.

 

 

Заседанието приключи в 10,20 часа, протоколът изготвен в с.з.

 

 

                                                                                               Районен съдия:

 

                                                                                                         Секретар: